Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Με τακτική μαστίγιου και καρότου επιχειρεί η Τουρκία να βγει από το φαύλο κύκλο της ρητορικής στο θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες, που έχουν προκαλέσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Γιώργο Παπανδρέου συζητήθηκε «εγκάρδια και χωρίς οξύτητα» η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα για τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στο τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, το κλίμα δυναμίτισε ο τούρκος αντιπρόεδρος, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «κακού».

Ο Μπουλέντ Αρίντς αρχικά ισχυρίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου συναίνεσε στη διεξαγωγή ερευνών και από την Τουρκία «αρκεί να μην υπάρξει ένταση», για να ανασκευάσει μερικώς στη συνέχεια, έπειτα από την έντονη αντίδραση της Αθήνας και το διάβημα προς το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Παράλληλα, καθ’ υπόδειξιν της Αγκυρας ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υπέβαλε «συμβιβαστική» πρόταση στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις έρευνες και γεωτρήσεις και να φτιάξουν μια κοινή επιτροπή εξουσιοδοτημένη να δώσει άδειες για μελέτες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων υπό την «έγκριση των δύο κοινοτήτων». Εντελώς «συμπτωματικά» ακολούθησαν και οι προτάσεις διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Α. Ντάουνερ, όσο και του ευρωπαίου επιτρόπου Σ. Φούλε, ο οποίος πρότεινε την παραπομπή της διαφοράς Λευκωσίας – Αγκυρας στη Χάγη.

Στην ίδια εκδήλωση ο Τ. Ερντογάν θύμιζε ότι «τα συμφέροντα της Τουρκίας περιλαμβάνουν και τη Διώρυγα του Σουέζ και απλώνονται μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό».

Ο τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε και στους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε.-ΟΗΕ), λέγοντας ότι «οι θεσμοί που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν».

Από την πλευρά τους Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν κάθε ιδέα «διαμεσολάβησης», υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεν έχει υπογράψει η Αγκυρα.

Οσον αφορά την επίσκεψη Παπανδρέου στη γειτονική χώρα, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο διάστημα που μεσολαβεί. Διπλωματικές πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι προς το παρόν υπάρχει μια ρητορική που είναι μεν ενοχλητική αλλά «παραμένει στο επίπεδο της ρητορικής». Προσθέτουν ότι το ζητούμενο είναι «να συνεχίσει να δουλεύει το γεωτρύπανο», καθώς, εάν βρεθεί φυσικό αέριο, θα αλλάξει όλο το σκηνικό. «Στο πλαίσιο αυτό η δική μας πλευρά δεν πρέπει να παρασυρθεί στην ένταση», λένε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενημερώνοντας τακτικά τους διεθνείς οργανισμούς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