Της Μαρίκας Λυσιάνθη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τους Ευρωπαίους να δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, στις 13 Οκτωβρίου, το ιστορικό ημερολόγιο θα… κάνει πάρτι.

Την ίδια ημέρα, υπάρχει μια σειρά από ιστορικές καταγραφές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπορούσε να συνδέσει κανείς με το παρόν, και την εθνική τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα, στα χέρια της τρόικας των δανειστών.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στις 13 Οκτωβρίου 1884, καθιερώθηκε η ώρα Γκρίνουιτς ως παγκόσμια ώρα. Το 1923, ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέφερε την πρωτεύουσα της Τουρκίας στην Άγκυρα. Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση, μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Η 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως η «Διεθνής ημέρα μείωσης των φυσικών καταστροφών». Απόλυτα ταιριαστό στη δική μας περίπτωση, καθώς αν δεν έλθει η δόση, οι… φυσικές καταστροφές θα πολλαπλασιαστούν.

Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη πιο σημαντική ιστορική συσχέτιση, καθώς στις 13 Οκτωβρίου του 1925, γεννήθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ίσως η σημαντικότερη γυναίκα πολιτικός στην ιστορία, που συνδέθηκε ωστόσο με την εφαρμογή της πιο αντιλαϊκής οικονομικής θεωρίας, του «θατσερισμού», ως ακραία μορφή και έκφραση του «νεο-φιλελευθερισμού».

Αν λοιπόν στα γενέθλια της Θάτσερ εγκριθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αυτό θα συμβεί επειδή η τρόικα πέτυχε την εφαρμογή στη χώρα μας σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που  θα έκαναν ακόμη και τη «Σιδηρά Κυρία» να… κοκκινίσει από αγανάκτηση.