Πόλεμο νεύρων έχει εξαπολύσει η Τουρκία κατά της Κύπρου. Μαχητικά παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο και βρέθηκαν κοντά σε πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών που κατευθυνόταν προς το Λονδίνο. Παράλληλα παρενοχλεί ελικόπτερα της Noble Energy που εργάζονται στο “οικόπεδο 12”.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κυριάκος Κυριάκου το πλήρωμα του αεροσκάφους των ΚΑ, είχε οπτική επαφή με τα τουρκικά μαχητικά, μετά από ειδοποίηση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η ασφάλεια της πτήσης, όμως, δεν τέθηκε ποτέ σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

“Το αεροσκάφος δεν παρενοχλήθηκε, ούτε η ασφάλεια της πτήσης τέθηκε σε κίνδυνο”, είπε ο κ. Κυριάκου.

Αυτή η νέα πρόσκληση έρχεται αμέσως μετά από την ναυτική άσκηση που πραγματοποίησε -την Τετάρτη- το τουρκικό ναυτικό ανοικτά της Λεμεσού, κλείνοντας τον νοητό κύκλο γύρω από την Κύπρο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που τουρκικές δυνάμεις έκαναν άσκηση στη συγκεκριμένη περιοχή, θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν την ψυχολογία ενός “αποκλεισμού” της Μεγαλονήσου.

Μέσα από την ίδια λογική, τουρκικά ελικόπτερα με έδρα την Κερύνεια, παρενόχλησαν και το ελικόπτερο της εταιρείας που τροφοδοτεί την εξέδρα γεώτρησης στο οικόπεδο “Αφροδίτη“, χωρίς να συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά έχει λάβει αυξημένα μέτρα για όσο καιρό θα συνεχιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις και ασκήσεις, με επάνδρωση των φυλακίων και μειώνοντας τις εξόδους των στρατιωτών.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ετοιμότητα στις μονάδες άμεσης επέμβασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” τα τουρκικά μαχητικά πέραν των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου και των κανόνων του FIR, παραβίασαν επανειλημμένα και περιοχές δεσμευμένες από τις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.

Αποκορύφωμα της προκλητικής συμπεριφοράς της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, ήταν η προκλητική πλέον και για τις ΗΠΑ, παρουσία τους στην πρωινή πτήση ελικοπτέρου της Νoble Εnergy, από το λιμάνι Λεμεσού προς την πλατφόρμα γεώτρησης “Νoble Ηomer Ferrington“, όπως και στην πτήση επιστροφή της.

Στην πτήση από το λιμάνι προς την πλατφόρμα, δύο τουρκικά πολεμικά ελικόπτερα σε πολύ χαμηλό ύψος- 3.000 ποδών περίπου- εμφανίστηκαν στις πλευρές του αμερικανικού ελικοπτέρου και ακολούθησαν για 20 χιλιόμετρα περίπου την πορεία του προς την πλατφόρμα, πετώντας πλάι και κάτω από αυτό.

Το συμβάν έγινε πάνω από διεθνή ύδατα, ενώ τα τουρκικά ελικόπτερα απομακρύνθηκαν σε απόσταση περίπου 60 χιλιόμετρων από την πλατφόρμα. Στο αμερικανικού νηολογίου ελικόπτερο, επέβαιναν διμελές πλήρωμα- Αμερικανός και Ισραηλίτης-, όπως και πέντε επιβάτες αμερικανικής υπηκοότητας, αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας. “Τα τουρκικά πλοία θα βρεθούν απέναντι από το οικόπεδο 12 όπου τα ισραηλινά και ελληνοκυπριακά σκάφη πραγματοποιούν έρευνες”, αναφέρει η τουρκική “Σαμπάχ” και τονίζει ότι αυτό θα συμβεί “εάν η υφαλοκρηπίδα των δύο ακραίων σημείων της Κύπρου, του Ριζοκαρπασού και της Αμμόχωστου ληφθεί υπόψη ως 12 μίλια“. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η “συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας αναγνωρίζει το δικαίωμα να γίνουν έρευνες σε απόσταση μέχρι 12 μιλίων από τα σύνορα (ακτές) της “ΤΔΒΚ”. Έτσι η Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας θα λάβει άδεια ερευνών στα ανοιχτά της “ΤΔΒΚ”, σε απόσταση 12 μιλίων.Τουρκικές έρευνες βόρεια της Κύπρου Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, αναμένεται να αρχίσει ενεργειακές έρευνες το “Πίρι Ρέις” στα βόρεια της Κύπρου. Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν σημεία που θα συμπίπτουν οι τουρκικές με τις κυπριακές έρευνες, είπε: “Υπάρχουν τέτοια σημεία και αν χρειαστεί θα γίνει έρευνα και εκεί“.“Κλαδί ελιάς” από ΧριστόφιαΑν βρεθούν υδρογονάνθρακες θα ωφεληθούν και οι δυο κοινότητες της Κύπρου κι αυτό είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να λυθεί το Κυπριακό, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας.