Από τον Βασίλη Μπεσκένη, ειδική συνεργασία με την εφημερίδα “Αποκαλύψεις”

Δηλαδή, για να καταλάβω… Αυτό το ρημάδι το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, έχει πάψει να υφίσταται στην Ελλάδα; Διότι, αντιλαμβάνομαι ότι η αναξιοπιστία αυτονόητα ενυπάρχει στη συνολική απαξιωτική αντίληψη της κοινωνίας για το πολιτικό σύστημα, τη δημοσιογραφική ενημέρωση και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Αλλά μέχρι του σημείου το κουτσομπολιό να συνιστά απόδειξη αυτού που ακόμη δεν έχει με κανέναν τρόπο αποδειχθεί, εντέλει προσδιορίζει και την ποιότητα των ίδιων των πολιτών.

Ούτε και θυμάμαι εδώ και πόσες μέρες κουβεντιάζεται μια φήμη για έναν πρώην υπουργό που έχει «τσεπώσει» 178 εκατομμύρια ευρώ. Εχουμε διαπιστώσει -από πού δεν ξέρω, πάντως το ’χουμε για σίγουρο- ότι πρόκειται για κάποιον «γαλάζιο». Τι ψάχνουμε λοιπόν; Το όνομά του. Διότι, μόνο αυτό μας λείπει. Τουλάχιστον αυτό με ρωτούν, από τον περιπτερά και το φούρναρη της γειτονιάς μου μέχρι τους βουλευτές που τηλεφωνούν ψάχνοντας αν «έχω μάθει ποιος είναι»…

Κούνια που μας κούναγε! Γιατί, ακόμη και να δεχθούμε το χρώμα του «πιασ-man» (πάντα οι αμέσως προηγούμενοι φταίνε περισσότερο), το ποσό από πού προέκυψε; Ούτε η επιτροπή για το «πόθεν έσχες» ούτε το ΣΔΟΕ το επιβεβαιώνουν. Και τα 178 εκατομμύρια όμως, πόσο σίγουρα είναι, όταν οι μίζες για τα υποβρύχια προχείρως υπολογίζονται στα 300 εκατ. και ολόκληρης Siemens σε σκάρτα 100 εκατ.; Από την άλλη βέβαια, αν το Χρηματιστήριο συγκαλύφθηκε, η Siemens συγκαλύπτεται και τα υποβρύχια οδεύουν προς συγκάλυψη, γιατί ο πολίτης να μην πιστεύει ό,τι θέλει; Το κουτσομπολιό, άλλωστε, είναι το όπιο των καταπιεσμένων. Προσοχή στην υπερβολική δόση όμως…