Του Σωτήρη Ξενάκη, 

 

Το περιστατικό μου το διηγήθηκε μια παλιά μου φίλη. Το έζησε πριν από καιρό  αλλά  δυσκολεύεται ακόμα να το πιστέψει. Γι’ αυτό άλλωστε το λέει και το ξαναλέει. Ο γιός της εργαζόταν  σε ξενοδοχείο στην Σαουδική Αραβία κι αυτή αποφάσισε να ταξιδέψει εκεί για να τον δει από κοντά. Μόνο που όταν θέλησε να τον επισκεφθεί στο διαμέρισμα που έμενε, πληροφορήθηκε ότι αυτό απαγορεύεται ρητως και δια…μαστιγίου. Το μόνο μέρος στο οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτή η συνάντηση -της είπαν- ήταν το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν το παιδί της. Της είπαν ακόμα ότι δεν μπορούσε να κυκλοφορεί ασυνόδευτη στο δρόμο και άλλα παρόμοια που προβλέπονται από τον σκληρό θρησκευτικό νόμο.

Το θυμήθηκα το περιστατικό διαβάζοντας μια είδηση που έφτασε χθες  από την Σαουδική Αραβία για έναν γιατρό που καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη και 500 μαστιγώματα. Το “έγκλημά” του ήταν ότι συναντήθηκε με μια γυναίκα σε διαμέρισμα. Η θρησκευτική αστυνομία που είναι επιφορτισμένη “με την προστασία της αρετής και της πρόληψης των ακολασιών” ανέλαβε τα…περαιτέρω!

Με κάτι ειδήσεις σαν αυτές ευχαριστώ τον καλό Θεό που ζω σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει θρησκευτική αστυνομία. Επίσης θέλω να ζητήσω συγνώμη από τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Αιγιαλείας Αμβρόσιο και όσους άλλους “Αγίους” που ενδεχομένως έχω κακολογήσει για δηλώσεις ή θέσεις τους που θεώρησα ακραίες… Ομολογώ ότι μπροστά σε αυτά που βιώνουν οι γυναίκες αλλά και οι άντρες- όπως ο δυστυχής γιατρός- σε Θεοκρατικά καθεστώτα σαν  αυτό της Σαουδικής Αραβίας, οι δικοί μας ρασοφόροι θυμίζουν τον Βολταίρο..Και λίγα λέω…