Η  αναταραχή στην Μέση ανατολή, καθώς και η αραβο-ισραϊλινή διένεξη θα καλύψουν μέρος της ατζέντας του αμερικανού προέδρου αυτή την εβδομάδα, από της συναντήσεις με τον ιορδανό βασιλιά σήμερα και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου την Παρασκευή.

Την Πέμπτη όμως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του σχετικά με την πολιτική στην Μέση Ανατολή μετά από τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν και εν μέσω των αναταραχών στον αραβικό κόσμο, μια ανακοίνωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος, τοποθετώντας την ομιλία του χρονικά πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Στην ομιλία του την Πέμπτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με αξιωματούχους, ο αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί στο συνεχιζόμενο αγώνα κατά της αλ Κάιντα μετά δολοφονία του ηγέτη της, Οσάμα μπιν Λάντεν, στις 2 Μαϊου, καθώς και στην τρέχουσα κατάσταση της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης.

 

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά από εκείνη του 2009 στο Κάιρο, όπου και έκανε λόγο για “μια νέα αρχή” μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι προσδοκίες για την νέα αυτή ομιλία του αμερικανού προέδρου είναι ιδιαίτερα μεγάλες, να αναφερθεί δηλαδή σε μια σαφή και ξεκάθαρη πολιτική των ΗΠΑ, και όχι σε λύσεις και προτάσεις-ημίμετρα  που είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Η ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη, έρχεται μετά την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου στην ΜΑ  Τζόρτζ Μίτσελ, ο οποίος είχε ηγηθεί στις διαπραγματεύσεις –χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα- μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, για τον αντικαταστάτη του Ντέιβιντ Χέιλ, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, ώστε να συνεχίσει τη σημαντική προσπάθεια του Τ. Μίτσελ».

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρρυ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν βρίσκονται «σε κρίσιμη καμπή» και γι’ αυτό οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν ορισμένα «πολύ σοβαρά θέματα».