Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Διέπραξε νέο, μοιραίο, λάθος ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αποδέχθηκε τη διενέργεια απογραφής πληθυσμού από το κυπριακό κράτος, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Και, με την αποδοχή αυτή, υποβίβασε το κράτος σε κοινότητα και το έθεσε, επίσης, στο ίδιο εδώλιο με το ψευδοκράτος.

Υπό ποίαν έννοια, το κυπριακό κράτος να κάμει απογραφή πληθυσμού; Δεν είναι η πλευρά που έκαμε εποικισμό. Στα μάτια των ξένων, η απογραφή και από τις δύο πλευρές φαίνεται ως να είναι και οι δύο συνυπεύθυνες και πως και οι δύο έφεραν εποίκους στην Κύπρο.

Το κυπριακό κράτος δεν έχει καμιά υποχρέωση να κάμει απογραφή πληθυσμού. Και μάλιστα υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, ως να είναι κράτος υπό επιτήρηση ή κράτος που δεν έχει ανεπτυγμένες δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε να χρειάζεται να κάμει απογραφή υπό την επιτήρηση ξένων παρατηρητών.

Εποικισμό έκαμε η Τουρκία. Και ήταν ο εποικισμός απόρροια και αποτέλεσμα εθνικού ξεκαθαρίσματος του γηγενούς πληθυσμού από τα τουρκικά στρατεύματα. Είναι η Τουρκία που πρέπει να τεθεί στο εδώλιο, να καταγγελθεί και να δώσει εξηγήσεις. Υπό ποίαν έννοια να αποδεχθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να τεθούμε και εμείς αυτόβουλα στο εδώλιο του υπόπτου, ως να εκάμαμε και εμείς εποικισμό;

Αυτός που οφείλει να κάμει απογραφή πληθυσμού είναι το ψευδοκράτος. Για να καταδειχθεί το έγκλημα που διεπράχθη, ποια έκταση έλαβε η αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου και η απορρόφηση των Τουρκοκυπρίων. Απογραφή πληθυσμού έπρεπε να γίνει μόνο στα κατεχόμενα εδάφη και την απογραφή να κάμουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Κυπριακή Δημοκρατία ουδεμία υποχρέωση είχε να μοιρασθεί τις ευθύνες ενός εγκλήματος και να θεωρηθεί ότι και από τη δικής της πλευρά έχει εποικίσει το νησί και αλλοίωσε το δημογραφικό χαρακτήρα του. Το κυπριακό κράτος, ως κράτος ευνομούμενο, ανεξάρτητο και μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε να διεξαγάγει απογραφή υπό την επιτήρηση και εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Το νέο μοιραίο λάθος του Προέδρου Χριστόφια μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμο για την Κύπρο. Φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει και σε πλήρη αποενοχοποίηση της Τουρκίας από το έγκλημα του εποικισμού. Γιατί ποιος εμπιστεύεται τα όργανα του ψευδοκράτους, ότι θα δώσουν τα ορθά στοιχεία και θα καταδείξουν το μέγεθος του εποικισμού; Και ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τους ξένους ότι δεν θα συγκαλύψουν την αλήθεια;

Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενεργεί καταστροφικά για την κυπριακή υπόθεση. Ίσως πιο καταστροφικά από κάθε άλλη φορά. Υποβιβάζει το κυπριακό κράτος σε κράτος υπό επιτήρηση και ανοίγει το δρόμο για αποενοχοποίηση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους από το έγκλημα που διέπραξαν. Τελικά, ας προετοιμαστούμε να φορτωθούμε και το έγκλημα του εποικισμού!

πηγή