Tου Ιωάννη Καρυοφυλλάκη,

 

Τι πραγματικά συνέβη τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 στα Ίμια? Γιατί η Τουρκία διάλεξε τις συγκεκριμένες βραχονησίδες που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις χιλιάδες άλλες που βρίσκονται διάσπαρτες στο Αιγαίο και μάλιστα κάποιες από αυτές πολύ πιο κοντά στα παράλια της? Δύο ανεμοδαρμένοι βράχοι είναι στην ουσία τα Ίμια που όμως κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό.

Αρχικά η κατάληψη τους από τους Τούρκους καταδρομείς, και η υποστολή της Ελληνικής σημαίας που είχε προηγηθεί, έγειραν θέμα αμφισβήτησης, από την Τουρκία, της Ελληνικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Κάτι τέτοιο ήταν ( και εξακολουθεί να είναι) αιτία πολέμου για οποιοδήποτε κράτους του οποίου του κατακτούν τμήμα της εδαφικής κυριαρχίας του. Λέω του κατακτούν γιατί στην ουσία αυτό έγινε στα Ίμια. Οι Τούρκοι καταδρομείς κατέκτησαν εκείνη την νύχτα την μικρή βραχονησίδα των Ιμίων και κατείχαν Ελληνικό έδαφος για πολλές ώρες. Κάτι που είχε να γίνει από το 1974 στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης τους ήταν το ότι ακόμη και σήμερα η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή να ονομάζεται από την Τουρκία “γκρίζα ζώνη”.

Στην ουσία όμως μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Θα μου πείτε πάντα έτσι δεν γίνετε? Πάντα μόνοι μας δεν προκαλούμε τα προβλήματα μας? Φυσικά εγώ, εσείς και ο υπόλοιπος Ελληνικός λαός δεν φταίμε άμεσα αλλά έμμεσα έχουμε κάποιο μερίδιο των ευθυνών γιατί πάντα εκλέγουμε τους πλέων ακατάλληλους εθνοπατέρες μαζί με τους απόλυτα άχρηστους και ανάξιους πολιτικάντηδες για να λυμαίνονται το χρήμα και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού. Ακόμη και αν καταργούσαμε τις εκλογές και στέλναμε στην βουλή με κλήρωση τους βουλευτές μας, σίγουρα από τους 300 θα υπήρχαν και κάποιοι σοβαροί εκεί μέσα. Αυτό που επικρατεί στην βουλή έχει καταρρίψει κάθε στατιστική αρχή. Από τους 300 “βολευτές” δεν υπάρχει ούτε ένας ένας βουλευτής.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στα Ίμια.

Στις 28 Ιανουαρίου του 1996 μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων από την εφημερίδα Hurriyet πετά με ελικόπτερο πάνω από την μεγάλη βραχονησίδα και υποστέλλει την Ελληνική σημαία υψώνοντας την Τούρκικη. Βγάζουν φωτογραφίες του ανδραγαθήματος τους και επιστρέφουν στην Τουρκία. Το συμβάν γίνετε γνωστό στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης την ίδια μέρα και με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Λυμπέρη η τούρκικη σημαία αποστέλλετε και υψώνετε πάλι η Ελληνική. Δίνετε η εντολή σε όλες τις μονάδες του στρατού να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Στις 30 Ιανουαρίου έρχεται στο φως (τυχαία πάντα) τουρκικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία διεκδικεί βραχονησίδες του αιγαίου που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Επικρατεί ένταση αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή και το απόγευμα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών παρατάσσονται σε διάταξη μάχης στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Άνδρες των Ο.Υ.Κ αποβιβάζονται στην μεγάλη βραχονησίδα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων στην Καλόλιμνο. Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις μονάδες του Έβρου και των νήσων αιγαίου. Οι μονάδες του Δ΄ΣΣ εξέρχονται στους προβλεπόμενους από τα σχέδια χώρους διασποράς με πλήρη επάνδρωση και έτοιμες ακόμη και για το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία.

Στις 1:30 τα ξημερώματα, και ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι κάκιστες και η ορατότητα μηδενική, 10 άνδρες της μονάδες υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού ναυτικού (SAT) διαφέυγουν της προσοχής των πλοίων και αποβιβάζονται στην μικρή βραχονησίδα των Ιμίων.

Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι αυτά που επιμελώς το σάπιο πολιτικό κατεστημένο των κυβερνώντων κουφιοκεφαλάκιδων χαρτογιακάδων απέκρυψε από τον Ελληνικό λαό για να μην τους πάρουμε με τις πέτρες. Διαβάστε λοιπόν και φρίξτε.

