Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα,από μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές “δεξαμενές σκέψεις” των ΗΠΑ ,το Stratfor.

Σε μία ανάλυσή του για την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ και για τον τρόπο που η Άγκυρα χειρίζεται το ζήτημα,χαρακτηρίζει τη πολιτική της αναξιόπιστη και την προειδοποιεί να μην υποτιμήσει την Ελλάδα,σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί στην απόφαση να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor, ο Ερντογάν έχει κερδίσει πολλά στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στον αραβικό κόσμο που προφανώς είναι ενθουσιασμένος με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί εναντίον του Ισραήλ. Από την άλλη όμως χάνει πολλά περισσότερα σε αξιοπιστία.

 

Γιατί ποιον έχει πείσει ότι πραγματικά σκοπεύει να στείλει πλοία στη Γάζα ,ειδικά μετά το επεισόδιο με το Mavi Marmara.
Με απλά λόγια η ανάλυση του Stratfor υποστηρίζει ότι η προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί ως ηγέτης του αραβικού κόσμου έχουν μπερδέψει τις μεγάλες δυνάμεις και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

 

Όμως το πιο ενδιαφέρον μέρος της αναλυσης που μας αφορά άμεσα είναι αυτό που έχει να κάνει με το θέμα των εξορύξεων στη Κύπρο.

Οι αναλυτές του Stratfor δεν μασάνε τα λόγια τους:

•Η Τουρκία έκανε λάθος εκτίμηση στο θέμα,δεν έλαβε υπόψη της τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και τώρα το πληρώνει. Η πρόβλεψη λέει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα έχουν πολύ ένταση

•Αν η Τουρκία συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει ,τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και μια ελληνοτουρκική πολεμική σύγκρουση.

•Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας να στείλει συνοδεία πολεμικών πλοίων ,ερευνητικά σκάφη στην ΑΟΖ της Κύπρου.

•Δεν αποκλείεται η Ελλάδα παρά τα σημαντικά οικονομικά της προβλήματα να “ανταποκριθεί” στη πρόκληση ,ίσως και βλέποντάς της ως διέξοδο και να μην αποφύγει τη πολεμική σύγκρουση με τη Τουρκία.

Και αφήνουν να εννοηθεί με σαφήνεια ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύγκρουσης δεν είναι προδιαγεγραμμένο,ειδικά με τις στρατιωτικές ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.Βλέπε Ισραήλ-Ελλάδα.

Η ορθότητα των εκτιμήσεων και των αναλύσεων αποδεικνύεται πάντα στη πράξη. Συνεπώς τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν αποτελεί “ευαγγέλιο”.

Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μια τέτοια ανάλυση από το συγκεκριμένο “think tank”, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς της Τουρκία.

Και ίσως να εξηγεί τη σπουδή του Ερντογάν να διαβεβαιώσει τον Ομπάμα ότι “δεν πρόκειται να κάνει τίποτα στη Κύπρο”.

onalert