Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν στην πΓΔΜ πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είδαν το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE να επιβεβαιώνει την πλειοψηφία του, αν και με σημαντικά μικρότερο ποσοστό από ότι τρία χρόνια πριν. Η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές του 2008, και παρά ορισμένες δευτερεύουσες παρατυπίες, η επιτροπή που παρακολούθησε τη διεξαγωγή των εκλογών, θεώρησε την ψηφοφορία δίκαιη και σωστή.

Ωστόσο, η ημέρα κατέληξε σε τραγωδία, καθώς, κατά τη διάρκεια των εορτασμών των οπαδών του VMRO-DPMNE στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ένας 22χρονος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικό ειδικής μονάδας.


Οι λόγοι για τη βάναυση επίθεση είναι ασαφείς, αν και κυκλοφορούν φήμες όπως ότι ο νεαρός προσπάθησε να επιτεθεί σε υποστηρικτή του κόμματος, ή σε κάποιον από τη συνοδεία του Γκρουέφσκι ή ακόμη και στον Γκρουέφσκι τον ίδιο.

Όποια κι αν ήταν η αιτία όμως, δεν δικαιολογεί μια τέτοια κτηνωδία. Το γεγονός ότι συνέβη το βράδυ των εκλογών, μαζί με το γεγονός ότι τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να αγνοήσουν τη δολοφονία (όπως και στην πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας, που ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν εξωτερικές ενδείξεις βίας στο σώμα του), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα. Αν και η  κυβέρνηση Γκρουέφσκι είναι γνωστή για τις τεχνικές εκφοβισμού που χρησιμοποιεί, ιδιαίτερα στους αντιφρονούντες, η συγκεκριμένη περίπτωση αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα την κατάχρηση εξουσίας που χαρακτηρίζει την μετάβαση μιας αλαζονικής ηγεσίας σε δικτατορία. 

Το προπέτασμα καπνού από τα ΜΜΕ, η σιωπή της αστυνομίας και η προσπάθειά της να μετατρέψει τη δολοφονία του νεαρού σε ένα ασήμαντο περιστατικό, καταστά σαφές ένα πράγμα: τα Σκόπια βαδίζουν σε ένα πολύ  επικίνδυνο μονοπάτι. Και ενώ είναι νωρίς για να πει κανείς τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της Κυριακής, το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης Γκρουέφσκι είναι εμφανέστατο. Στην πΓΔΜ δεν υπάρχει χώρος για τις φωνές των αντιφρονούντων. Δυστυχώς, για μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά που ωστόσο κοινή πρακτική της έχει τον εκφοβισμό και τις δολοφονίες, η μόνη περιγραφή που ταιριάζει δεν είναι παρά αυτή της τριτοκοσμικής δικτατορίας. 


Το γεγονός και οι διαμαρτυρίες

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου 22χρονου στα Σκόπια από αστυνομικό – Η αναίσχυντη άρνηση της αστυνομίας να αναλάβει την ευθύνη

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Σκοπίων την Τρίτη που μας πέρασε, για να εκφράσουν την οργή τους για το θάνατο ενός νεαρού άνδρα που πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από αστυνομικό την Κυριακή των εκλογών στην πΓΔΜ.


Οι διαδηλωτές, οι οποίοι οργάνωσαν το συλλαλητήριο μέσω του Facebook, κάλεσαν την υπουργό της αστυνομίας Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα (Gordana Jankulovska) να αναλάβει την ευθύνη για τη διερεύνηση της δολοφονίας του νεαρού άνδρα το βράδυ της Κυριακής.

Κατηγόρησαν την αστυνομία για προσπάθεια συγκάλυψης της δολοφονίας, καθώς και για παλαιότερες υποθέσεις υπερβολικής χρήσης βίας και εκφοβισμού.

«Η βιαιότητα της αστυνομίας πρέπει να τελειώσει, είναι ωμά βίαιοι, αλλά είμαστε ανθεκτικοί και αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σε αυτήν,” δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Balkan Insight.

Αντιμετωπίζοντας αυξανόμενη πίεση, η αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου, όπου και ανέφερε ότι ο 22χρονος που σκοτώθηκε την Κυριακή αναγνωρίστηκε ως Μάρτιν Νεσκόβσκι (Martin Neskovski), κάτοικος Σκοπίων, καθώς και ότι ο ύποπτος για τη δολοφονία, ένας 33χρονος αστυνομικός, μέλος της ειδικής αστυνομικής μονάδας «Τίγρεις», παραδόθηκε στον ανώτερο του την Δευτέρα και βρίσκεται τώρα υπό κράτηση.

“Έχουμε τον ύποπτο υπό κράτηση και η αστυνομία διεξάγει επί του παρόντος ενημερωτικές συζητήσεις με τον ίδιο,” δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ίβο Κοτέβσκι (Ivo Kotevski) στα ΜΜΕ, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η ιατροδικαστική εξέταση του νεκρού υποδεικνύει βίαιο θάνατο, και ότι η αστυνομία καταχώρησε την υπόθεση ως έρευνα δολοφονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξυλοδαρμός του νεαρού έλαβε χώρα την Κυριακή γύρω στα μεσάνυχτα κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της γιορτής για τη νίκη του VMRO-DPMNE στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν εκείνη την ημέρα.

«Καθόμουν όταν είδα έναν αξιωματικό της αστυνομίας, μέλος των ειδικών δυνάμεων, να κυνηγά ένα νεαρό αγόρι. Το αγόρι σκόνταψε πάνω σε ένα σύρμα και έπεσε. Το μέλος της ειδικής μονάδας άρχισε να ξυλοκοπεί το νεαρό σε όλο το σώμα χωρίς αυτός να προβάλει αντισταση,” δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στοο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων NetPress τη Δευτέρα.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο αστυνομικός στη συνέχεια προσπάθησε να συνεφέρει  το νεαρό. Μετά από πέντε λεπτά, οι συνάδελφοι του αστυνομικού ήρθαν και έσυραν το σώμα του προς ένα κτίριο αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ένα σώμα καλυμένο με μαύρη πλαστική σακούλα μπροστά από το ίδιο κτίριο, περιτριγυρισμένο από αστυνομικούς.


Η διαδικτυακή κοινότητα αποτρέπει τη συγκάλυψη ενός φόνου 

Τα νέα της δολοφονίας, που αρχικά δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων NetPress, διαδόθηκαν γρήγορα μέσω των κοινωνικών δικτύων, προκαλώντας οργή, και κάλεσμα σε διαμαρτυρία μέσω Facebook. Εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα στο κέντρο των Σκοπίων ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος της αστυνομίας.

Ο θυμός για την προφανή δολοφονία τροφοδοτήθηκε περισσότερο από τη σιωπή της αστυνομίας, που αρχικά δήλωσε πως κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει αναφερθεί.

Εξηγώντας γιατί η αστυνομία δεν προέβη σε αναγνώριση του θανόντα νωρίτερα  και ενημέρωση του κοινού για το τι συνέβη, ο Κοτέβσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η αστυνομία περίμενε την αναγνώριση του θύματος από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.


Δείτε σχετικό βίντεο από τη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στα Σκόπια


{youtube width=”640″ height=”510″}-jRztMX2XY4[/youtube]