Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επεσήμανε στις πρώτες δηλώσεις της η νέα υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή και τόνισε : “έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ( την Τουρκία) πανίσχυρο αντίπαλο, ο οποίος γίνεται όλο και πιο πολύ ισχυρός, οικονομικά και πολιτικά”.

Η νέα υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την κατάλληλη διπλωματία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, αλλά ιδιαίτερα οι πολλοί κίνδυνοι και οι απειλές. Η μεγάλη πρόκληση της προεδρίας της ΕΕ, συνέχισε, είναι μπροστά μας.

Χρειάζεται , υπέδειξε, πάρα πολλή δουλειά για τη σωστή προεργασία για την ανάληψη αυτού του πολύ σημαντικό έργου, ” το οποίο, ίσως, για μας στην Κύπρο να γίνεται ακόμη πιο σημαντικό λόγω του μικρού μας μεγέθους, αλλά και των πολλών άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κράτος”.

Η νέα υπουργός επεσήμανε επίσης ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις σχέσεις της Κύπρου με τα άλλα κράτη, πέραν από την παραδοσιακή διπλωματία και σε δύο τομείς που χαρακτήρισε νευραλγικούς, την οικονομική και την πολιτιστική διπλωματία.