Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε ρόλο “πατερούλη” των Βαλκανίων εμφανίσθηκε στα Σκόπια ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τ. Ερντογάν, προβάλλοντας το νεοοθωμανικό όραμα της κυβέρνησής του και προσφέροντας πλήρη υποστήριξη στην ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

Οι κ. Ερντογάν και Γκρούεφσκι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη σε μια περίοδο που οι σχέσεις των χωρών τους με την Ελλάδα δεν είναι στο καλύτερο σημείο, δίνοντας την εντύπωση ότι η “συμμαχία” Τουρκίας-ΠΓΔΜ αποτελεί μέρος της απάντησης στη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα στο μείζον θέμα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια με την ευκαιρία της εικοστής επετείου της κήρυξης της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας και να αυτοανακηρυχθεί προστάτης των αναξιοπαθούντων των Βαλκανίων.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Γκρούεφσκι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι η θέση της στο θέμα του ονόματος είναι ακατανόητη και λανθασμένη, και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των Σκοπίων να χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση το θέμα της ονομασίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός όμως δεν θέλησε να εξαντλήσει τη δυναμική της επίσκεψής του στο θέμα της ονομασίας και στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς η εμφάνισή του στα Σκόπια εντασσόταν στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής για επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στα γεωγραφικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τροποποιώντας το πρόγραμμά του ο Τούρκος πρωθυπουργός το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τέτοβο, την “πρωτεύουσα” του αλβανικού (και μουσουλμανικού) στοιχείου της ΠΓΔΜ, και δίνοντας θρησκευτική διάσταση στην επίσκεψη προσευχήθηκε παρουσία εκατοντάδων πιστών στο Ζωγραφιστό Τζαμί του Τετόβου.

Ο κ. Ερντογάν βρήκε εκεί την ευκαιρία να απευθυνθεί στους πιστούς ως πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης, υπενθυμίζοντας ότι το 2000 είχε επισκεφθεί το Τέτοβο μόλις είχε αποφυλακισθεί και είχε ιδρύσει το ΑΚΠ, το οποίο το 2002 ανήλθε στην εξουσία, και το 2023, στην εκατοστή επέτειο της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, η Τουρκία θα περιλαμβάνεται στα δέκα πιο αναπτυγμένα κράτη του κόσμου.Σε αυτό τον παροξυσμό “μεγαλείου” ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να μοιράσει… υποσχέσεις.

“Δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε από τη στιγμή που ανάμεσά σας βρίσκονται εγγόνια της οθωμανικής κληρονομιάς. Αδέλφια μας ζουν στη Βοσνία, στην Πρίστινα, στο Πρίζνεν, στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο…”.

Απηύθυνε μάλιστα μήνυμα “ενότητας” σε ένα ετερόκλητο πλήθος, θεωρώντας ότι η παρουσία του και η θρησκευτική πίστη μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο σε αυτό που ο ίδιος ονόμασε “κοινές πολιτισμικές αξίες”.

Συνοδευόμενος από επιχειρηματίες, δημάρχους, αλλά και από τον διάσημο Τούρκο ποδοσφαιριστή Χακάν Σουκούρ, ο κ. Ερντογάν έστειλε το τελικό μήνυμα από το Γκόστιβαρ: “Δεν νοιάζομαι για τους Τούρκους επειδή είναι Τούρκοι ή για τους Αλβανούς επειδή είναι Αλβανοί και τους Μακεδόνες επειδή είναι Μακεδόνες. Τους νοιάζομαι όλους επειδή είναι ανθρώπινες υπάρξεις, που φτιάχτηκαν από τον Εναν Θεό”.

ΕΘΝΟΣ