Σε τεντωμένο σκοινί εν όψει των  επικειμένων εκλογών στην Τουρκία, και κάθε φορά που έχουν εκλογές στην Ελλάδα στις στρατιωτικές μας βάσεις ανάβει κόκκινο alarm,  και πιθανόν να έχουμε εκλογές  και στην Ελλάδα (μετά τις “παρεναίσεις προσταγές” της ΕΕ και του ΔΝΤ για πολιτική συναίνεση προκειμένου να εκταμιευθεί η 5η δόση) τον Ιούνιο  βαδίζουν οι ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις.  Με επίδειξη δύναμης, όμως  για πρώτη φορά ως απάντηση περιέργως και με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου,  και από την Ελλάδα! Παρακάτω θα διαβάσετε τι εννούμε. Τα τελευταία 24ωρα μετά και το φαινομενικά “τυχαίο” περιστατικό στον Έβρο και  την ανταλλαγή πυρών μεταξύ συνοριοφυλάκων δείχνει πολλά…Τι δείχνει κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων στρατιωτικών αναλυτών που ανησυχούν και σπεύδουν να ειδοποιήσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας με απόρρητα σημειώματα; Στήνεται εσκκεμένα σκηνικό υψηλής διαβαθισμένης  έντασης -όπως λέγεται και στην στρατιωτική ορολογία…Οι Τούρκοι από την Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην γειτονική χώρα και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο είναι οι συνήθεις τουρκικοί λεονταρισμοί (οι οποίοι όμως την περασμένη νύχτα-πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Μαϊου- παραλίγο να είχαμε και θύματα από ελληνική πλευράς στο επεισόδιο του Έβρου) ή “σπρώχνουν” σε μείζον “θερμό” επεισόδιο. Θα δείξει.. Το νυχτερινό επεισόδιο στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι είχε να κάνει με λαθρεμπόρους και συνοριοφύλακες, κλιμακώθηκε άμεσα με την εμπλοκή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Το επεισόδιο όμως απέκρυψε η Ελλάδα και μόνον όταν αποκαλύφθηκε από τα ελεύθερα blog & Sites προχώρησε την επιβέβαίωση του συμβάντος αλλά σε χαμηλούς τόνους… Η ροή πληροφοριών είναι συνεχής και αναφέρουν πως μέσα στα επιχειρησιακά σχέδια της Τουρκικής πλευράς είναι ευθεία αμφισβήτηση του Καστελόριζου καθώς και δυο ακόμα  ελληνικών νησιών. Το κόκκινο έχει ανάψει και ήδη ο Έλληνας  Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κρατείται ενήμερος συνεχώς από το επιτελείο των συνεργατών του και τον αρμόδιο υπουργό εθνικής άμυνας Ε. Βενιζέλο. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο, στην απέναντι (την Τουρκική πλευρά) πως η απόφαση της Ελλάδος να προσχωρήσει στην άσκηση Ιωνας, εξυπηρετεί την “πρόσκληση στρατιωτικής  έντασης με την Τουρκία  σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Γ. Π. προκειμένου να ενώσει την ήδη διαλυμένη και ημιαπαράλυτη πολιτικά και εθνικά χώρα λόγω της σκληρής οικονομικής πολιτικής και της ύφεσης που παρουσιάζει με την απειλή της πολιτικής αποσταθεροποιήσης να επικρέμαται και να μεγαλώνει καθημερινά για όλο το μεταπολιτευτικο σύστημα της Ελλάδος μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος σε τούρκο δημοσιογράφο που επίσης παρακολουθεί το ρεπορτάζ για λογαριασμό της Huriet ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρόσφατη ανάλυση της φιλοκυβερνητικής  Zamman.  
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ


Εν τω μεταξύ και ενώ συμβαίνουν πολλά στο παρασκήνιο με το κόκκινο να έχει ανάψει σε αρκετές ελληνικές βάσεις και το κέντρο επιχειρήσεων στα υπόγεια του ελληνικού πενταγώνου να έχει ανάψει από την ροή πληροφοριών για τις κινήσεις Τουρκικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία στην Σμύρνη και σε άλλες βάσεις τους η Ελλάδδα με εντολή του Γεώργου Παπανδρέου άναψε το πράσινο φως στο Υπ. Εθ. Αμύνας για την διεξαγωγή μεγάλης στρατιωτικής άσκησης με την συμμετοχή μεγάλης αεροναυτικής δύναμης. Συγκεκριμένα η Ελλάδα  αποφάσισε να παρατάξει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ προκειμένου να καταστήσουμε σαφές “προς κάθε ενδιαφερόμενο” ότι η χώρα ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες της είναι έτοιμη για μείζονος έκτασης αεροναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μεγάλη απόσταση από τις χερσαίες βάσεις.

