Αναπόφευκτη είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον σύμβουλο του έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Joseph E. Stiglitz, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του προέδρου των Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου Columbia, Χάρη Λυπιρίδη, σε συζήτηση που διοργανώθηκε στις 28 Απριλίου στο πανεπιστήμιο Columbia στο τμήμα διεθνών σχέσεων με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές». Ο αμερικανός βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα. Κληρονόμησε πολλά από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία δεν χαρακτήριζε η διαφάνεια», ενώ δηλώνοντας ότι αισθάνεται πολύ κοντά με την κυβέρνηση Παπανδρέου ο κ. Stiglitz ανέφερε ότι «θεωρεί ότι έγιναν όλα σωστά και ότι πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις». Ωστόσο, εκτιμά ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και η οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ίσως, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον» είναι η αναδιάρθρωση.

Αναφορικά με το κόστος της αναδιάρθρωσης, ο κ. Stiglitz αναφέρθηκε πολύ γενικά, τονίζοντας ότι προκαλεί συχνά αναστάτωση. Ο αμερικανός οικονομολόγος παρέθεσε τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Αργεντινής, ως δυο διαφορετικές απαντήσεις χωρών στο στο ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Η πρώτη, η Βραζιλία δεν δέχτηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, ενώ η Αργεντινή το έκανε, αντιμετωπίζοντας μια πολύ επίπονη μεταβατική περίοδο. Και οι δυο χώρες σήμερα, κατά τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, βρίσκονται σε μια πολύ καλή κατάσταση.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Dr. Jacob A. Frenkel, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase International και πρόεδρος της G30, ο Dr. Joseph E. Stiglitz, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia και μέλος της επιτροπής παγκόσμιας σκέψης του εν λόγω πανεπιστημίου και ο Dr. Min Zhu, ειδικός σύμβουλος του διευθυντή του ΔΝΤ.

Δείτε όλη την συζήτηση στο πανεπιστήμιο Columbia

{youtube width=”640″ height=”510″}u59tfEzE9QM[/youtube]

Δ.Σ.