Με την Ελένη Θεοχάρους

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι το αρχαιότερο σχολείο Ανώτερης Παιδείας στην Κύπρο και ένα από τα ιστορικότερα σχολεία του Ελληνισμού. Συμπληρώνονται ήδη 200 χρόνια από την ίδρυσή του ως «Ελληνική Σχολή Λευκωσίας» από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και όντας μια κιβωτός διάσωσης και διαφύλαξης του Ελληνικού Πνεύματος, δικαιωματικά θα μπορούσε να ενταχθεί στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ευρίσκεται σε μια «ευαίσθητη» από κάθε άποψη περιοχή της Κύπρου, όπου συμπυκνώνεται η ιστορία του Ελληνισμού, ανακεφαλαιώνεται η θρησκευτική παράδοση του πληθυσμού, και αναδεικνύεται η πολυ-πολιτισμικότητα της κυπριακής κοινωνίας.

Η περιοχή σταδιακά αναβαθμίζεται, όντας για χρόνια αφημένη στην εγκατάλειψη της «εμπόλεμης» και παραμελημένης ζώνης, και το Παγκύπριο συνιστά κλασική περίπτωση αρχιτεκτονικού δημιουργήματος, το οποίο οφείλει η πολιτεία να απαλλάξει από όλα τα σύγχρονα και πρόσθετα αντι-αισθητικά οικοδομήματα και να διατηρήσει το αρχικό κτίριο. Να το αναδείξει, να το αναπαλαιώσει, να διαφυλάξει κάθε του πέτρα και αγκωνάρι και να το συντηρήσει ώστε να το κληροδοτήσει στις επόμενες γενεές ως ιστορικό θησαυρό. 

Μέσα στα σπλάχνα του, το Παγκύπριο Γυμνάσιο κρύβει ανεκτίμητους ιστορικούς, εκδοτικούς θρησκευτικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς και αποτελεί κληροδότημα της Κύπρου στην Ελληνική Παιδεία. Αλλά και στη μαχόμενη εναντίον της βίας και της αυθαιρεσίας ανθρωπότητα. Υπήρξε τόπος διαφύλαξης και διάσωσης των ελληνικών γραμμάτων στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής, χώρος δημοκρατικής εκπαίδευσης ελευθέρων πολιτών, πεδίο αντίστασης του Ελληνισμού στη σκλαβιά και την αλλοτρίωση. 

Υπήρξε φυτώριο αγωνιστών -εκπαιδευτικών και μαθητών- στην πάλη των Κυπρίων για την Ελευθερία. 

Είναι χρέος της Κυπριακής Πολιτείας, της Κυπριακής Εκκλησίας και της Κυβέρνησης των Ελλήνων στην Αθήνα, να διαφυλάξουν το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Να διασώσουν και να αναδείξουν τους θησαυρούς του. Να στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας του ως προτύπου σχολείου των Ελληνικών Γραμμάτων, διεκδικώντας την ανακήρυξή του σε μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. 

Γράφω τα ανωτέρω με αφορμή τη διαμαρτυρία των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου την 31η Μαρτίου στους χώρους του σχολείου, με αφορμή τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλοιώσει την ιστορική φυσιογνωμία του, να μεταφέρει αλλού τους θησαυρούς του και να το μετατρέψει σε ένα απρόσωπο σχολείο που θα υπακούσει στην ισοπεδωτική, άχρωμη και αντι-αισθητική εικόνα πλείστων όσων «μοντέρνων» σχολείων της Κύπρου. 

Είμαι εξ εκείνων των πολιτών που ανησυχούν βαθύτατα για την έκπτωση της Παιδείας στο νησί μας, για την απώλεια του ανθρωποκεντρικού και κλασικού της χαρακτήρα και για την αδυναμία της κοινωνίας να υπερασπιστεί τον βαρύτατο και γεμάτο ευθύνες τίτλο του καλού Έλληνα.

Επειδή δε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε πρόσφατη δήλωσή του, κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την κακή διαγωγή κάποιων πολιτών, εκείνους που «κατηγορούν» την Κυβέρνηση ότι μεθοδεύει τον αφελληνισμό της Παιδείας, νομίζω είναι μια καλή ευκαιρία να αποστομώσει τους «αδίκως» επιτιθέμενους εναντίον της, η Κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας αναστολή οιασδήποτε εργασίας κατεδάφισης ιστορικών στοιχείων του Παγκυπρίου και της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και της μεταφοράς ή καταστροφής των θησαυρών του και του συγκλονιστικού αρχείου του. 

Εξαγγέλλοντας ότι ουδείς δύναται να καρπωθεί των κληροδοτημάτων του Παγκυπρίου. Ουδεμία διασπάθιση θα επιτραπεί και ουδεμία αλλοίωση του χαρακτήρα του σχολείου.

Τουναντίον, η Κυβέρνηση να μελετήσει δεόντως το θέμα και να εξαγγείλει πρόταση-πρόγραμμα ανακήρυξής του σχολείου σε μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Η μεταφορά του μουσικού λυκείου σε ένα από τα σύγχρονα και πιο εύκολα προσπελάσιμα σχολεία της πρωτεύουσας, θα βοηθήσει το ίδιο το μουσικό λύκειο να αναδειχθεί. Διότι, βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι η επιλογή του Παγκυπρίου για στέγαση του μουσικού λυκείου ήταν μια πρόχειρη επιλογή, μια λύση ανάγκης που οσημέραι αποδεικνύεται λανθασμένη, γιατί σε τελική ανάλυση δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη του λυκείου. Και δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την καταστροφή του Παγκυπρίου, που οι πολίτες της Κύπρου θα το υπερασπισθούμε.