… Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) Τζέιμς Κλάπερ.Αναφέρει η Ισραηλινή σελίδα debka.com

Ο Διευθυντής των ΗΠΑ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  έφτασε στην Άγκυρα για μια επείγουσα αιφνιδιαστική επίσκεψη το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου ενώ ο υπουργός Εξωτερικών  της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η πληροφορίες που συλλέγονται από το σύστημα ραντάρ των ΗΠΑ  στη Μαλάτια επαρχία της Τουρκίας ,δεν θα μοιράζεται με το Ισραήλ – διαταράσσοντας το σύνολο του συστήματος .

OΤζέιμς Κλάπερ πήγε κατ ‘ευθείαν σε συνομιλίες με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο , την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη . Τουρκικές πηγές ανέφεραν μόνο ότι αφορούσε τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ του ΝΑΤΟ, την καταπολέμηση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) »καθώς και άλλες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.”
Ωστόσο, η Ισραηλινή σελίδα debka.com αναφέρει οτι σύμφωνα με  πηγές της  o Τζέιμς Κλάπερ ήταν στην Τουρκία σε μια έσχατη προσπάθεια της  κυβέρνησης Ομπάμα να αποτρέψει  την έναρξη των θαλάσσιων και αεροπορικών εχθροπραξιών  μεταξύ της Τουρκίας, της  Ελλάδας, της  Κύπρου και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις είναι στο κόκκινο  από τις  τουρκικές απειλές , κατά την εξερεύνηση του φυσικού αερίου ανοικτής θάλασσας από το Ισραήλ και την  Κύπρο.

Μετά τη δήλωση Νταβούτογλου για το ραντάρ Χ-band, ο Τζέιμς Κλάπερ έλαβε την εντολή  να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ερντογάν ότι εάν αποκλειστεί η ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ, το σχέδιο για την εγκατάστασή του στην Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Ολόκληρο το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας βασίζεται σε ένα δίκτυο προηγμένων σταθμών ραντάρ διάσπαρτα σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ Negev, και την ιδιαίτερα αναπτυγμένη την ικανότητα του Ισραήλ για την παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.


Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ερντογάν για την Τρίτη 20 του Σεπτέμβρη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της  Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.