Για τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 25ης Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, έχει προγραμματιστεί η τελετή στον Λευκό Οίκο, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο θα παραλάβει από τον Αμερικανό πρόεδρο την διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, ενώ στην τελετή θα παραβρίσκονται ελληνικής καταγωγής αμερικανοί πολιτικοί, εξέχοντα πρόσωπα του δημοσίου βίου της ελληνικής κοινότητας, πρόεδροι και στελέχη ομογενειακών οργανώσεων. ***Την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τελικά εκπροσώπησε ο πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε πέρυσι από τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Καλαμαρά ο οποίος έκανε και τις δέουσες ενέργειες για την φετινή πρόσκληση του νεοεκλεγέντα Ηλ. Τσεκερίδη με σχετική επιστολή που είχε φροντίσει να αποστείλει προς το αρμόδιο γραφείο του Λ. Οίκου αλλά και προς την Ιερά Αρχ. Αμερικής.**** Τις προσκλήσεις για την τελετή ρυθμίζει πάντοτε ο έμπιστος του Λευκού Οίκου και σύνδεσμος μεταξύ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και Οικουμενικού Πατριαρχείου Fr. Alex karloutsos. Αιτία αυτού του αποκλεισμού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Greek American news Agency, είναι ο εσωτερικός διχασμός και η μη σοβαρότητα που επιδεικνύουν ορισμένα  τα στελέχη της Ομοσπονδίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Επισκεφθείτε την Ελλάδα», η 5η Λεωφόρος του Manhattan για μια ακόμα χρονιά θα γεμίσει με γαλανόλευκες σημαίες την Κυριακή 27 Μαρτίου στη 1 και μισή το μεσημέρι, στην μεγάλη παρέλαση του Ελληνισμού για τον εορτασμό της 190η επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι γεμάτη από μια σειρά εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την παρέλαση της Κυριακής, η οποία και τελικά  θα μεταδοθεί από το κανάλι 9 του δικτύου FOX από τις 2 μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τους φετινούς τελετάρχες αποτελούν οι ομοσπονδιακοί βουλευτές και συμπρόεδροι του “Hellenic Caucus”, η δημοκρατική Carolyn Maloney από την Νέα Υόρκη και ο ρεπουμπλικάνος Κώστας Μπιλιράκης από την πολιτεία της Φλόριδας, ο καρδιολόγος Βασίλειος Τένετ, καθώς και ο ιδιοκτήτης του NGTV Δημήτρης Καστανάς. Η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό προστασίας του πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, ενώ η Βουλή θα εκπροσωπηθεί από την βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη,  τον Αθανάσιο Δαβάκη της ΝΔ και τον Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο του ΛΑ.Ο.Σ. Με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας το Σάββατο στις 26 Μαρτίου, στην Νέα Υόρκη θα βρίσκεται ο υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρήστος Πατσαλίδης, ο οποίος και θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Τρίτη από το Brooklyn, όπου ο πρόεδρος της περιφέρειας, Marty Markowitz υποδέχεται στις 6 το απόγευμα στο Brooklyn Borough Hall την ελληνική κοινότητα για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ αύριο Τετάρτη, ενώ είχε προγραμματιστεί στο Atrium Café του Ωνασείου στο Manhattan από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση της παρέλασης, την τελευταία στιγμή άλλαξε η τοποθεσία για τον καθεδρικό της Αγίας τριάδας στο Manhattan. Η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον σύλλογο των Ελλήνων Δικηγόρων, των Ελλήνων γιατρών, το ελληνικοαμερικανικό και το κυπριακό-αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο, την ένωση των Ελλήνων τραπεζιτών, τον σύλλογο Επιστημόνων Αμερικής, και το ίδρυμα ανιάτων ασθενειών αφιερώνουν την συγκεκριμένη εκδήλωση στην νεολαία, αναμένοντας την συμμετοχή του κόσμου στην οικονομική στήριξη της παρέλασης με τα ποσά των 40 και 50 δολαρίων. Ο τραγουδιστής Γιάννης Παπαστεφάνου και η ορχήστρα του θα βρίσκεται εκεί, διασκεδάζοντας του παραβρισκόμενους.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ο δήμαρχος Michael Bloomberg υποδέχεται στην δημαρχική κατοικία, στο Gracie Mansion την ελληνοαμερικανική κοινότητα (μόνο όσους έχουν πρόσκληση) στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Την ίδια μέρα στην έδρα της Ομοσπονδίας στο Σταθάκειο κέντρο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση, για τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ ο χαρακτήρας της –ως είθισται να λέγεται- είναι πανηγυρικός, με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, των προξενικών αρχών και την ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά και της προεδρικής φρουράς (αν φτάσουν τελικά την Πέμπτη, όπως ευελπιστούν οι διοργανωτές).

