Του Ρωμύλου Κομνηνού

Στην πολιτική, δεν είναι λίγες οι φορές που το σημειολογικό περιτύλιγμα μιας πρωτοβουλίας, αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις από το περιεχόμενό της. Στην περίπτωση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει να σηκώσει πάνω του το βάρος για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος.

Μια εξέλιξη που πρακτικά συνεπάγεται ότι ο ιστορικός δελφίνος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα πάρει πάνω του την υπογραφή μειώσεων στους φορολογικούς συντελεστές, που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ταμειακή ανακούφιση για τους πολίτες. Επομένως, θα διευκολύνουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις πρόωρες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Βουλή, λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο δέχτηκε να αναλάβει το βαρύ φορτίο μιας διαλυμένης οικονομίας, όπως του την παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξομολογήθηκε ότι επένδυσε το προσωπικό, πολιτικό του κεφάλαιο, σε αυτή την άνιση μάχη.

Σήμερα ωστόσο, ο Μακεδόνας πολιτικός δείχνει να διαμορφώνει ένα περιβάλλον που δεν τον… αγχώνει και ιδιαίτερα. Η Συμφωνία των Βρυξελλών του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Το Σύνταγμα έχει αδειάσει από «Αγανακτισμένους». Οι επαγγελματίες ταξί τα έχουν με τον Ραγκούση… και μόνο. Ο ίδιος συνομιλεί ανέτως με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Ξεκίνησε δε και διάλογο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που προφανώς επιδιώκει να πιστωθεί ο ίδιος.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς στο βάθος του τούνελ, την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Λογικά, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, εφόσον έχουν υπηρετηθεί δυο παράμετροι: Να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την υπογραφή του κάτω από την υπουργική απόφαση για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Και η κοινωνία να καταλάβει στην καθημερινότητά της την παραπάνω διευκόλυνση.

πηγή