Και βέβαια ότι διατηρεί ακέραιες τις δυνατότητές της να αστυνομεύσει τις περιοχές αρμοδιότητάς της και δικαιωμάτων της…

Με αφορμή την άσκηση έρευνας-διάσωσης “ΙΩΝΑΣ 2011” ακόμα και αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα θα επιχειρηθεί να σταλεί ένα μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας στην άλλη άκρη του Αιγαίου με αφορμή μια “ειρηνική” άσκηση SAR, όπου όμως από ελληνικής πλευράς θα παραταχθούν: 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 1 ή 2 φρεγάτες, 1 πυραυλάκατος, 1 κανονιοφόρος, 1 C-130, 1 ΑΒ-205, 2 Super Puma, οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, πλωτά μέσα του Λιμενικού κλπ. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου 2011, όπως προαναφέραμε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) και έχει ξεχωριστή σημασία ειδικά σε αυτή την συγκυρία.

Την άσκηση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ) διαπιστευμένοι στην Ελλάδα. Η έξυπνη κίνηση διεξαγωγής της άσκησης σε μία περιοχή που έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω ΑΟΖ, αλλά και γενικότερης ψυχολογίας, πιστώνεται στο ΓΕΕΘΑ.

Είναι βέβαιο ότι από τουρκικής πλευράς θα υπάρξουν “παρατράγουδα” και για το λόγο αυτό έχει ετοιμαστεί ειδικό επιχειρησιάκό σχέδιο αντιμετώπισής τους με την ετοιμότητα του συνόλου του Π.Ν. και της Αεροπορίας.

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΩΝΑΣ» είναι άσκηση μικρής κλίμακας, με σκοπό την παρουσίαση – επίδειξη της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος έρευνας – διάσωσης καθώς και του βαθμού εκπαίδευσης των εμπλεκομένων δυνάμεων. Εκτελείται στην περιοχή ευθύνης έρευνας – διάσωσης της χώρας μας (σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συμβάσεις των International Civil Aviation Organization (ICAO) και International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία, τις οικείες διατάξεις και διαταγές ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η άσκηση έχει διεξαχθεί το 2008 σε περιοχή ανατολικά της νήσου Ρόδου και το 2009 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Η άσκηση θα διευθύνεται – συντονίζεται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), λόγω αρμοδιότητας.

Συνοπτικά στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται εκτέλεση – παρουσίαση επιχείρησης έρευνας – διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα μετά από αεροπορικό ατύχημα, μετά από ναυάγιο καθώς και στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα συνέπεια ατυχήματος δηλαδή υπάρχει και σενάριο διάσωσης-έρευνας μάχης (CSAR).

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο σενάριο προβλέπεται “κλείδωμα” των περιοχών της υποτιθέμενης διάσωσης από μαχητικά αεροσκάφη για να αποφευχθεί να παρεισφρήσουν παράνομα αεροναυτικές δυνάμεις άλλου κράτους...

Διαβάστε επίσης τα παρακάτω σχετικά θέματα με τις εξελίξεις 
Τούρκοι κτύπησαν περίπολο μας στον Έβρο – Έκρυψαν το επεισόδιο
Επιτέλους επίδειξη δύναμης: Αρμάδα στέλνει η Ελλάδα στην Αν.Μεσόγειο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αρμάδα κατεβάζει και η Άγκυρα μεταξύ Ρόδου-Μεγίστης
Εβαψε γκρίζο το Αγαθονήσι ο Νταβούτογλου
Ηovercraft για το πρώτο αποβατικό “κύμα” πήρε ο τουρκικός Στρατός
Wikileak: Τουρκία προς ΗΠΑ «Μη δίνετε βάση στις ελληνικές διαμαρτυρίες»
“Χωρικά ύδατα-χτένι”: “Ο κόσμος τό’χει τούμπανο…”
Ελληνική ΑΟΖ: η «μόδα» της παραίτησης
Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον φόβο Κουρδικής επανάστασης

Για κάθε εξέλιξη παρακολουθείτε τις εξής εξειδικευμένες σελίδες