Σε υποβάθμιση 12 τραπεζών της Βρετανίας προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος εκτιμά ότι έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιθανότητες να παρέχει η βρετανική κυβέρνηση στήριξη στις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.

Στα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποβαθμίστηκαν συγκαταλέγονται οι Lloyds TSB Bank Plc, Santander UK Plc και Co-Operative Bank Plc, οι οποίες είδαν την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποχωρεί κατά μία βαθμίδα.

Κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκαν οι RBS Plc και Nationwide Building Society, ενώ οι επτά μικρότερες τράπεζες υποβαθμίστηκαν από μία έως πέντε βαθμίδες. Η Clydesdale Bank, συγκεκριμένα, υποβιβάστηκε στο επίπεδο A2 με αρνητική προοπτική.

«Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει, καθώς και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις βρετανικές αρχές συνάδουν στο συμπέρασμα ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τις πιθανότητες στήριξης των τραπεζών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Moody’s.

Ωστόσο, ο κορυφαίος οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση των συγκεκριμένων τραπεζών «δεν αντανακλά την επιδείνωση στην ευρωστία του τραπεζικού συστήματος».

Μεταξύ άλλων, η Moody’s υποβάθμισε και όλες τις αξιολογήσεις της κολοσσιαίας στεγαστικής τράπεζας της Βρετανίας, Leeds Building Society, κατά μία βαθμίδα. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του μακροχρόνιου χρέους και των καταθέσεων μειώθηκε από Α2 σε Α3.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε αυτή την υποβάθμιση επειδή θεωρεί ότι η Leeds είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη βρετανική οικονομία. Το προφίλ πιστωτικού κινδύνου της στεγαστικής τράπεζας αυξάνει την έκθεσή της στην περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας, επισημαίνει.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με τη RBS και τη Lloyds να κάνουν βουτιά 3,8% και 3,36% αντίστοιχα.

Πηγή