Στην μικρή βραχονησίδα πριν να επιβιβαστούν οι Τούρκοι κομάντος είχαν επιβιβαστεί 2 Έλληνες των Ο.Υ.Κ. Βλέποντας αυτοί τους Τούρκους κατάφεραν να τους αιφνιδιάσουν και να τους αφοπλίσουν. Αφού τους κατέστησαν αιχμαλώτους επικοινώνησαν με την μονάδα τους και ιεραρχικά ειδοποιήθηκαν ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης, το υπουργείο αμύνης και ο υπουργός αμύνης Γ. Αρσένης και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ( ή Ααρών Αβούρ που είναι και το πραγματικό του όνομα). Ακολούθησε συνδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό και αφού επικοινώνησαν με τον Ναύαρχο Λυμπέρη του ανακοίνωσαν ότι πρέπει να ελευθερώσουν τους Τούρκους αιχμαλώτους και να τους επιστρέψουν τον οπλισμό τους. (?) Περιπολικό σκάφος του ναυτικού πλησιάζει την μικρή βραχονησίδα και αφού ελευθερώνει τους Τούρκους, επιβιβάζει τους 2 Έλληνες ΟΥΚάδες και αποχωρεί από την περιοχή. Το ίδιο διατάσσονται να κάνουν και οι υπόλοιποι Έλληνες ΟΥΚάδες από την μεγάλη βραχονησίδα.

Αφού αφήσαμε λοιπόν τους Τούρκους ελεύθερους πάνω στην βραχονησίδα και φύγαμε, αυτοί ανενόχλητοι και χαρούμενοι φαντάζομαι για την μεγάλη (πολιτική και όχι στρατιωτική) αποτυχία μας, σηκώνουν την τούρκικη σημαία κατεβάζοντας την Ελληνική, που επίσης κυμάτιζε και στην μικρή βραχονησίδα, και παραμένουν σύμφωνα με τις εντολές που είχαν λάβει στην θέση τους.

Περίπου στις 5:00 τα ξημερώματα απογειώνεται από την φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ του Ελληνικού ναυτικού ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 για να επιθεωρήσει πάνω από την μικρή βραχονησίδα και να δει εάν οι Τούρκοι κομάντος είναι ακόμη εκεί ή έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Το ελικόπτερο αφού πλησίασε την βραχονησίδα δέχτηκε τα πυρά και των 10 Τούρκων, που φυσικά δεν είχαν φύγει ακόμη, με αποτέλεσμα να καταπέσει λίγο αργότερα παίρνοντας μαζί του στον θάνατο και τους τρεις επιβαίνοντες αξιωματικούς: Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση. Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό. Η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει την άτρακτο του ελικοπτέρου που φαίνονται καθαρά οι τρύπες από τις σφαίρες τον Τούρκων. Είναι από τις λίγες φωτογραφίες που δεν μπόρεσαν να εξαφανίσουν αυτοί που έβγαλαν το πόρισμα για το δήθεν ατύχημα που οφειλόταν σε καρδιακά προβλήματα του ήρωα – χειριστή Καραθανάση.

 

 

 


http://2.bp.blogspot.com/_fpdO3pfIxgg/S4Y4y0bGAYI/AAAAAAAAAMw/afaHgxR4AOg/s320/imiaElikoptero.jpg
Το συμβάν γίνετε γνωστό στους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που συνεδριάζουν εκ νέου και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους Τούρκους ομολόγους τους και την διαμεσολάβηση των Αμερικανών αποφεύγεται η γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Στις 6:10 το πρωί οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Clinton και του ειδικού διαμεσολαβητή R. Holbrooke.

Έτσι όλα πήγαν κατ ευχήν, όπως μας είπαν τότε, και χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τους δεν πολεμήσαμε με τους Τούρκους. Είπαν και ένα ευχαριστώ στους Αμερικανούς και όλα μέλι γάλα. Ο Ελληνικός λαός δεν θα θυμάται τίποτα σε λίγα χρόνια για την ανικανότητα μας σκέφτηκαν και στις επόμενες εκλογές θα μας συγχωρέσει, θα μας λατρέψει σαν ήρωες και θα μας κουνήσει πάλι τις σημαίες κάτω απ τα μπαλκόνια μας. Ο Ελληνικός λαός πράγματι ξέχασε. Ξέχασε τους τρεις ήρωες αξιωματικούς που στάλθηκαν εκεί ως πρόβατα για σφαγή. Ξέχασε το πόσο ανεύθυνοι ήταν πάντοτε οι πολιτικοί της Ελλάδας. Ξέχασε το πόσο τους διχάζουν τα κόμματα και ρίχτηκε σε νέους προεκλογικούς αγώνες γεμίζοντας πλατείες και δρόμους για να ακούσουν τις ανακυκλωμένες βλακείες που κάθε φορά μας πλασάρουν οι επικίνδυνα ανθέλληνες κουφιοκέφαλοι πολιτικοί.

