Με μεγάλη πτώση ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως για την πιθανότητα η ευρωπαϊκή κρίση χρέους να επεκταθεί στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση προτού ακόμη ανοίξει η Wall Street.. Οι διεθνείς αγορές και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται αρνητικά από τις εκτιμήσεις ότι οι ζημίες των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης, αλλά και από την ανακοίνωση Μέρκελ- Σαρκοζί για επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ αρνητικά επιδρούν και οι εκτιμήσεις, όπως της Morgan Stanley, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση. Η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών επιταχύνθηκε από την «βουτιά» της Wall Street, μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Εξάλλου, μεγάλη υποχώρηση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4290 από το επίπεδο των 1,4439 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4369 δολάρια.

Το ευρώ επηρεάζεται αρνητικά από την μεγάλη πτώση των Χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Η πτώση που συνδέεται με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στρέφει όπως φαίνεται τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Παράλληλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ (μικρή άνοδος του πληθωρισμού και των επιδομάτων ανεργίας) ευνόησαν το δολάριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,5%, ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατά 9.000 φθάνοντας τα 408.000.

Επίσης, η απόδοση των δεκαετών έντοκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου πέρασε σήμερα, για πρώτη φορά, κάτω από το όριο του 2% ενώ οι πανικόβλητοι επενδυτές στρέφονταν προς την αγορά ομολόγων, που τη θεωρούν πιο «σίγουρη» εν μέσω της θύελλας που επικρατεί στα Χρηματιστήρια.

Παράλληλα, πτώση σχεδόν 6% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου σήμερα κατά το κλείσιμο στη Νέα Υόρκη, καθώς οι κακές οικονομικές στατιστικές και ο εκτροχιασμός των Χρηματιστηρίων ανάγκασαν την πετρελαϊκή αγορά να παραμερίσει τις ελπίδες της για αύξηση της ζήτησης για ενέργεια. Στην Προθεσμιακή Αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex), η τιμή του βαρελιού του ελαφρού αργού πετρελαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 82,38 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 5,20 δολαρίων (5,9%) σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε σημαντικά κατά -3,68% και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε μεγάλες απώλειες της τάξης του -5,22%. Με σημαντική πτώση έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης S&P, σε ποσοστό -4,46%.

Πηγή : kathimerini.gr