«Κόκκινη Παλίρροια». Ο τίτλος αυτού του φαινομένου μοιάζει παραπλανητικός, όμως παραμένει εξίσου εντυπωσιακό. Τα video που θα δείτε (όπως και η παραπάνω εικόνα) τραβήχτηκαν στις παραλίες της περιοχής Encinitas πριν από μερικές μέρες και δεν έχουν υποστεί κανενός είδους επεξεργασία και οφείλονται αποκλειστικά στις απίστευτες δυνάμεις της μητέρας φύσης…

Η γαλαζωπή λάμψη οφείλει την ύπαρξή της σε μεγάλες ποσότητες από μικρά κόκκινα φύκια, ένα είδος άλγης που συγκεντρώνεται στο νερό. Υπό το φως του ήλιου το νερό αποκτά μια κοκκινωπή απόχρωση, ενώ το βράδυ η θέα είναι απλά εντυπωσιακή.

 

Το φυσικό φαινόμενο ονομάζεται «βιοφωτισμός» και συμβαίνει όταν διαταράσσονται κάποιοι μικροοργανισμοί στο νερό. Τότε οι οργανισμοί αυτοί αντιδρούν και εκπέμπεται φως. Θα λέγαμε ότι ο μηχανισμός μοιάζει με τον αντίστοιχο της γνωστής σε όλους μας πυγολαμπίδας. Στην προκειμένη περίπτωση ο «ένοχος» ονομάζεται Dinoflagellate, και πρόκειται όπως είπαμε για ένα είδος άλγης (αυτό που συνηθέστερα αποκαλούμε φυτοπλαγκτόν).

{youtube width=”640″ height=”510″}9HcQlQlKt2w[/youtube]

{youtube width=”640″ height=”510″}tQX3yK8aw3Y[/youtube]