Στις 25 Μαρτίου, την Παρασκευή, ανήμερα της Εθνικής μας επετείου, στις 12 το μεσημέρι στο Bowling Green θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, παρουσία (;) των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς και πιθανότατα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, από τις 5:30 μέχρι και τις 7:30 το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με την στήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης παραθέτει ανοιχτή ομογενειακή δεξίωση, προσκαλώντας όλους τους Έλληνες και τους φίλους της Ελλάδας να παρευρεθούν.

Την Παρασκευή το βράδυ στις 7, στην αίθουσα «Πέτρος Γ. Πατρίδης» του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση που κάνει την Ομοσπονδία στην Αστόρια. Μέχρι πρότινος τιμώμενοι ήταν σύλλογοι με μακρά ιστορία και πολλά χρόνια ζωής. Φέτος θα τιμηθούν, όπως ανέφερε ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Π. Γαλάτουλας «κάποιοι από εμάς», δίνοντας τα ονόματα των: Κώστα Κοντογιάννη, Ανδρέα Κωμοδρόμου, Ελένης και Ιωάννη Ψαρρά, Γεωργίας Κοτζαμάνη, Μιχάλη και Αλίκης Χαλκιά, Χάιδους Μιχάλτση, Δρ. Γεώργιου Τσιούλια, Δρ. Αναστάσιου Κασαπίδη και Θίας Χάλο. Η Γεωργία Κοτζαμάνη δεν αποδέχτηκε την τιμητική διάκριση.

Στην Washington, ανήμερα της εθνικής μας εορτής και πριν την τελετή στον Λευκό Οίκο, από τις 12:30 μέχρι τις 2:00 στην ελληνική πρεσβεία πραγματοποιείται ανοιχτή δεξίωση, ενώ στις 5 το απόγευμα στον Λευκό Οίκο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα παραλάβει την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας από τον Αμερικανό πρόεδρο στην ειδική τελετή που εδώ και χρόνια διοργανώνεται.

 

Την επομένη, Σάββατο 26 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο Κρητικό σπίτι, ο σύλλογος Κρητών «Ομόνοια» για Τρίτη συνεχή χρονιά έχει προγραμματίσει εκδήλωση που θα πρωταγωνιστούν τα χορευτικά συγκροτήματα διαφόρων συλλόγων. Επικεφαλής της διοργάνωσης είναι ένα δραστήριο μέλος της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας ο κρητικός Κυριάκος Μαραγκουδάκης.

Το Σάββατο το βράδυ στις 7, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί το επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Hilton στο Manhattan, όπου τιμώνται οι τελετάρχες και οι μεγάλοι χορηγοί της παρέλασης.

Την Κυριακή το πρωί 27 Μαρτίου, ανήμερα της μεγάλης παρέλασης στην 5η λεωφόρο, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και στις 10 το πρωί η πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Manhattan, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ενώ ως είθισται τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Στις 11:30 το πρωί μεσημέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, θα γίνει η καθιερωμένη δεξίωση στο ξενοδοχείο Pierre.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ  ΤΕΛΕΤΑΡΧΩΝ ΤΟΝ  ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΣΤΑΝΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ, ΣΕΙΕΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

