Του Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesment.gr

Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στο ΠΑΣΟΚ ότι ιστορικά, έπαιζε πάντα με τη σημειολογία των αριθμών. Τους οποίους αξιοποίησε επικοινωνιακά, δίνοντας ενίοτε μυθικές διαστάσεις στις καταστάσεις και τα πρόσωπα που αφορούσαν.

Εν αρχή… ην η τρόικα, που συγκρότησαν ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Λαλιώτης, ως άτυποι «πολιτικοί σωματοφύλακες» του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο αείμνηστος Γεννηματάς προέβαλε ως ο φυσικός διάδοχος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο Άκης επιχείρησε να κληρονομήσει τον «παπανδρεϊσμό», το άλλοτε «θείο βρέφος» όμως ήταν εκείνος που άλλαξε εν μια νυκτί το 1996 τους συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, και να ξεκινήσουν οκτώ χρόνια «εκσυγχρονισμού».

Το 1994, τότε που η ταλαιπωρημένη υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου άνοιγε συζητήσεις επί συζητήσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στο σπίτι της στο Χαλάνδρι τον Κώστα Σημίτη, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό. Συγκροτήθηκε έτσι η «ομάδα των 4», που έμελλε να πάρει το ΠΑΣΟΚ μέσα από τα χέρια του παπανδρεϊκού κατεστημένου.

Σήμερα, με το ΠΑΣΟΚ να διέρχεται κρίση ταυτότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες, πριν από τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, με 7 στελέχη, που φαίνεται ότι καθορίζουν το παρόν αλλά και το μέλλον του Κινήματος. Αυτή η ιδιότυπη «ομάδα των 7» απαρτίζεται από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Χρήστο Παπουτσή, την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Λούκα Κατσέλη.

Η ομάδα αυτή βέβαια δεν είναι συντεταγμένη, ούτε διακρίνεται από κοινές φιλοδοξίες. Το αντίθετο συμβαίνει. Αν εξαιρέσει κανείς τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τη Λούκα Κατσέλη, τα ονόματα των υπόλοιπων πέντε εμφανίζονται περίπου… μονότονα, στα δημοσιογραφικά σενάρια περί της μελλοντικής διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να συζητήσει με όλους αυτούς, προτού εμφανιστεί στο υπουργικό συμβούλιο, μάλλον αποκαλύπτει πολλά για τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης. Και δείχνει ότι… το μέλλον ξεκίνησε.