Ως τη χειρότερη «ήττα» που υπέστη μέχρι σήμερα ο τουρκικός στρατός από τον πρωθυπουργό Erdogan, σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία την πρόσφατη κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και του τουρκικού κοσμικού στρατού.Σήμερα ο Recep Tayyip Erdogan ξεκίνησε την τετραήμερη συνάντηση με τους επικεφαλής του στρατού στην Άγκυρα, προκειμένου να αποφασίσει για τις προαγωγές στα υψηλότερα πόστα. Οι παραιτήσεις της 29ης Ιουλίου των τεσσάρων αρχηγών των σωμάτων στρατού, έδωσε στον Erdogan μια άνευ προηγουμένου ελευθερία να πάρει στα χέρια του την διαδικασία διαδοχής, καθώς ο στρατός εμφανίζει ενδείξεις ότι «λυγίζει» υπό το βάρος των κατηγοριών της κυβέρνησης για συμμετοχή σε σενάρια πραξικοπήματος.

 

«Το ζήτημα του ποιος κυβερνά την ΤΥουρκία έχει κερδηθεί, και έχει κερδηθεί από τους πολίτες. Πρόκειται για την αναδιάταξη του τουρκικού στρατού για μια νέα εποχή», σχολιάζει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg ο Soli Ozel, καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Η κυβέρνηση Erdogan επανεξελέγη τον Ιούνιο αφού υποσχέθηκε να αλλάξει το σύνταγμα, που ίσχυε μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να συντρίψει κάθε διαφωνούντα και ισχυρίζεται ότι οι προσπάθειές του να καθυποτάξει το στρατό, αποτελούν ένα πλήγμα για την κοσμική παράδοση της χώρας.

Όπως υποστηρίζει ο Ozel, από την ώρα που ανέλαβε ο Erdogan, υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο συγκεντρωτισμού και μονοπώλησης της εξουσίας. «Μέρος του προβλήματος είναι και η απουσία πειστικής αντιπολίτευσης», επισημαίνει.

Σύμφωνα με στελέχη κομμάτων εκτός κυβέρνησης, η παραίτηση των αρχηγών του στρατού σηματοδοτεί τεράστια ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των οργάνων του κράτους. «Αυξάνει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτικό έλεγχο, ότι αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να απομακρύνει οποιονδήποτε της αντιτίθεται», σχολιάζει η Emine Ulker Tarhan, αντιπρόεδρος του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού.

Καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Dogu Ergil, σχολιάζει πως οι ένοπλες δυνάμεις ήταν κάποτε η κύρια πολιτική δύναμη της χώρας, αποφασίζοντας για τη μορφή του καθεστώτος και ασκώντας συχνά βέτο. Τώρα, έχουν χάσει αυτό το προνόμιο.

Αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή Επιτροπή Βρετανών βουλευτών ανακοίνωσε σήμερα με report της τις ανησυχίες σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, εξαιτίας της μη επαρκούς αστυνόμευσης στα σύνορα της χώρας με Ιράν, Ιράκ, Συρία. «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ξεκάθαρα και αντικειμενικά ότι πληροί τα κριτήρια που ζητά η ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων της πριν μπορέσει να ενταχθεί», αναφέρει σε report της η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του House of Commons. «Ανησυχώ ότι εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, θα γίνει ακόμη πιο εύκολο για τους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν να μπουν στην ΕΕ, μόλις η Τουρκία γίνει μέλος», αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής, Keith Vaz.

 

πηγή