Του Ανδρέα Τ. Λουκά

 

Η πιο πάνω φράση είναι η καταληκτική του άρθρου, 28/01/2011, του κ. Σάββα Ιακωβίδη στην Σημερινή, με τίτλο «Μετά από 36 χρόνια ονείρων και αδιέξοδης πολιτικής…».
Και βεβαίως με το «ανάστημα» δεν εννοεί να είναι ψηλή και ογκώδης όπως τις διαθέσιμες των κομμάτων…Εννοεί με ηθικό και πατριωτικό ανάστημα, που να θέτει σαν προτεραιότητα το καλό της Πατρίδας και όχι το μαυρογέρημο το κομματικό!

 

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα ενεργειακά αποθέματα που ανευρέθησαν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα οι «σοβαροί» άνθρωποι αυτού του δύσμοιρου τόπου μίλησαν πληθωρικά για την ανόρυξη και εκμετάλλευση τους για παραγωγή φτηνού (!!!!) ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή Λαό! Και ξέσπασε ένας πόλεμος συμφερόντων για το ποια μέθοδος είναι η προσφορότερη για την παραγωγή εκείνου του μυθικού φτηνού ρεύματος και τα λοιπά γνωστά.

 Και πειθαναγκάστηκε και η κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν και από την ανάθεση του έργου στην εκλεκτή τους, και Εγγλέζικων συμφερόντων, SHELL, άρχισαν άλλες ιστορίες με σκοπό την αναμονή του «δικού» μας αερίου, το οποίο θα έχουμε οσονούπω! Βέβαια το ευτυχές γεγονός ΘΑ συμβεί όταν βρεθεί η ανιδιοτελής εκείνη μεγάλη δύναμη που θα στήσει τα πολεμικά της πλοία μπροστά από τα συνεργεία μας για να τα προστατεύει από την Τουρκική επιθετικότητα και βουλιμία. Αστειότητες!

 

Ζούμε σε κόσμο ονειρικό όπως συμβαίνει και στο εθνικό θέμα, όπως γράφει και ο κ. Ιακωβίδης στο προαναφερθέν άρθρο του. Στην γειτονιά μας άρχισαν να λαμβάνουν χώρα κοσμοϊστορικά γεγονότα και εμείς συντηρούμαστε με τα όνειρα της ασχετοσύνης, μιας «ηγεσίας» που κόλλησε στις ιδεοληψίες μιας άλλης, περασμένης εποχής, η οποία προσπαθεί να εφαρμόσει στην Κύπρο ένα πολιτικο-οικονομικο-ιδεολογικό μοντέλο το οποίο δοκιμάστηκε σε χώρες κολοσσούς και κατάρρευσε προ εικοσαετίας, αφήνοντας πίσω του ερείπια!

Δεν βλέπει κανένας πως η Τουρκία έκαμε ήδη εξαγωγή το «ισλαμοδημοκρατικό» της μοντέλο στον Αραβικό Κόσμο; Δεν βλέπουν οι «ηγέτες» μας πως οι αραβικοί πληθυσμοί, έχοντας σαν παράδειγμα τους Τούρκους «ισλαμοδημοκράτες», ξεσηκώνονται και ζητούν να επιβάλουν ανάλογα καθεστώτα και στις χώρες τους; Θα αντιδράσει, είπαν κάποιοι πάνσοφοι προφέσορες, η Αίγυπτος, στην προσπάθεια επιβολής του Τούρκικου ηγεμονισμού πάνω στους μουσουλμάνους του Αραβικού κόσμου! Ιδού όμως που ο Αιγυπτιακός λαός άλλα επέλεξε. Επαναστάτησε εκ των έσω και ζητά αλλαγή του καθεστώτος της χώρας του! Και οι Λιβάνιοι μουσουλμάνοι; Και οι Σύριοι; Τους οποίους ήδη οι τουρκοϊσλαμιστές έθεσαν υπό τον έλεγχο τους; Και οι Ιορδανοί;

Κοντολογίς η περιοχή μας μετατρέπεται σε ηφαίστειο Τούρκικης παραγωγής. Με ποιο σκοπό το κάνει η Τουρκία; ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ! Για λογαριασμό της! Επειδή θεωρεί ότι πλέον ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ! Έχει μπει δηλαδή σε εφαρμογή το ιδεολόγημα Νταβούτογλου, περί «Στρατηγικού Βάθους»….

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα της επιτρέψουν να εδραιώσει τα σχέδια της. Όμως και οι δύο αυτές δυνάμεις, δυστυχώς πολύ αργά, αντελήφθησαν το λάθος που έκαμναν μακροχρόνια, ζεσταίνοντας το Τουρκικό φίδι στον κόρφο τους. Και προσπαθούν να αντιδράσουν.

Αλλά οι Τούρκοι όπως κάμνουν ΠΑΝΤΑ, εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες! Και τώρα είναι που θα δράσουν! Τώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Τώρα που οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά, λόγω ΚΑΙ εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων….(σκεφτείτε τις στρατιές των Αμερικανών ανέργων πώς θα αντιδράσουν, αν η χώρα τους εμπλακεί σε ακόμα ένα πόλεμο για λογαριασμό των πετρελαιάδων…….).

Εδώ η Ελλάδα που υποτίθεται πως ήταν κάποτε το αντίπαλο δέος για την Τουρκία στην περιοχή, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Η λιλιπούτεια Κυπριακή βαρκούλα πού αρμενίζει απογυμνωμένη από την προδοσία και την κομματική κραιπάλη;

Κυκλοφόρησε η εξής γνώμη μέσω του διαδικτύου: Η εξορία των S-300 από την Κύπρο από τους Κληρίδη-Σημίτη ισοδυναμεί με πράξη έσχατης προδοσίας και είναι ανάλογη της απόσυρσης της Ελληνικής μεραρχίας από την χούντα το 1967-68! Έχει κανένας διαφορετική άποψη;

Αν έχει, ας απαντήσει και στο εξής υποθετικό: Αν η Τουρκία εμπλακεί, όπως όλα δείχνουν, σε πόλεμο με το Ισραήλ για τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου (στα οποία περιλαμβάνονται και τα «δικά» μας….Αντιλαμβάνονται κάποιοι πως η Τουρκία επένδυε τα πάντα, σχεδόν, στο image του ενεργειακού κόμβου για την προμήθεια της υφηλίου με καύσιμα και σήμερα το Ισραήλ και η Κύπρος της το χαλούν;), και αν συγχρόνως ξεσηκωθούν και οι Κούρδοι, οι οποίοι δεν πρόκειται να χάσουν καμιά ευκαιρία, και αν όπως όλα δείχνουν, εμπλακούν και άλλοι, και αν ξαφνικά φανεί πως θα είναι Η ευκαιρία μας να απαλλαγούμε από την κατοχή, τι θα κάνουμε χωρίς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντιαεροπορική κάλυψη; Θα καθίσουμε πάλι να κοιτάζουμε τους ουρανούς της δύσης άδοντας, «σκέπασε Μάνα, σκέπασε», αναμένοντας και πάλιν ματαίως τα «Ελληνικά φτερά» να μας καλύψουν;

Αλλά με την σημερινή «ηγεσία» που το μυαλό της είναι κολλημένο στις επόμενες εκλογές και στην απόσπαση του εθνικού πλούτου για λογαριασμό των κομματικών ταμείων, αυτά είναι ψιλά γράμματα και «ανοησίες»…..

Γι’ αυτό αν θέλουμε ελευθερία, «θέλει Αρετήν και Τόλμην»…….Και ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΑ και Ηγεσία!