ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο,

Νέα Υόρκη. Στις 23 Σεπτεμβρίου οριστικοποίηθηκε, όπως είχαμε γράψει προ ημερών σε προηγούμενο editorial του Ιουλίου,   το ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώρειο της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ. Η αντζέντα τψν συνομιλιών περιλαμβάνει στην πρώτη θέση την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά την κατάσταση της Ελλάδας καθώς και τα επακόλουθα στην ευρωζώνη. Ακολουθούν τα λεγόμενα ζητήματα “κοινού ενδιαφέροντος” όπως ονομάζονται και αυτά είναι η γεωστρατηγική “συνεργασία” Ελλάδος – Αμερικής όπου για ακόμα μια φορά θα επαναβεβαιωθούν οι καλές -άριστες και καλύτερες δε γίνεται -Αμερικής Ελλάδος, τα λεγόμενα εκ μέρους της Ελλάδος εθνικά ζητήματα -για τους Αμερικανούς όμως έχουν άλλη προταιρεότητα στην  δική τους αντζέντα-και αυτά είναι η συνεκμετάλευση των πετραιλαϊκών εποθεμάτων με την Τουρκία  στο Αιγαίο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ(και των μεγάλων εταιριών της BP κτλ), και το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων και φυσικά η είσοδος του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ η οποία ως γνωστόν έχει βλογκαριστεί ύστερα από το αιφινιδιαστικό veto του Κώστα Καραμανλή. Αυτές τις ημέρες τα επιτελεία και των δυο-Παπανδρέου / Obama-  ηγετών προετοιμάζουν πυρετοδώς τις επιμέρους  συναντήσεις και των δυο ανδρών στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέλευσης των Ηνωμένων εθνών που φέτος θα συγκεντρώσει πολλές προσωπικότητες από την Οικονομία την Πολιτική και την επιχειρηματική δράση και κυρίως την  παγκόσμια κοινωνική δράση αφού φέτος η κεντρική διάσκεψη είναι αφιερωμένη στις μεταδοτικές νόσους που πλήτουν κυρίως παιδιά και γυναίκες.

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από ολιγομελές κλιμάκιο υπουργών -το πολύ δυο με τρεις Υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος σίγουρα είναι αυτοί που σε πρώτη φάση θα τον συνοδεύσουν και συζητείται και το όνομα του υπουργού κ. Μόσιαλου που μάλλον θεωρείται σίγουρο.   Αυτές τις ώρες καθορίζονται αυτά τα ζητήματα ενώ σύμφωνα με τις πληφορίες μας ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνοδεύεται στο ταξίδι του που μάλλον είναι το τελευταίο πριν από τις καταιγιστικές  πολιτικές εξελίξεις με τις εκλογές να καθορίζουν το τελικό κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει   και τις αναμενόμενες  ανατροπές και εκτροπές που έρχονται στην Ελλάδα- από μεικτή  ομάδα  επιχειρηματιών από Αμερική (ΕλληνοΑμερικανούς) και από Ελλάδα που είχε συσταθεί από το γραφείο του κ. Παμπούκη εδώ και πολλούς μήνες. Θα έχει επίσης τις καθιερωμἐνες συναντήσεις ρουτίνας, όπως πλέον έχουν χαρακτηρισθεί με τους γνωστούς παράγοντες (Ᾱρχιεπίσκοπο, γνωστούς ομογενείς επιχειρηματίες, ομάδα  lobby από τους γνωστούς Κύπριους Π. Παπανικολάου, Φ. Κρίστοφερ, και παίζουν και άλλα ονόματα κτλ) της ομογένειας στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον τις οποίες του εισηγούνται οι αρμόδιοι στενοί από χρόνια συνεργάτες του -και το ειδικό αρμόδιο αλλά  άτυπο γραφείο που είχει συσταθεί από την αρχή της εκλογής του τον Οκτώβριο του 2009- για τις σχέσεις με ΗΠΑ.  Στις σκέψεις του επιτελείου των στενών συνεργατών  του γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να προσκληθούν επίσης και άλλοι οικονομικοί παράγοντες όπως π.χ. ο πρόεδρος της νέας τραπεζικής κοινοπραξίας Alpha/Eurobank κ. Κωστόπουλος και άλλοι κεντρικοί παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Η επίσκεψη θα συνδιαστεί-για ακόμα μια φορά- και με ανακοινώσεις  πολιτικής “ενίσχυσης και υποστήριξης”  του Έλληνα πρωθυπουργού εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις συναντήσεις με την υπουργό εξωτερικών κ. Χίλαρυ, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η υπόθεση της ονοματοδοσίας των Σκοπίων με την “θετική συναίνεση της Ελλάδος” για το όνομα που ήδη έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας  ως επίσημη κρατική ονομασία  και αυτό είναι ” Δημοκρατία της Βόρεια Μακεδονίας του Βαρδάρη”{αλλά αυτό που θα μείνει και πλέον έχει καταχωρηθεί διεθνώς γιατί το πέτυχαν από κοινού Σκόπια -ΗΠΑ  είναι το Μακεδονία}. Συνάντηση επίσης θα υπάρξει και με  τον Αμερικανό  υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ και τον ομόλογου του,  Έλληνα Υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που θα συνοδεύει τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, του εισηγούνται και μια ανοιχτή εκδήλωση προς την Ελληνική κοινότητα(Ομογένεια) ώστε να τονωθεί το ηθικό και το πολιτικό κλίμα σε περίπτωση που η χώρα και οι  πολιτικές συνθήκες οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός όμως για  να απαντήσει θετικά σε αυτή την εισήγηση των συνεργατών θέλει-επειδή ίσως γνωρίζει την νοοτροπια των Ελλήνων της Αμερικής και γενικά της Ελληνικής  κοινότητας καθώς επίσης και ότι στο ζήτημα της παροχής  ψήφου από τις χώρες κατοικίας των Ελλήνων της διασποράς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να πείσει καθώς επίσης γνωρίζει ότι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά και σε εκκρεμότητα και μια σειρά άλλα ζητήματα όπως το ζήτημα του ΣΑΕ(δημιούργημα Ανδρέα Παπανδρέου Γρηγόρη Νιώτη Σάκη Καράγιωργα κτλ) το οποίο οριστικά και αμετάκλειτα έκλεισε αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα που δημοσίως έχει τεθείκυρίως και ειδικά με σειρά αποκαλυπτικών ερευνών από το GreekAmericanNewsAgency από το 2007 μέχρι σήμερα – που πήγαν τα 70+ Euros στα 15 χρόνια επίσημης λειτουργίας του με την ελληνική κρατική επιχορήγηση,  θέλει  να έχει κάτι να ανακοινώσει και αυτό το κάτι είναι προς το παρόν  μόνον  το Ομόλογο της Διασποράς το οποίο όπως είχαμε αποκαλύψει εδώ και μήνες έχει κατατεθεί στην αρμόδια ομοσπονδιακή αμερικανική επιτροπή αλλά ουδείς γνωρίζει ακόμα την τύχη του αιτήματος της Ελλάδος. Έτσι η ανοιχτή εκδήλωση είναι ακόμα στην τελευταία σειρά της λίστας όσων έχει σημειώσει στο προσωπικό του notebook ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Φετινός Σεπτέμβριος κρύβει όμως και άλλες πολλές εκπλήξεις που θα δούμε θα αποκαλύψουμε τα προσεχή 24ωρα.
* το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και με την άδεια του Βασίλη Φίλη

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ… ΘΑ  ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….