Βαρθολομαίος: Ελπίζουμε για την Χάλκη

Στην «σιωπηλή» Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στις ελπίδες του για την επαναλειτουργία της, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια γεύματος, στις Καρυές, με τους Ηγούμενους και τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

09/10/2011

Μήνυμα ενότητας και συστράτευσης από Βαρθολομαίο για την υπέρβαση της κρίσης (Φώτο)

Μήνυμα ενότητας του υπό δοκιμασίαν ελληνικού λαού απηύθηνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε με την συμμετοχή Ιεραρχών και των Ηγουμένων και Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και με την παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργών και πολιτικών. “Η σκέψις ημών ευρίσκεται πάντοτε μετά του Ελληνικού λαού”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: “Συμμεριζόμεθα το δύσκολον και κοπιώδες έργον του Εξοχωτάτου κ. Πρωθυπουργού της Ελλάδος και των λοιπών ιθυνόντων της χώρας, αλλά και πάντων των Κυβερνητών των χωρών του κόσμου, δια την έξοδον εκ της δυσχερούς ταύτης περιστάσεως, η οποία απαιτεί συστράτευσιν και σύμπνοιαν πάντων, θυσίας, κόπους και υπομονήν”.

09/10/2011


 

Επτά χρόνια πρωθιεραρχικής διακονίας στην Αφρική του 21ου αιώνα

“Η ζωή ενός Πατριάρχου, η θυσία του, η διάθεσή του να αγαπά, να αναλώνεται καθημερινώς κοντά στο λαό του Θεού είναι η μεγίστη υπόθεσις και το κλειδί διά την επιτυχίαν. Η Χάρις του Παναγίου Θεού κατέστησεν ημάς κοινωνούς, προστάτας, φύλακας, πνευματικούς οδηγούς, πατέρες, αδελφούς με διάθεσιν μαθητείας και συνοδοιπορίας πλησίον των αδελφών μας οι οποίοι περιμένουν να πιστέψουν εις τον Χριστόν. Εις το Ευαγγέλιο της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης.”

09/10/2011

Ο Πρωθυπουργός στο Άγιον Όρος

Με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου Super Puma, έφτασε πριν λίγα λεπτα στις Καρυές, ο Πρωθυπυργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να παραστεί στην πανηγυρική θεία λειοτουργία που τελείται συτή την ώρα στο Ναό του Πρωτάτου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή των ηγουμένων και αντιπροσώπων των 20 Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Όρους.

09/10/2011

 

Αυστηρό Πατριαρχικό μήνυμα από την Μεγίστης Λαύρας

Αυστηρό μήνυμα προς τους σχισματικούς μοναχούς και τους επικριτές του διαλόγου μεταξύ των εκκλησιών έστειλε από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, επικαλούμενος τις νουθεσίες του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτίτορος της παλαιότερης μονής του Αγίου Όρους, επεσήμανε ότι για την οδό που οδηγεί στην «τελείωσιν του μοναχού», ο «πρώτος όρος είναι η υπακοή» η οποία ελαφρύνει τον ζυγόν της ασκητικής ζωής, διότι το βάρος αυτού αίρεται υπό του ηγουμένου».

 

O Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιον Όρος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, όπως ορίζει το Αγιορείτικο Τυπικό, η Αθωνική Πολιτεία υποδέχθηκε τον Επίσκοπό της, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος πραγματοποιεί, από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι, προσκυνηματική επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγιάς, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως είκοσι ετών από την ανάρρισή του στον Πατριαρχικό και Οικουμενικό Θρόνο.

07/10/2011

Ανακοινωθέν της Ιεραρχίας για την οικονομική κρίση

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρισκομένη σε Συνεδρία κατά την ετήσια συνέλευση Αυτής από 4 έως 7 Οκτωβρίου ε.ε., απεφάσισεν ομοφώνως να απευθυνθή προς το Ποίμνιο Αυτής, με αποκλειστικό θέμα την οξύτατη οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Πατρίδα μας, με αβάσταχτες και δυσμενέστατες συνθήκες για τον λαό και την αξιοπρέπειά μας, ως  Γένους στην κονίστρα των λαών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

07/10/2011

Η τέταρτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, σε τέταρτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος      κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

07/10/2011


Ο Διαυλείας Γαβριήλ Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου

Ημέρα ευρέων ανακατατάξεων ήταν η σημερινή για τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εκλογή του π.Μάρκου Βασιλάκη ως νέου Μητροπολίτη Χίου άφησε κενή τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Τη θέση αυτή, ύστερα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, θα καταλάβει ο νέος Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

07/10/2011


Νέος Επίσκοπος Διαυλείας ο Γαβριήλ Παπανικολάου

Επίσκοπος Διαυλείας εξελέγη από την Ιεραρχία με 48 ψήφους ο μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου. Ο νέος εψηφισμένος Επίσκοπος Διαυλείας θα καταλάβει την κενή θέση του βοηθού Επισκόπου που προέκυψε από την εκλογή του από Φωτικής κ. Διονυσίου σε Μητροπολίτη Ζακύνθου.

07/10/2011

Νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου εξελέγη ο Φωτικής Διονύσιος

Νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης Ζακύνθου αναδείχθηκε ο  Επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος  με  53  ψήφους. Ο έτερος υποψήφιος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης έλαβε 24 ψήφους.

07/10/2011


Το τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Ζακύνθου

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Χίου, η Ιεραρχία συνεχίζει τη διαδικασία για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Ζακύνθου. Στην κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 παρόντων μητροπολιτών ο Επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος έλαβε 58 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης  Τιμόθεος Άνθης έλαβε  49 ψήφους και ο τρίτος υποψήφιος Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κόκλας 30 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία κατάρτισης του τριπροσώπου ο κάθε Μητροπολίτης μπορεί να ψηφίσει άνω του ενός υποψηφίους.

 

07/10/2011

“Πρός τον Λαόν” και εκλογές απασχολούν την τελεταία συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Με την έγκριση των δυο κειμένων τελικά κειμένων με τα οποία θα απευθυνθεί η Ιερά Σύνοδος προς το Λαό, με αφορμή την οικονομική κρίση αλλά και με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων αρχιερέων στις κενές Μητροπόλεις Χίου και Ζακύνθου ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της τακτικής σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για το 2011.

07/10/2011

Νέος Μητροπολίτης Χίου ο Μάρκος Βασιλάκης

Νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης Χίου εξελέγη από το σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης με συντριπτική πλειοψηφία 75 ψήφων.

07/10/2011