Μετά την κατάρριψη του ελικοπτέρου οι Τούρκοι διατάσσονται να εγκαταλείψουν την βραχονησίδα και περισυλλέγονται από τουρκικό περιπολικό σκάφος ένα μίλι ανατολικότερα. Το εκεί στρατοκρατούμενο κράτος όμως κατάλαβε ότι κάποια μέρα θα πλήρωναν ακριβά αυτή τους την πράξη. Αν αποκαλυπτόταν η κατάρριψη του ελικοπτέρου και η εισβολή σε γειτονικό έδαφος θα κινδύνευε να μείνει για πάντα στο περιθώριο. Έτσι αποφασίζει να σβήσει τα ίχνη του αποτρόπαιου εγκλήματος της με ένα νέο έγκλημα. Μία εβδομάδα μετά τα γεγονότα των Ιμίων επιβιβάζει και τους 10 κομάντος, που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σε ένα ελικόπτερο και τους καταρρίπτει σε θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα όλοι τους να βρούν τραγικό θάνατο. Το γεγονός πέρασε τότε και στον Ελληνικό τύπο αλλά κανείς δεν έψαξε να βρεί τον συσχετισμό του με τα γεγονότα των Ιμίων.

Γιατί όμως η Τουρκία έστησε όλο αυτό το τραγικό πανηγύρι στην περιοχή των Ιμίων. Σίγουρα όλοι έχετε καταλάβει ότι υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Κάποιοι θα πουν το πετρέλαιο που υπάρχει εκεί και είναι πράγματι πολύ. Είναι λοιπόν και το πετρέλαιο αλλά ο βασικότερος λόγος είναι το “όσμιο”. Το όσμιο είναι το πλέων ακριβό και δυσεύρετο ορυκτό του πλανήτη με χρήση στην στρατιωτική και όχι μόνο βιομηχανία. Η μόνη χώρα που κάνει εξόρυξη οσμίου είναι ο Καναδάς γιατί δεν υπάρχουν αλλού κοιτάσματα του. Μάλλον όμως υπάρχουν!

Σύμφωνα με παλιές μελέτες επιστημόνων έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες οσμίου στις βραχονησίδες των Ιμίων που είναι μεγάλης καθαρότητας και φυσικά εξορύξιμες. Η έρευνα αυτή δεν είναι κάτι το άγνωστο για τα αρμόδια υπουργεία της χώρας μας αλλά και την Τουρκίας. Το παράξενο είναι ότι ουδέποτε η Ελλάδα θέλησε να αξιοποιήσει αυτά τα κοιτάσματα οσμίου, σε αντίθεση με την Τουρκία που εκεί αποσκοπούσε χωρίς καν να της ανήκουν. Αφού όμως πιέστηκε όπως είδαμε από τους Αμερικανούς (για δικά τους συμφέροντα) και κατάλαβε ότι δεν μπορεί να προσαρτήσει τις βραχονησίδες, άλλαξε την τακτική της και αποφάσισε να αμφισβητήσει και την Ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Το θέμα των Ιμίων μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας παραποιημένο όπως όλα τα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τις παραβιάσεις που δεχόμαστε από την Τουρκία, τις απειλές στους Έλληνες ψαράδες της περιοχής και την αδιάλλακτη αλαζονεία που επιδεικνύει κάθε φορά. Φυσικά και η Τουρκία να μην υπήρχε δίπλα μας και να είχαμε π.χ την Ελβετία, που δεν θα κινδυνεύαμε στο ελάχιστο να εμπλακούμε σε πόλεμο μαζί της, πάλι θα κατάφερναν οι πολιτικοί να τα κάνουμε σαλάτα. Δεν ξέρω αν είναι έμφυτο αυτό το χάρισμα που έχουν ή αποτέλεσμα μακράς προσπάθειας αλλά είναι σίγουρο ότι με το που θα τους δοθεί η ευκαιρία να τα θαλασσώσουν το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μα πόσο παράξενη είναι τελικά αυτή η Ελλάδα??
Τα συμπεράσματα δικά σας.