Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Μια παρέμβαση που πιθανότατα αλλάζει το σκηνικό ασφυκτικών πιέσεων προς την Ελλάδα, φαίνεται ότι έλαβε χώρα στη Σύνοδο του «G στο Ντοβίλ της Γαλλίας, με πρωταγωνιστή τον Μπαράκ Ομπάμα, και αποδέκτες τους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αμερικανικά δίκτυα, ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε το λόγο στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, και υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν απλόχερη στήριξη στις χώρες της ευρωζώνης, για τον χειρισμό της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Τα αμερικανικά δίκτυα μάλιστα επικαλούνται πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που αξιολογούν την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα ως μια ηχηρή πολιτική στήριξη της Ελλάδας, για να υπερβεί η χώρα μας το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

 

Μετά από το παραπάνω κλίμα που διαμορφώθηκε, και προφανώς… όχι τυχαία, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αλλάξει τη χθεσινή του τοποθέτηση, και θα ξεμπλοκάρει την 5η δόση του ελληνικού δανείου, που θα πρέπει να εισπραχθεί από την Αθήνα εντός του Ιουνίου.

Θυμίζουμε ότι ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών άφηναν να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αξιοποιούσε το βήμα της Συνόδου «G8», προκειμένου να δείξει ότι ο Λευκός Οίκος δεν παρακολουθεί αδιάφορος τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.