Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Στη Georgetown, ενώπιον υποστηρικτών και χορηγών του, ο Μπαράκ Ομπάμα εξομολογήθηκε τον προβληματισμό του για την έκβαση της προεδρικής αναμέτρησης του 2012. Εκεί που, υπό άλλες συνθήκες, κανείς δεν θα συζητούσε σοβαρά το ενδεχόμενο ήττας του άλλοτε Γερουσιαστή του Ιλινόις, μετά από μόλις μια θητεία στον Λευκό Οίκο, η οικονομική κρίση και οι δραματικές συνέπειές της στην καθημερινότητα του μέσου Αμερικανού πολίτη, έχουν  διαμορφώσει ένα ομιχλώδες τοπίο.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν φαίνεται να απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Τα ποσοστά αποδοχής του Μπαράκ Ομπάμα έχουν συρρικνωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα «match-up» με τους επικρατέστερους υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, κάθε άλλο παρά τον εμφανίζουν νικητή. Και στους κόλπους των ψηφοφόρων που τον στήριξαν το 2008, διαμορφώνεται μια τάση αποχής, λόγω προχωρημένης απογοήτευσης.

Στον αντίποδα, το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, επικαλούμενο την… κοινή λογική. Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών δεν χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Κανείς τους δεν είναι αυθεντικά ισχυρή προσωπικότητα, όπως ήταν για παράδειγμα ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Ενώ, ο «μεσαίος χώρος» δείχνει να αμφιταλαντεύεται, για το αν θα πρέπει τελικά να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να αποκρούσει τον κίνδυνο κατάληψης του Λευκού Οίκου, από κάποιον εκπρόσωπο του… υστερικού Tea Party.

Για τον λόγο αυτό, η «Obama dream team», όπως είχε αποκληθεί το επιτελείο που ανέλαβε πριν από τις εκλογές του 2008, να «σαρώσει» το διαδίκτυο και τα social media, και ουσιαστικά να… σύρει στην κάλπη εκλογικά κοινά που μέχρι πρότινος αδιαφορούσαν και απείχαν, επαναδραστηριοποιείται.

Μόνο που αυτή τη φορά το έργο της θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Όχι επειδή οι δυνητικοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών φαντάζουν επικίνδυνοι αντίπαλοι. Αλλά επειδή ο πραγματικά επικίνδυνος για τον Μπαράκ Ομπάμα αντίπαλο, είναι οι υποσχέσεις που είχε δώσει στην αμερικανική κοινωνία και… ξέχασε να τηρήσει.