kastanas

Εν τω μεταξύ παραμονές της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και ο Ελληνισμός συγκλονίζεται από το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στην ιστορίας της παρελάσεως στην στην Αμερική. Ο κ. Καστανάς είναι ο πρώτος “τελετάρχης’ που αντί να προσφέρει κάποια δωρέα πήρε  συνολικά από την Ομοσπονδία  περισσότερα από 20.000$. Τα πρώτα $10.000  με το πρόσχημα της διοργάνωσης τηλεμαραθώνιου στις 6 Μαρτίου  και επί πλέον των $10.000 για την εκτύπωση του λευκώματος της παρελάσεως. Το θέμα έχει ξεησκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλα τα επίπεδα. Ενώ λέγεται ότι  έχει ενοχληθεί προσωπικά και ο Αρχ. Δημήτριος ο οποίος φέτος απέχει διακριτικά από αρκτές εκδηλώσεις που οργανώνει η Ομοσπονδία Ελλ. Σωματείων. Η “εκλογή” του κ. Καστανά ως τελετάρχη στην  παρέλαση της 5ης λεωφόρου, και παρά το γεγονός ότι δεν χαίρει εκτιμήσεως στην ελληνική κοινότητα ούτε πρόκειται για πρόσωπο κοινής αποδοχής, αντιθέτως η “εκλογή” του που είναι προϊόν συναλλαγής και εν αγνοία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, διχάζει αντί να ενώνει λόγω της προηγούμενης ιστορίας και των κάκιστων σχέσεων που είχε με τον οργανισμό τον οποίο καθύβριζε χυδαία και δημοσίως από τον σταθμό του έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της ελλ. κοινότητας.  Περισσότερα και αναλυτικά για την υπόθεση που συγκλονίζει πάλι την Ομογένεια στην Νέα Υόρκη διαβάστε εδώ. 

Την επόμενη και την μεθεπόμενη εβδομάδα ακόμα δυο εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την εθνική μας επέτειο. Την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, η νεοεκλεγείσα πολιτειακή βουλευτής Nicole Malliotakis, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της περιφέρειας του Staten island, James Molinaro προκαλούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα  στο Staten Ιsland Borough Hall για τον εορτασμό της ημέρας ελληνικού πολιτισμού, ενώ την Τρίτη 5 Απριλίου στις 5:30 μέχρι τις 7:30 ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης John C. Liu διοργανώνει εκδήλωση στο Surrogate’s Courthouse Manhattan για την ελληνομαερικανική κοινότητα.Φιλαδέλφεια

Ο εορτασμός της εθνικής μας παλιγγενεσίας στον Ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την Φιλαδέλφεια την προηγούμενη Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου σε κεντρικό δρόμο της πόλης πραγματοποιήθηκε η παρέλαση. Με φετινούς τελετάρχες της παρέλασης τους Νικόλα Καρακώστα, ύπατου προέδρου της ΑΧΕΠΑ, Παύλου Κοτρότσιου, προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου- εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας “Hellenic News of America”-διοργανωτή της έκθεσης “Hermes Expo”, και του μαραθωνοδρόμου Kanes από το Wilmington, o οποίος διακρίθηκε για την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 2010, η ομογένεια της Φιλαδέλφειας και του Delaware γιόρτασε την εθνική μας επέτειο . Η εκπροσώπηση από την Ελληνική Βουλή έγινε από την βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη. Στην παρέλαση παρευρέθησαν και οι Γενικές Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου κα Άγη Μπαλτά και Κούλα Σοφιανού αντίστοιχα, καθώς και ο Μητροπολίτης Νέας Υερσέης κ. κ. Ευάγγελος.

Ελληνική Εβδομάδα στη Βαλτιμόρη

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει ονομαστεί Ελληνική εβδομάδα για την Βαλτιμόρη. Από τις 20 μέχρι και τις 27 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων, και για τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας, αλλά και για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Η Επιτροπή Αδελφοποίησης της Βαλτιμόρης με τον Πειραιά ηγείται των εκδηλώσεων. Η έναρξη της πρώτης Ετήσιας Ελληνικής Εβδομάδας στην Βαλτιμόρη έγινε την Κυριακή από την δήμαρχο Stephanie Railings-Blake, την ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχο Kaliope Parthemos και τον τέως Πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Maryland, Άρη Μελισσαράτου σε ελληνικό εστιατόριο της Eastern Avenue, που διασχίζει την ελληνική συνοικία. Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της “Φωνής της Αμερικής”, μέχρι και τις 27 Μαρτίου, κάθε μέρα ένα διαφορετικό εστιατόριο της ελληνικής γειτονιάς το «Μύκονος», «Ίκαρος», «Ζορμπάς», «Ακρόπολης», «Μαύρη Ελιά» και «Αγορά» θα προωθεί την την μεσογειακή κουζίνα ενώ “Το Κεντρικόν”, το παλαιότερο κατάστημα της ελληνικής γειτονιάς στην Βαλτιμόρη, θα προσφέρει στους επισκέπτες ελληνικούς οδηγούς μαγειρικής, ελληνική μουσική και βίντεο.

