Για «μία παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση» μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου έκανε λόγο το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ.

Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη στις 7 το απόγευμα. Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, επίτευξη των στόχων καθώς και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ, μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των εκπροσώπων της τρόικας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έγινε μία παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση.

Αύριο το πρωί, οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί αύριο την ίδια ώρα.

 

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων πρέπει να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα και αναφορές που εμφάνισαν την Eurostat να παρεμβαίνει στο έργο των ελληνικών στατιστικών υπηρεσιών, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία που έρχονται από την Ελλάδα είναι πλέον απολύτως αξιόπιστα και ασφαλή.

 

Την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με τους επικεφαλής της τρόικας θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων που συζητείται με την τρόικα καθορίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας της χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης, διαμορφώθηκε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας με στόχο, όπως είπε, «να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διαμορφώσουμε προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουν γίνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα».

Οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες «αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης, και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.