Της συνεργατιδάς μας Θωμαϊδος Παριανού

Υπάρχει μία σοβαρή υπόθεση λαθρεμπορίας όπλων, η οποία εκκρεμεί από τον Μάιο του 2007 και αφορά αποστολή όπλων στο Αφγανιστάν, για τον εκεί Αμερικανικό στρατό. Επρόκειτο για μία αποστολή όπλων και πυρομαχικών, που υπετίθετο ότι ήταν made in USA ή άλλο κράτος εγκρίσεως των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν made in China,  χάρη στην ‘μεσολάβηση’ της Αλβανίας.   Ήδη αυτή η ιστορία έχει έναν ύποπτο θάνατο, αυτόν του εμπόρου όπλων Kosta Trebicka, o oποίος τον Σεπτέμβριο του 2008 βρέθηκε νεκρός σε ένα απόμερο δρόμο στην Ανατολική Αλβανία, όπου είχε πάει για κυνήγι. Το σώμα του ήτανε πεσμένο ανάσκελα και το κεφάλι του μέσα στα αίματα, ενώ το αυτοκίνητό του, που βρισκόταν παραπλεύρως, φαινόταν να έχει υποστεί ζημιές.

Ο Κ.Τ. ήταν  ουσιαστικός μάρτυρας (τουλάχιστον) σε δύο υποθέσεις όπλων.

– Η μια ήταν η υπόθεση της έκρηξης που έγινε στο Gerdec, κοντά στα Τίρανα, στις 15 Μαρτίου 2008, σε μία πρώην στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών, από την οποίαν σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Eνας Αλβανός αξιωματούχος που ήταν αναμεμειγμένος με την πώληση των πυρομαχικών στην ΑΕΥ Inc, μαζί με δύο επιχειρηματίες, είναι στην φυλακή και εκκρεμεί η δίκη τους για πολλαπλή δολοφονία, λόγω της έκρηξης. .

– Η άλλη υπόθεση είναι η εκ νέου συσκευασία παλαιών Κινέζικων πυρομαχικών στην Αλβανία, τα οποία στην συνέχεια πωλούντο στην ΑΕΥ Inc, μία εταιρεία στην Αμερική, η οποία ήταν συμβεβλημένη με το Πεντάγωνο να  παρέχει όπλα για τον Αμερικανικό Στρατό στο Αφγανιστάν.

– Η ΑΕΥ Ιnc βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα με τις Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ, μετά την ανακάλυψη του Αμερικανικού Στρατού, ότι τα πυρομαχικά, που προέρχονταν από την Αλβανία  και εφοδίαζαν το Αφγανιστάν, αποτελούνταν από σφαίρες για Κινέζικα όπλα, που ήταν 40 και πλέον ετών   Οι αξιωματούχοι της εταιρείας βαρύνονται με κατηγορίες  από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για απόπειρα εξαπάτησης της Αμερικανικής Κυβέρνησης, με ένα συμβόλαιο 298 εκ. δολαρίων για τον εφοδιασμό του Αμερικανικού Στρατού.στο Αφγανιστάν.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας ανακοινώθηκε ότι « Τα αίτια του θανάτου του Κ.Τ. διερευνώνται και θα ανακοινωθούν, μόλις υπάρξουν, τα αποτελέσματα από τους ειδικούς», ενώ από την αντιπολίτευση ο θάνατός του θεωρήθηκε ‘ύποπτος’. Σημειωτέον ότι ο Κ.Τ. θεωρήθηκε ‘απειλή’ αποκαλύψεων και μάλιστα προσωπικώς κατά του Μπερίσα,  από τότε που το Αλβανικό Υπουργείο ¨Άμυνας διέκοψε το συμβόλαιο που είχε μαζί του και στράφηκε σε κάποια άλλη εταιρεία

B] ΣTHN ΑΜΕΡΙΚΗ

Η ΑΕΥ Inc είναι μία Αμερικανική Εταιρεία, με έδρα το Μαϊάμι της Φλόριδας, η οποία προμήθευε με οπλισμό τον Αμερικανικό Στρατό που πολεμούσε στο Αφγανιστάν.  Σε αυτήν εργαζόταν ως ανώτερο στέλεχος / αυθεντία περί τα όπλα ο 22χρονος (το 2008) Ephraim E.Diveroli. Ύστερα από αποκαλύψεις της εφημερίδας ‘The New York Times”, o E.Diveroli συνελήφθη, τον Ιούνιο του 2008, μαζί με άλλους εργαζόμενους στην Εταιρεία, όπως οι David Packouse – Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της ΑΕΥ, Alexander Prodiski – o άνθρωπος της Εταιρείας στα Τίρανα και ο Ralph Merril, o oποίος ‘τους προσέφερε οικονομική και διοικητική βοήθεια’. Τους απήγγειλαν κατηγορίες παραβίασης του της Πράξης Ελέγχου Εξαγωγής Οπλών, η οποία απαγορεύει την αγορά και πώληση όπλων από και προς ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με την κατηγορία που τους απήγγειλε ο Εισαγγελέας του Μαϊάμι, ο Diveroli αισθάνθηκε νευρικότητα όταν ο Αλβανός προμηθευτής του, του έστειλε ένα e-mail με μερικές φωτογραφίες, που έδειχναν ότι τα όπλα που σκόπευε να αγοράσει και να του τα στείλει έφεραν καθαρά την ένδειξη ‘Made in China’. O Diveroli έστειλε τον Απρίλιο ένα e-mail στo U.S. State Department ρωτώντας υποθετικά αν μπορούσε να γίνει συμβόλαιο με όπλα από την Κίνα για τον Αμερικανικό Στρατό. Του απάντησαν ότι αυτό δεν γίνεται, χωρίς ειδική άδεια από τον Πρόεδρο. Ο Diveroli έστειλε δεύτερο e-mail, στο οποίο ρωτούσε αν μπορούσε να γίνει κάποια εξαίρεση για όπλα που έχουν βρίσκονται στην Αλβανία επί 20 χρόνια. Το State Department απήντησε με e-mail ότι δεν υπήρχε τέτοια εξαίρεση. Τότε αυτός στράφηκε προς τον Ralph Merril, o οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, του υπέδειξε τρόπο να αφαιρέσει τις λέξεις ‘Made in China’ από τα ξύλινα κιβώτια.

Στην συνέχεια,  o Diverolli συμπλήρωσε τα έγγραφα της παραγγελίας του Στρατού, λέγοντας ότι τα όπλα ήταν από την … Ουγγαρία και ο Αμερικανικός Στρατός πλήρωσε στην ΑΕΥ Inc περισσότερο από 10 εκατ. δολλάρια, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2007. Τελικά, στις 3/1/2011, ο Diveroli καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ.

{youtube width=”640″ height=”510″}1yTD69wjtmM[/youtube]