Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Κούρδο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Συρία, μέσα στο σπίτι του στο Καμισλί, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως έγινε γνωστό από οργανώσεις ακτιβιστών. Ο Ράμι Άμπντελ-Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι μπήκαν στο σπίτι του Μεσάαλ Τάμο, τον σκότωσαν και τραυμάτισαν τον αδελφό του.

Άλλη πηγή ωστόσο ανέφερε ότι οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν το γιο του Τάμο, Μαρσέλ, καθώς και ένα συνεργάτη του ενώ το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος όπου βρισκόταν ο 53χρονος Κούρδος.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Τάμο, χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο του Καμισλί όπου μεταφέρθηκε η σορός του.

 

Ο Μεσάαλ Τάμο είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, αφού εξέτισε ποινή τρεισήμισι ετών. Είχε ιδρύσει και ήταν πρόεδρος του φιλελεύθερου κουρδικού κόμματος «Ρεύμα του Μέλλοντος» που πρεσβεύει ότι οι Κούρδοι είναι αναπόσπαστο μέρος της συριακής κοινωνίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτή. Ο Μεσάαλ Τάμο ήταν μέλος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (CNS), του κυριότερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ωστόσο, είχε αποκτήσει και πολλούς εχθρούς μεταξύ των Κούρδων λόγω των επικρίσεων που είχε εκφράσει εναντίον ορισμένων πολιτικών αντιπάλων του. Πρόσφατα απέρριψε την πρόταση διαλόγου που είχε κάνει η κυβέρνηση στα κουρδικά κόμματα με σκοπό να τερματιστεί η κρίση στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία εξέφρασε «ανησυχίες» για την ασφάλεια των Σύρων που ζουν στο Λίβανο, μετά την εισβολή συριακών δυνάμεων στη χώρα αυτή, που κατέληξε στο θάνατο ενός Σύρου. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, υπενθύμισε ότι το Παρίσι στηρίζει «την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου».

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου είχε δηλώσει ότι οι Σύροι στρατιώτες μπήκαν στο λιβανικό έδαφος και σκότωσαν έναν αγρότη, ένα Σύρο παντρεμένο με Λιβανέζα.

Τέσσερις άμαχοι νεκροί

 Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα, Παρασκευή από σφαίρες στη Συρία, οι τρεις κοντά στην Δαμασκό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στην Βρετανία.

«Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από οχυρωμένους σκοπευτές στην Ντούμα, κοντά στην Δαμασκό, και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκε μετά τον τραυματισμό του από πυρά των υπηρεσιών ασφαλείας στη Χομς», στην κεντρική Συρία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση στο ανακοινωθέν της.

Σφοδρά πυρά και εκρήξεις είχαν αναφερθεί νωρίτερα στη Χομς, ενώ μαζική διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη στην Μάαρετ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία.

Στο μεταξύ στην Μόσχα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η συριακή ηγεσία θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία εάν δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Χρησιμοποιούμε τα κανάλια που διαθέτουμε και εργαζόμαστε ενεργά με τη συριακή ηγεσία, απαιτούμε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», φέρεται να δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Εάν η συριακή ηγεσία δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να φύγει, αλλά η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί όχι από το NATO ή κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά από το συριακό λαό και τη συριακή ηγεσία» πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το RIA.

Πηγή