( «Το Κουρδικό πρόβλημα χτυπά την πόρτα του Ρτεζέπ Ταγίπ Έρντογαν» (Χασλέτ Σογιόζ, «Μιλιέτ», 20/8/2011)

Ανησυχία προκάλεσαν οι αιφνίδιες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των κούρδων αγωνιστών στο Ιράκ. Η απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης αποδεικνύει την αδυναμία της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να αντιμετωπίσει τους Κούρδους σε πολιτικό επίπεδο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η τουρκική στρατιωτική μηχανή τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία για να φέρει σε πέρας το ισοπεδωτικό της έργο εναντίον των θέσεων κούρδων αγωνιστών στο βόρειο Ιράκ. Η ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ισλαμική κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για τις εσωτερικές εξελίξεις, ενώ ευνοείται από τις διεθνείς. Ωστόσο, η προσφυγή σε βίαιες μεθόδους ενισχύει την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση ΑΚΡ αδυνατεί να εξεύρει πολιτική λύση.

Η απόφαση της Άγκυρας να αναλάβει εκ νέου στρατιωτική δράση εναντίον των Κούρδων ήταν μάλλον προβλεπόμενη, κυρίως μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει πρόσφατα ο «διάλογος» με την κουρδική πολιτική ηγεσία. Ας υπενθυμίσουμε ότι η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ έχει αποτύχει παταγωδώς στην πολιτική του «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους Κούρδους, που είχε επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια. Οι εξαγγελίες είχαν δημιουργήσει ορισμένες προσδοκίες, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν σύντομα φρούδες ελπίδες, εξαιτίας κυρίως της προχειρότητας και του πρόδηλου ηγεμονικού χαρακτήρα της εν λόγω πολιτικής. Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ, η τάση του να επιβάλει τους όρους του πολιτικού «διαλόγου» στην κουρδική πολιτική ηγεσία και η επιμονή του να τους χαρακτηρίζει συνεργούς των «τρομοκρατών» οδήγησε τους Κούρδους να στραφούν και πάλι στην ένοπλη δράση. Έτσι τον τελευταίο μήνα η Άγκυρα δέχτηκε σωρεία πληγμάτων που καταρράκωσαν ακόμη περισσότερο το κύρος τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το τελευταίο επεισόδιο στην κωμόπολη Τσιουκούρτζα με 8 νεκρούς επιτάχυνε τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, κατά τον οποίο δεν διεξάγονται πόλεμοι εναντίον ομοθρήσκων – εξ ου και η προσπάθεια των αρθρογράφων της ισλαμικής ημερήσιας «Ζαμάν» να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις στα μάτια των πιστών μουσουλμάνων, διαδίδοντας ότι οι Κούρδοι είναι οπαδοί του Ζωροαστρισμού και όχι του Ισλάμ!

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων αγωνιστών στο ιρακινό έδαφος δεν είναι καινούρια υπόθεση. Πολλάκις στο παρελθόν η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε σχετικό πρωτόκολλο που είχε υπογράψει με τη Βαγδάτη τη δεκαετία του ’80, για να διεισδύσει και να πλήξει κουρδικούς στόχους στο Ιράκ. Η ιδιαιτερότητα των πρόσφατων επιχειρήσεων έγκειται στο άγχος της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να διατηρήσει την υποτιθέμενη υπεροχή που εξασφάλισε πρόσφατα επί των στρατηγών και να προλάβει την εκδήλωση δυσαρέσκειας στις τάξεις του τουρκικού λαού εξαιτίας των αυξημένων θυμάτων.

Το Παρόν της Κυριακής – 21/8/2011