Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, η Λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, τιμώνται με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η απονομή του βραβείου Νομπέλ σε τρεις «εξέχουσες» γυναίκες θα ενθαρρύνει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να μάχονται για τα δικαιώματά τους.

 «Αυτό το βραβείο Νομπέλ αναγνωρίζει αυτό που ξέρουν εδώ και δεκαετίες οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ότι η προώθηση της ισότητας είναι απαραίτητη για τη δημιουργία δίκαιων και ειρηνικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Σήμερα δεν είναι μόνο αυτές οι εξέχουσες γυναίκες που τιμώνται, αλλά όλοι όσοι έχουν πολεμήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα στις κοινωνίες τους», πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη «εγκάρδια» τις τρεις γυναίκες -την πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, τη Λιβεριανή ακτιβίστρια, Λέιμα Γκμπόουι και την Ταϊακούλ Κάρμαν, ακτιβίστρια στην Υεμένη- που τιμήθηκαν με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2011.

Αυτό το βραβείο «είναι μία αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και στη δημοκρατική μετάβαση σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινό τους ανακοινωθέν.

«Πρόκειται για τη νίκη μίας νέας, δημοκρατικής Αφρικής και ενός νέου αραβικού, δημοκρατικού κόσμου που ζουν ειρηνικά και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσαν, ενώ κάλεσαν τους ηγέτες όλου του κόσμου να «βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών».

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη την Τζόνσον-Σίρλιφ, την Γκμπόουι και την Κάρμαν, ενώ χαιρέτισε και «την ειρηνική τους μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της ειρήνης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ από τη μεριά του χαιρέτισε «τη μάχη των τριών υποδειγματικών γυναικών».

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Ζιπέ εξήρε τις προσπάθειες αυτών των «τριών υποδειγματικών γυναικών, των ακούραστων υπερμάχων της ειρήνης και της δημοκρατίας».

«Η μάχη των τριών υποδειγματικών αυτών γυναικών αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας για τους αφρικανικούς και αραβικούς λαούς. Σήμερα, η σκέψη μου πάει στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για το μέλλον των λαών τους», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Ουάελ Γόνεμ, το στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google που συνελήφθη και κρατήθηκε επί πολλές ημέρες από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επειδή συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν τον Φεβρουάριο στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, συνεχάρη σήμερα την ακτιβίστρια από την Υεμένη Ταϊακούλ Κάρμαν για την «άξια νίκη» της.

«Συγχαρητήρια στην Ταϊακούλ Κάρμαν για την άξια νίκη της, ως Άραβας είμαι περήφανος. Το πραγματικό βραβείο για όλους μας είναι ότι οι χώρες μας είναι πιο δημοκρατικές και να σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε ο Γόνεμ στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Η Τζόνσον-Σίρλιφ δεν αξίζει το Νόμπελ», λέει ο αντίπαλός της στις εκλογές

Η βράβευση με Νομπέλ Ειρήνης της προέδρου της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ είναι «απαράδεκτη», και «δεν το αξίζει», υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουίνστον Τάμπμαν, βασικός αντίπαλός της στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης.

«Η Σίρλιφ δεν αξίζει το Νομπέλ Ειρήνης, διότι έχει διαπράξει βιαιότητες στη χώρα αυτή. Αυτή η βράβευση είναι απαράδεκτη και δεν την αξίζει», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάμπμαν, υποψήφιος του κόμματος Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή (CDC).

Χαρακτήρισε επίσης «προκλητική» τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την απονομή του βραβείου, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία.

«Η χρονική στιγμή αυτής της βράβευσης είναι προκλητική», πρόσθεσε ο Τάμπμαν, ο οποίος πάντως επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει την απόφαση των ψηφοφόρων.

«Κανένα βραβείο Νομπέλ δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, γι’ αυτό ο κόσμος θα ψηφίσει ώστε να την διώξει από την εξουσία. Αυτό το βραβείο δεν θα έχει καμία επίδραση στους Λιβέριους», κατέληξε ο Τάμπμαν.

Ο Ουίνστον Τάμπμαν, 70 ετών, θεωρείται ο πιο ισχυρός αντίπαλος της Τζόνσον-Σίρλιφ στις προεδρικές εκλογές. Οικονομολόγος και διπλωμάτης είναι ο ανιψιός του Ουίλιαμ Τάμπμαν, που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο πατέρας της σύγχρονης Λιβερίας», ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 1944 ως τον θάνατό του το 1971.

Ο Τάμπμαν κατηγορεί την Τζόνσον-Σίρλιφ ότι δεν πέτυχε μία «πραγματική συμφιλίωση» στη Λιβερία μετά τον εμφύλιο πόλεμο που από το 1989 ως το 2003 κόστισε τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους.

Η Τζόνσον-Σίρλιφ κατηγορείται επίσης ότι υποστήριξε τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας -που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου-, Τσαρλς Τέιλορ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο μεταξύ οι προεδρικές εκλογές στη Λιβερία θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε όπως είχαμε προγραμματίσει, όλα προχωρούν καλά. Η βράβευση με το Νομπέλ Ειρήνης της προέδρου δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη διεξαγωγή των εκλογών», δήλωσε ο Νέιθαν Μούμπαχ, αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.

Πηγή