Εννέα διαδηλωτές νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης. Περισσότεροι από 500.000 διαδήλωσαν στη Χάμα κατά του καθεστώτος, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που γίνεται από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Χάμα, στην κεντρική Συρία,με αίτημα την ελευθερία, σύμφωνα με ακτιβιστές που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι σημείωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται από το Μάρτιο που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα.

Ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν διαβεβαίωσε ότι «περισσότερα από 500.000 άτομα» πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη αυτή που βρίσκεται 210 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση (κατά του καθεστώτος) από την έναρξη της Επανάστασης στη Συρία», στις 15 Μαρτίου, προσέθεσε.

 

Ένας ακτιβιστής είχε δηλώσει νωρίτερα τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαδηλωτές «από όλες τις συνοικίες» της πόλης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία αλ Άσι, όπου συναντώνται συνήθως οι αντικαθεστωτικοί.

Η πορεία των διαδηλωτών εκτεινόταν σε «περισσότερο από ένα χιλιόμετρο» και δεν διαπιστώθηκε καμία παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, προσέθεσε.

Εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις σημερινές κινητοποιήσεις

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σήμερα, όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα ονόματα των θυμάτων αναρτήθηκαν στη σελίδα των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού της Συρίας (LCC), μιας ομάδας ακτιβιστών που καταγράφουν τις διαδηλώσεις από τα μέσα Μαρτίου.

Οι τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, όπου περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Άλλοι τρεις έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ιντλίμπ, δύο στην πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλος ένας στη Λαττάκεια.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δεκάδες άνθρωποι έκαναν διαδήλωση στη συνοικία Μέζα της Δαμασμού και, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, άφησαν να πετάξουν στον αέρα εκατοντάδες κόκκινα μπαλόνια, στα οποία είχαν γράψει τη φράση «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς».

Στο Χαλέπι, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και ηλεκτροφόρα γκλομπ, για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Αναφορές για 24 νεκρούς

Ο διαπρεπής Σύρος δικηγόρος, ειδικευμένος σε θέματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Ραζάν Ζαϊτούνα, μιλώντας αργά σήμερα με το Ρόιτερς, αποκάλυψε ότι:

«Σε όλη τη Συρία, κατά το λήγον εικοσιτετράωρο, συνολικώς 24 πολίτες, εξεγερμένοι κατά του καθεστώτος, έχασαν τη ζωή τους», αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφάλειας.

Πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