New York, O πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, με άρθρο του αυτή τη φορά στην πολύ δημοφιλή ιστοσελίδα Huffington Post παρεμβαίνει και απαντά στα όσα λέγονται περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κατάρρευσης της ευρωζώνης, απορρίπτοντας τον κάθε ισχυρισμό, αλλά και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα, έχει αναλάβει τις ευθύνες για την κρίση, στο μέτρο ωστόσο που της αναλογούν.

Για τον έλληνα πρέσβη, οι Κασσάνδρες των τελευταίων 15 μηνών περί ελληνικής χρεοκοπίας και κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ έχουν διαψευστεί, και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Κασκαρέλης, οι συγκεκριμένες προγνώσεις βασίζονται μόνο σε αριθμούς, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πολιτική θεμελιώδης παράμετρος της εξίσωσης, ήτοι το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε από άγνοια της φύσης, των δεσμεύσεων αλλά και των μηχανισμών που λειτουργεί η ΕΕ, είτε επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην κατάρρευση του ευρώ, οι «προφητείες» αποδεικνύονται στην πράξη χωρίς βάση. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην αμερικανική πρωτεύουσα τονίζει  ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βρέθηκε στο στόχαστρο των θεωριών για μια  προ των πυλών επικείμενη κατάρρευση. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος την συνθήκη της Λισαβόνας και τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων που «έβλεπαν» το άδοξο τέλος της ΕΕ.

 

Αλλά και για την Ελλάδα, κάνει για ακόμα μια φορά σαφές ότι τα χρήματα που δίνονται στην χώρα μας δεν είναι χωρίς αντίκρισμα. Αποτελούν δάνεια και μάλιστα με επαχθές επιτόκιο που η Ελλάδα θα αποπληρώσει, αποφασίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχονται από ευρωπαϊκές πηγές, με το ΔΝΤ να συμμετέχει περίπου με το 30%.

Ο έλληνας πρέσβης στο άρθρο του δεν αποποιείται σε καμία περίπτωση τις ευθύνες που έχει η Ελλάδα για την κατάσταση της οικονομίας της, για την επί δεκαετίες κακοδιαχείριση, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης, δείχνει τεράστια ανοχή στα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, κατανοώντας την ανάγκη για αλλαγή. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που επιβάλει ακόμα σκληρότερα μέτρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την σταθερότητα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δημιουργώντας ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ο κ. Κασκαρέλης δεν παραλείπει να επαναλάβει, όπως το έχει κάνει πολλάκις τον τελευταίο καιρό στις διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει, ότι οι συνομιλητές του στο Κογκρέσο του τονίζουν ότι αν τέτοια μέτρα εφαρμόζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γινόταν επανάσταση.

Κρίνεται δε απαραίτητη η διευκρίνιση που κάνει ο Έλληνας πρέσβης ότι η έλλειψη των κανόνων στην αγορά, οι νεόκοποι όροι που κυριάρχησαν και οδήγησαν στην αμερικανική ύφεση του 2008 (CDS, CDOs) με συνέπειες σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο, με στόχο το κέδρος όσων εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα στο απυρόβλητο, στοιχηματίζοντας στην αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης, και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας,

Κλείνοντας ο κ. Κασκαρέλης, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, κάνοντας μια τιτάνια προσπάθεια, κάνοντας ωστόσο σαφές ότι δεν πρόκειται να βρεθεί η χώρα μας υπόλογη για μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η ρίζες της οποίας βρίσκονται αλλού!