Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε για τον εαυτό την τον ρόλο της… γενναίας, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και αφιέρωσε το πεντάλεπτο της παρέμβασής της, περίπου στο να… ξαναδιαβάσει τα κύρια σημεία του άρθρου του Κώστα Σημίτη, το οποίο δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής».

Η Υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε ποτέ ότι θεωρεί εαυτόν το πιο αυθεντικό «πολιτικό τέκνο» του Κώστα Σημίτη, διεκδικώντας να εκφράσει και να στηριχτεί από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα, στις προσωπικές φιλοδοξίες της για έναν ηγετικό ρόλο στο αυριανό ΠΑΣΟΚ.

Το γεγονός ωστόσο ότι άνοιξε συζήτηση περί «ειλικρίνειας» των σημερινών υπουργών, προτρέποντάς τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη, και να μιλήσουν χωρίς περιστροφές στον ελληνικό λαό για την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται η Ελλάδα, δεν… ενθουσίασε ιδιαίτερα τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη, ούτε ασχολίαστη την παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου. Και με όσα είπε, κατέστησε σαφή και ξεκάθαρη τη δυσφορία του για όσα είπε ο προκάτοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, περί του ενδεχομένου αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μέχρι το 2014.

«Εμείς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παρόμοιους τόνους. Αν το κάνουμε, θα προκληθεί πανικός στους πολίτες», ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ουσιαστικά κατέταξε τον Κώστα Σημίτη στους «κινδυνολόγους», για τους οποίους έχει πολλές φορές μιλήσει με καταγγελτικό ύφος ο ίδιος, όπως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι το μέτωπο με τον Κώστα Σημίτη, το οποίο παραμένει ορθάνοιχτο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά εσχάτως διευρύνεται.