Η παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν δεν είναι «ένα ζήτημα που κάνει ευτυχή» το λαό της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι στην διάρκεια τελετής για την πρώτη φάση ολοκλήρωσης της παράδοσης της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας.


«Αν σήμερα είναι εδώ, αν μας εκπαιδεύουν και μας παρέχουν ασφάλεια, είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουν κάνει. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας κάνει ευτυχείς», είπε ο Καρζάι. «Αυτοί (οι ξένες δυνάμεις) μπορεί να είναι υπερήφανοι, αλλά εμείς δεν είμαστε υπερήφανοι, που δεχόμαστε βοήθεια από ξένους. Αυτό δεν είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας δεν είναι κάτι το μόνιμο και ότι «δεν θέλουμε να συνεχίζεται για πάντα». «Δεν πρέπει να αναμένουμε από το NATO, την Αμερική ή άλλες χώρες να πληρώνουν τους μισθούς μας», σημείωσε ο Καρζάι στην τελετή στο οχυρωμένο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ. «Όχι, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο». Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τους μισθούς των Αφγανών στρατιωτικών και των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας καλύπτεται από την διεθνή κοινότητα, καθώς η μόνη σημαντική πρόσοδος της χώρας είναι ο ανεκμετάλλευτος ως σήμερα ορυκτός της πλούτος.

Η ευθύνη για την ασφάλεια σε επτά περιοχές παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις αφγανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί από το NATO ως το 2014, έτος κατά το οποίο τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχουν ανακοινώσει πως σχεδιάζουν να τερματίσουν την παρουσία μάχιμων στρατευμάτων τους στη χώρα. «Το Αφγανιστάν περίμενε αυτή τη μεταβίβαση όχι τρία χρόνια αλλά τρεις δεκαετίες, ότι θα ερχόταν μια ημέρα που θα είχαμε τις δικές μας δυνάμεις ασφαλείας και η νεολαία της χώρας μας με τα δυνατά της χέρια θα ήλεγχε την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της», σημείωσε ο Καρζάι. Τόνισε επίσης ότι η δεύτερη φάση της μεταβίβασης της ευθύνης θα αφορά όλο το υπόλοιπο Αφγανιστάν.

Ο Καρζάι είπε παράλληλα ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα συνάψουν μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέσω της οποίας θα καθοριστεί ο μακροπρόθεσμος ρόλος των δυνάμεων της χώρας πέραν του 2014, μόνον εάν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται η διασαφήνιση των ορίων και της δικαιοδοσίας των ξένων δυνάμεων καθώς και ο τερματισμός των επιδρομών που πραγματοποιούν συνήθως νύχτες οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO, όπως είπε. Στη χώρα δρουν σήμερα πάνω από 140.000 ξένοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) του NATO ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το θάνατο έξι αμάχων, περιλαμβανομένου ενός κοριτσιού 11 ετών, στην διάρκεια επιχείρησής της στην επαρχία Χοστ στα μέσα του Ιουλίου. Ο συνταγματάρχης Κρις Τόνερ, επικεφαλής των δυνάμεων του Συμφώνου στις επαρχίες Χοστ και Πάκτια, ζήτησε εκ μέρους των νατοϊκών δυνάμεων συγγνώμη από «το λαό και την κυβέρνηση» του Αφγανιστάν ενώπιον τοπικών αξιωματούχων, επικεφαλής φυλών και συγγενών των θυμάτων.

πηγή