ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

New York. Για πολλοστή φορά έγινε την Πέμπτη 12 Μαϊου στο Brooklyn έξω από το δημαρχιακό Μέγαρο μια ακόμα διαδήλωση φοιτητών εκπαιδευτικών, σπουδαστών, μαθητών και γονέων των δημόσιων σχολείων της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι περικοπές που έχει κάνει ο δήμαρχος της πόλης της ΝΥ Mike Bloomberg στην τρίτη κατά σειρά θητεία του, έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλα τα επίπεδα. Μόνιμα σχεδόν το ζήτημα μονοπωλεί στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα της Πολιτείας της ΝΥ τα οποία προβάλλουν συνεχείς κινητοποιήσεις αλλά και αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο για τις περικοπές στην παιδεία. Οι περικοπές δαπανών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκτός από περικοπές και μειώσεις μισθών, περικοπές προσλήψεων, και συγχώνευση κτηριακών εγκαταστάσεων. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από ευαίσθητα τμήματα( και κατώτερα κοινωνικά στρώματα) των έγχρωμων και άλλων εκτός Αμερικής εθνικών  μειονοτήτων που διαβιούν στην  πολιτεία και κατά κύριο λόγο θίγονται από τα μέτρα και τις περικοπές. Από τις περικοπές αυτές δυστυχώς  θίγονται και γνωστά  ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την πολιτεία της Νέας Υόρκης  είτε για τα λεγόμενα charters -σχολεία επιλογής- είτε πολύ περισσότερο για  προγράμματα που λειτουργούν  σε πανεπιστημιακές σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα  οποία  διατηρούν ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτεί η πολιτεία της ΝΥ. 

Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι  για το ζήτημα αυτό βασικής και ουσιαστικής προτεραιότητας για την Ελληνική Κοινότητα της πολιτείας που είναι και η πλέον πολυάριθμη, και θίγετε, από τα μέτρα  που μειώνουν βασικά κεκτημένα και  δικαιώματα των ελληνικής καταγωγής παιδιών δεύτερης και τρίτης γενιάς,  ουδείς εκ των γνωστών και προβεβλημένων από τον τοπικό ομογενειακό τύπο,  θεσμικών  φορέων έχει παρέμβει ή έστω ενημερώσει αρμοδίως γονείς και μαθητές ή άλλους που θίγονται ώστε να συντονιστούν με τις άλλες εθνικές κοινότητες που ήδη κινητοποιούνται! Θεσμικοί φορείς όπως  Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής που κατά μείζονα λόγω έχει την ευθύνη για την παρεχόμενη παιδεία  ή άλλα όργανα όπως σύλλογοι εκπαιδευτικών της πολιτείας,  δευτεροβάθμιοι ή και τριτοβάθμιοι οργανισμοί  όχι μόνον δεν έχουν πάρει δημόσια θέση  αλλά σχεδόν αγνοούν εντελώς το ζήτημα!  Ανάλογη στάση απάθειας, λόγω άγνοιας του ζητήματος κρατείται και από την (υποτιθέμενη) Ομοσπονδία Ελλήνων εκπαιδευτικών Αμερικής καθώς και από άλλους θεσμικούς φορείς που βρίσκονται σε πλήρη άγνοια για το ζήτημα!

Στα βίντεο που ακολουθούν παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν  σπουδαστές, φοιτητές και Έλληνες εκπαιδευτικοί από τοπικά πανεπιστήμια της πολιτείας.

{youtube width="640" height="510"}9pyYDDBuTfU[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}iX0Pyp7fGrI[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}wpEcAA5RwXg[/youtube]

 

Οι διαδηλώσεις και οι συνεχείς διαμαρτυρίες αφορούν επίσης την αύξηση  που έχει επιβληθεί στους φόρους, την αύξηση στους φόρους ιδιόκτητων κατοικιών, την φορολογία στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις,  τις μειώσεις στα κονδύλια για τους πολίτες άλλων εθνικοτήτων(αλλοδαπούς), τις περικοπές θέσεων εργασίας σε δημόσιους οργανισμούς κοινής οφελείας, τις αυξήσεις στα εισητήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, το εισητήριο πχ αυξήθηκε δυο φορές κατά την θητεία του δημάρχου  M. Bloomberg, τις αυξήσεις στα τιμολογίας οργανισμών κοινής οφελείας κτλ. Οι διαδηλωτές, όλων των τάσεων και των ιδεολογικών αποχρώσεων, σχεδόν καθημερινά κάνουν κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις ενημέρωσης σε διάφορα σημεία (χώρους δουλειάς, σχολεία, κτλ) ενώ αντιδρούν στα χρήματα που δίνονται αφειδώς στις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς  οργανισμούς οι οποίοι τροφοδοτούνται με 10αδες εκατομμυρίων.                    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ  1 , 2 ,