Με ψήφους 234-190, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε πριν από λίγο το σχέδιο νόμου –υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους- για την επέκταση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας (την αύξηση του ορίου χρέους), με αντάλλαγμα να τεθεί ανώτατο όριο στις κρατικές δαπάνες και καθώς και να γίνει μια «ισορροπημένη τροποποίηση του προϋπολογισμού».

Η ψηφοφορία για το λεγόμενο “Cut, Cap and Balance” θεωρήθηκε περισσότερο συμβολική, στέλνοντας ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο στην συζήτηση για την αύξηση του ορίου του χρέους, αφού είναι αδύνατο να εγκριθεί από την Δημοκρατικά ελεγχόμενη Γερουσία. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει άμεσες περικοπές δαπανών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μελλοντικές περικοπές τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τροπολογία του συντάγματος που προβλέπει υποχρεωτικό ισοσκελισμό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι κρατικές δαπάνες μειώνονται κατά 111 δισ. δολάρια το 2012, περιορίζει τις ομοσπονδιακές δαπάνες στο 22,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και σταδιακά μειώνει τις κρατικές δαπάνες με στόχο να αντιστοιχούν στο 19,9 του ΑΕΠ μέχρι το 2021. Τέλος, προβλέπει τροποποίηση του προϋπολογισμού με αποστολή της για επικύρωσε σε όλες τις πολιτείες, πριν το αίτημα του προέδρου Ομπάμα για αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους κατά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια θεωρηθεί δεδομένο.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, πέρα από την ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα ασκήσει βέτο -αν περάσει τελικά από την Γερουσία και το νομοσχέδιο έρθει προς υπογραφή στο γραφείο του-, χαρακτήρισε ότι το σχέδιο είναι κενό πολιτικού μηνύματος χωρίς να έχει ρεαλιστικούς στόχους, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βλάψει την ικανότητα του δημοσίου να βοηθά την αμερικανική μεσαία τάξη και τους υπερήλικες.

 Πάντως τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με την με την ηγεσία του Κογκρέσου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ορίου χρέους, μέχρι την προκαθορισμένη προθεσμία της 2ας Αυγούστου.