Στο πλαίσιο της 1ης ετήσιας Ελληνικής Εβδομάδας θα γίνουν προβολές των ταινιών, μεταξύ των οποίων οι ταινίες “Ζορμπάς” του Μιχάλη Κακογιάννη, “Ποτέ την Κυριακή” του Ζιλ Ντασέν, “Οι 300 του Λεωνίδα”, “Γάμος αλά Ελληνικά”.

Οι εκδηλώσεις της Ελληνικής Εβδομάδας στη Βαλτιμόρη θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη ετήσια παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου Ελληνικής Παλιγγενεσίας, την Κυριακή 27 Μαρτίου. 

The Value of the Annual White House Meeting
For Greek Independence Day

— An Insider’s View on the 25th Anniversary —

By Andy Manatos 
One of the most difficult things in the world to accomplish is securing a meeting with the world’s most powerful person, the President of the United States.  It is also extremely difficult to receive an invitation to the ceremonies that surround some meetings.  Thousands of countries, companies and other organizations pay well over a million dollars a year trying to cultivate the relationships necessary to do so, yet are unsuccessful.
The 24-hour-a-day job of the President leaves little room for such meetings.  Presidents barely have time to meet with even large groupings of important people such as: governors, mayors; the energy industry, communications industry, high tech industry, healthcare industry, transportation industry and many other crucial industries; women’s groups, minority groups, ethnic groups, labor unions, religious leaders, disabled groups, university presidents and many more.
Even more rarely will a President consider meeting with one member of a category of important people, such as one specific ethnic group.  For Irish-Americans, who make up one out of every 10 Americans, Presidents make an exception and host an annual event on St. Patrick’s Day.
How then is it possible to get five Presidents to take the time from their busy schedules to meet every year for 25 years with an ethnic group that accounts for only one out of every 300 Americans and ranks 33rd among nationalities — we Greek-Americans?  Only the Irish-Americans and Greek-Americans get this honor.  How is our small group able to get unfiltered information about issues dear to our hearts to the ear of the world’s most important policymaker and his top advisors?
The answer is: because of a lot of wonderful, self-sacrificing Hellenes across the country that have worked closely with us at the Coordinated Effort of Hellenes and the Greek Orthodox Archdiocese of America.  Over all the years, these Hellenes have contributed many millions of dollars, as well as millions of dollars worth of professional expertise and daily professional services to help build a base that enables this annual White House Presidential meeting.  This base was also instrumental to Cyprus’ accession to the European Union and improvements in Ecumenical Patriarch Bartholomew’s religious freedom.
Of the one million plus Hellenes in America, it is those Hellenes who have excelled in all parts of American society who join some of the self-sacrificing Hellenes mentioned above, and a few others, in enjoying the gift this country has afforded us through these White House meetings.  However, the greatest reward is seeing how a citizen’s involvement with the Coordinated Effort and the Archdiocese translates into America benefiting from better policy toward Hellenic and Orthodox matters.  We welcome the involvement of other self-sacrificing Hellenes who share our goals.

 

 O χαιρετισμός της υπουργού των Εξωτερικών Hillary Clinton για την γμέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας

On behalf of President Obama and the people of the United States, I congratulate Hellenes and Philhellenes worldwide as you celebrate the 190th anniversary of Greece’s Independence this March 25th.

190 years of independence is a significant achievement, but Greek contributions to democracy and liberty go back thousands of years. Every day, countries and people from all regions of the world draw inspiration from Athenian democracy in their own constitutions and legal systems. In the United States, our founders looked to the cradle of democracy and in turn created the words that would be enshrined in our constitution.

Our shared commitment to these universal values has never been more important to the aspirations of people across the globe. Today, our Greek allies continue to set an example with these ideals. Greece is contributing to peace in Europe, South Asia, and North Africa. The United States is proud to have a partner in Greece to help advance and defend democratic principles around the world.

In the United States, Greek Americans have contributed in ways large and small to the fabric of our nation. In arts, sports, politics, business – everywhere you look – Greek Americans have helped shape our country.

As we celebrate the anniversary of this great republic, know that the United States remains committed to this enduring alliance and the principles of your founding all those years ago. Our country is forever impacted and grateful for the contributions of Hellenes worldwide. Congratulations and best wishes for another 190 years of peace, progress and prosperity.