Του Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η ανακοίνωση, δια στόματος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, της επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, στις εκλογές του 2012, συνοδεύτηκε και από την προαναγγελία της πρωθυπουργοποίησης του σημερινού Προέδρου της χώρας από τον πολιτικό μέντορά του.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του καθεστώτος που έχει δομηθεί επί σχεδόν μια δεκαετία γύρω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έβλεπαν πάντα με καχυποψία τον Μεντβέντεφ. Και εκτιμούσαν ότι αν ο σημερινός Πρόεδρος είχε τη δυνατότητα, θα είχε προχωρήσει σε «πατροκτονία», παρά τη συμφωνία που υπήρχε ανάμεσα στον ίδιο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από τις εκλογές του 2008 κιόλας.

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση ήρθε από τον Αλεξέι Κούντριν. Τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας επί δέκα ολόκληρα χρόνια, ο οποίος πιστώνεται την ανάκαμψη της οικονομίας, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, και θεωρείται «alter ego» του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα αγοράς.

Ο Κούντριν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση, στην οποία το αξίωμα του πρωθυπουργού θα κατείχε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να απαντήσει με μετωπική σύγκρουση. Οδηγώντας στα άκρα την κατάσταση, εξώθησε τον υπουργό Οικονομικών σε παραίτηση, θέλοντας να δείξει ότι δεν αποτελεί… αμελητέα ποσότητα, στο πολιτικό σκηνικό της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι ο Αλεξέι Κούντριν συνεννοήθηκε πρώτα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλλει παραίτηση. Ορισμένοι μάλιστα υποψιάζονται ότι, πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση τακτικής υποχώρησης. Και ότι μετά από ένα διάστημα πρωθυπουργίας του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πρόεδρος πλέον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επιλέξει να τον αντικαταστήσει με τον Αλεξέι Κούντριν.