Του Δρ Ανδρεστίνου Ν. Παπαδόπουλου, Πρέσβη ε.τ. 

Πολλοί διερωτήθηκαν αν η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ ήταν επιτυχής, μια και δεν είδαν, όπως λένε, απτά αποτελέσματα. Και όμως, η επίσκεψη ήταν επιτυχέστατη και τα θετικά της αποτελέσματα θα φανούν με τον χρόνο, αν λάβει κανείς υπόψη τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν , η πολιτική της σημασία καταδεικνύεται από τον χαρακτηρισμό του Ισραήλ από τον Πρόεδρο ως «σπουδαιότατου στρατηγικού εταίρου». Αυτός ο χαρακτηρισμός βασίζεται στην μέχρι τώρα αμοιβαία επωφελή στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς και είναι απότοκος της ταχείας βελτίωσης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων, μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, που ώθησε το Τελ Αβίβ να κάνει ανοίγματα προς Κύπρο και Ελλάδα. Μεγάλως στην βελτίωση αυτή συνέβαλε και η υπογραφή της Συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες ανεύρεσης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας διευρύνει τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σχετικά δήλωσε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ θα οδηγήσει σε συνεργασία μεταξύ των δυο χώρων στον τομέα της ενέργειας, πράγμα που ίσως συμβάλει στο να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο. Από την μεριά του ο Πρόεδρος Σιμόν Πέρες μίλησε για ευρύ πεδίο συνεργασίας, καθόσον «υπάρχει ένας θησαυρός για ανάπτυξη – το φυσικό αέριο». Για το θέμα αυτό οι δύο χώρες αποφάσισαν την εγκαθίδρυση μιας ομάδας εργασίας που θα εγκαινιάσει τον διάλογο σ’ αυτό τον τομέα, με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας και τον τρόπων υλοποίησης της. Εξυπακούεται ότι η κάθε χώρα θα κάνει τις δικές της προετοιμασίες για τον καθορισμό των θέσεων της, αφού χρησιμοποιήσει επαΐοντες αξιωματούχους της κυβέρνησης και τεχνοκράτες, εν όψει της πρώτης συνάντησης περί το τέλος Απριλίου.

Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφτηκε και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Αν η επίσκεψη ήταν μονομερής, θα μπορούσε να είχε πολιτικές συνέπειες, επηρεάζοντας αρνητικά τις καλές σχέσεις Κύπρου – Αραβικών χωρών. Η επίσκεψη στην Ραμάλα επέφερε την ισορροπία, που επιβεβαιώθηκε με την υπογραφή πέντε συμφωνιών και την δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την οικοδόμηση μιας κλινικής. Σημασία πάντως έχει ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Παλαιστινίων αντικρίζονται θετικά και από τους δύο. Το μεν Ισραήλ, δεν ενοχλείται από την θέση της Κύπρου υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και τις καλές της σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, γιατί πιστεύει ότι όσο η Κύπρος πλησιάζει περισσότερο το Ισραήλ τόσο καλύτερα θα αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες του και την σημασία που αποδίδει στις μέσω διαπραγματεύσεων ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους. Οι δε Παλαιστίνιοι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, χαιρετίζουν το γεγονός ότι κάποιος έχει καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, γιατί αυτό μπορεί να συμβάλει στην λύση προβλημάτων. Με τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας στις Αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία που έχει για την Κύπρο η διατήρηση ισορροπιών στις σχέσεις της με το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο.

Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στην σύσφιξη σχέσεων είναι το προσωπικό στοιχείο κάθε επίσκεψης. Για τον Πρόεδρο Χριστόφια η επίσκεψη ήταν η πρώτη του στην γείτονα χώρα και η προσωπική επαφή και γνωριμία του με τους ηγέτες του Ισραήλ ασφαλώς θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που τους ενδιαφέρουν και θα διασκεδάσει τυχόν προκαταλήψεις. Η συνέχεια δόθηκε με την αποδοχή της πρόσκλησης του Προέδρου για επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανυάχου στην Κύπρο.

Εν όψει των ανωτέρω, η επίσκεψη Χριστόφια στο Ισραήλ κρίνεται ως μια θετική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χώρων σε πολλούς τομείς, ιδίως τον ενεργειακό, και σαν τέτοια θεωρείται αυτόχρημα επιτυχής.