Γράφει ο *Αμφικτύων

Και ο ένας αρχηγός οπλοφόρων και εκτελεστών που εκτελούσε  αδίστακτα τα θύματα του χωρίς δίκη,  και ο άλλος αρχηγός πεζοναυτών που εκτελεί το θύμα του χωρίς δίκη.  Βέβαια θα ήτο απλοποίηση να συγκριθεί από ποσοτικής απόψεως ο ένας προς τον άλλο.  Οι διαφορές: Ο ένας σκότωσε χιλιάδες αθώους πολίτες, ενώ ο δεύτερος σκοτώνει τον εγκληματία. Ο ένας ήτο  εξωθεσμικός, όργανο κάποιας ισλαμικής συμμορίας  , ενώ ο δεύτερος  αρχηγός  της υπερδύναμης. Ομοιότητες: Αμφότεροι έδρασαν σαν εκτελεστές και όχι σαν δικαστές. Και ο μεν Οσάμα είναι ειδεχθής εγκληματίας και άρα τελεί εκτός νόμου. Αλλά ο Ομπάμα;  Αυτός  παρέκαμψε τη Δικαιοσύνη.  Έγινε  όργανο  των σκοτεινών Ερινυών για να πάρει το αίμα των  θυμάτων πίσω    παρακάμπτοντας τη Νέμεση.

Δεν   σεβάστηκε  στους νόμους –και την ουσία της Δημοκρατίας – που είναι η Δικαιοσύνη.  Αδιαφόρησε για την διάκριση των εξουσιών. Έγινε δικαστής και εκτελεστής μαζί.  Σύμφωνα δε προς το νόμο ουδείς  έχει δικαίωμα να σκοτώσει. Ακόμη και τα όργανα της τάξεως και του νόμου , εκτός και αν βρεθούν σε κατάσταση αυτοάμυνας. Αν δηλαδή η ομάδα κρούσεως που πήγε να συλλάβει το Μπιν Λάντεν είχε   ένταλμα συλλήψεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου(έστω και καταχρηστικώς στο Πακιστάν), τότε σε περίπτωση αντίστασης του εγκληματία θα είχε το νόμιμο δικαίωμα να τον εκτελέσει.  Επομένως η διαταγή έπρεπε να προέρχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και να ήτο η σύλληψη και   προσαγωγή του σε δίκη και όχι ο φόνος του, εκτός και πρόβαλε  αντίσταση. Η δίκη θα ικανοποιούσε την παγκόσμια κοινή γνώμη διότι:

α/  Θα αποδεικνύοντο υπό συνθήκας διαφάνειας τα εγκλήματα του και με την τιμωρία του θα επήρχετο η αγαλλίαση των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας της 9/11 και διαπαιδαγώγηση  των μουσουλμάνων, που αυτή τη στιγμή έχουν μεταβάλλει τον ειδεχθή εγκληματία σε ήρωα.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν στυγερός δολοφόνος και του άξιζε η θανατική καταδίκη. Εκείνο που αμφισβητεί ο νομικός και δημοκρατικός κόσμος  είναι η αυτοδικία του Προέδρου και των οργάνων του. Ο χειρισμός της υπόθεσης, από μια κοινωνία που  θέλει να λέγεται  δημοκρατική, πάσχει .

Επι πλέον εγείρονται και τα εξής ερωτήματα:

1/ Ητο πράγματι αυτός ο Μπιν Λάντεν, ή ήταν μια φαρσοκωμωδία  ; Βλέπετε ότι όλα γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω  και όχι στο φως ενός ανοιχτού δικαστηρίου.

2/ Γιατί τον εξετέλεσαν αφού μπορούσαν να τον συλλάβουν;  Μήπως διότι εγνώριζε πολλά που δεν έπρεπε να βγουν στο φως της δημοσιότητας ;

3/ Γιατί χρειάσθηκαν δέκα σχεδόν χρόνια να ανακαλύψουν το κρυσφήγετο του ενώ ήτο γνωστό ακόμη και στους ευέλπιδες της Στρατιωτικής Σχολής του Πακιστάν;

4/ Είναι δυνατόν μια υπερδύναμη σαν την Αμερική να θεωρεί μείζονα απειλή της ένα άτομο σαν τον Μπιν Λάντεν και την Αλ- Κάιντα; Μήπως η απειλή ήτο τεχνητά εξογκωμένη για να γίνουν οι επεμβάσεις στο Ιράκ και Αφγανιστάν,  να αλλάξει ριζικά ο κόσμος προς το αυταρχικότερο, να δικαιολογηθούν εξοπλισμοί  κ.α

5/ Μήπως όλα έγιναν για την   μετάβαση  στην   κοινωνία του  “Big brother”; Μήπως τώρα-αντί του 1984 που προέβλεψε ο George Orwell το 1948-πραγματοποιήθηκε  η ολιγαρχική , μαζική κοινωνία του; Αυτή που χαίρεται  στη θέα του αίματος και ζητάει και άλλο αίμα ; Που θέλει ένα κόσμο βαρβαρότητος , με συνεχείς πολέμους, βία και διαρκή παρακολούθηση των πάντων , διότι όλοι θεωρούμεθα ύποπτοι  ‘Bin Laden’; Μια κοινωνία όπου το «Υπουργείο Αληθείας» με τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ μας  καρφώνει   στον εγκέφαλο το «καλό» και το «κακό», χωρίς εμείς να κοπιάζουμε να σκεφτόμαστε; Μήπως για να δηλώσουμε  ευαρέσκεια -ακόμη και οι δικηγόροι- στην Τρόικα για τα μέτρα που λαμβάνει για να μας σώσει ;Μήπως με κάποια προβοκάτσια ή με την πείνα μας εξαναγκάζει  να εξεγερθούμε  για να μας θερίσει μετά με τα πολυβόλα σαν επαναστάτες, για να ελαττωθεί ο πληθυσμός της Γης; Αφορμή πήρα όταν  φίλος από τις ΗΠΑ κορυβαντιούσε για την εκτέλεση του ειδεχθούς εγκληματία, χωρίς να αντιλαμβάνεται  ο δυστυχής τη διαφορά μεταξύ των πρωτόγονων Ερινυών και της Θεάς Νέμεσης. Και όμως αυτό το είχαν λύσει οι Έλληνες αρκετές χιλιετίες πριν. (6/5/2011)

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης-Συγγραφεύς-Ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών