Ενας έμπειρος Καναδός οικονομολόγος δίνει συμβουλή προς τους αγανακτισμένους καταναλωτές πως οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ δεν θα διορθωθούν προς τα κάτω, αλλά θα συνεχίσουν την ανιούσα πορεία τους.

Ο Ντέρεκ Χόλτ, αντιπρόεδρος της Scotia Capital Economics λέει πως οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση επί χρόνια λόγω της παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Αλλά τώρα η παγκοσμιοποίηση είναι αυτή που προκαλεί την άνοδό τους.

“Η εποχή των φτηνών τροφίμων περασε” δήλωσε ο διαπρεπής οικονομολόγος.

“Εχουμε διέλθει περί  τον ενάμισυ αιώνα με πτώση στις τιμές των τροφίμων. Αλλά από την περασμένη δεκαετία κι εντεύθεν υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που θα ανασκευάσουν την εικόνα, κυρίως οι αναπτυσσόμενες αγορές. »

Καθώς οι αγορές στην Κίνα και την Ινδία έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία, τα εισοδήματα των πολιτών τους έχουν ανεβεί, επιτρέποντας στη μεγάλη μάζα να αγοράζει κρεάτα και ψυγεία, πολυτέλειες που πριν ήταν μόνο γιά την ελίτ.

Η άνοδος της οικονομικής κατάστασης των πολιτών των αναπτυσσόμενων κρατών έχει φέρει πιέσεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και φυσικά έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών τους.

Την περασμένη εβδομάδα  Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως οι  τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει 2,2% το Φεβρουάριο, σημειώνοντας ρεκόρ αύξησης γιά δεκαετίες.

Η οργάνωση προειδοποίησε πως οι τμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον έμπειρο Καναδό οικονομολόγο η αύξηση της τιμής των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους λόγους γιά τους οποίους επαναστάτησαν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι παγκόσμιες αγορές έχουν πέσει σε ένα φαύλο κύκλο.

Και είναι φανερό πως οι παγκόσμιες αγορές αλληλοεπηρεάζονται σε σημείο που έχουν χάσει τον έλεγχο όχι μόνο της παραγωγής και της τιμής των προϊόντων, αλλά και της νομισματικής πολιτικής τους.

Οι χώρες σήμερα δεν αξιολογούνται με γνώμονα την παραγωγικότητά τους ή την αναπτυξιακή τους δύναμη, αξιολογούνται ,ε πολιτικό κριτήριο από ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παίζουν ανελέητα πάνω στις πλάτες των λαών.

Η πρόσφατη υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων από την εταιρεία Moore s είναι ένα απτό παράδειγμα της χειραγώγησης που υφίστανται οι χώρες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης .

Πάντως, είναι λυπηρό να βιώνουμε την εποχή της κατακρήμνισης των δυτικών οικονομιών και της ταυτόχρονης αναρρίχησης των αναπτυσσόμενων δυνάμεων εις βάρος ημών που πιστέψαμε πως ήμασταν έξυπνοι.

Ακόμη δε μπορώ να κατανοήσω πώς παραδοθήκαμε άνευ όρων στην αυταπάτη των φτηνών χεριών, που τελικά αποδεικνύονται ακριβότερα ή μάλλον μοιραία γιά τις οικονομίες της δύσης.

Πάντως, το καλάθι της νοικοκυράς θα συνεχίσει να κοστίζει ακριβότερα, όπως προβλέπουν όλοι οι οικονομολόγοι. Κι αυτό θα μαστίσει τη μικρομεσαία τάξη.