Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Υπάρχει φυσικά ή (ημι) επαρκής αιτιολογία της συμπλήρωσης δυο ετών στη διακυβέρνηση του τόπου. Η συγκυρία της στιγμής ωστόσο, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη δυσμενέστερη πολιτικά θέση της ιστορίας του, καθιστά τη δημοσιοποίηση του «απολογισμού του κυβερνητικού έργου», εξαιρετικά… ύποπτη. Ως προάγγελο μιας εκλογικής αναμέτρησης, που η Κυβέρνηση δείχνει να μην θέλει και τόσο πολύ να αποφύγει, προκειμένου να απαλλαγεί από το άγος της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης.

Ο απολογισμός που εγκρίθηκε και κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να κωδικοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, μετά την άνοδό της στην εξουσία, στις 4 Οκτωβρίου του 2009.

Περιλαμβάνει μάλιστα και ένα μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου, σε αμιγώς προσωπικό ύφος, που επιχειρεί να εμπεδώσει την πεποίθηση ότι, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει  να παραδώσει την εξουσία, και να εγκαταλείψει τη μάχη.

Η πολιτική ωστόσο δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια. Εντάσσεται στη συγκυρία της στιγμής, και επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μέσα στην οποία δρομολογούνται δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ακόμη λοιπόν κι αν δεν το ήθελε, η Κυβέρνηση αναζωπυρώνει ουσιαστικά τις συζητήσεις και τα σενάρια για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ως το τέλος του έτους, με το να εντάξει στην ατζέντα μιας προεκλογικής ρητορικής και αντιπαράθεσης, τον απολογισμό της διετίας.

Που φυσικά είναι μπολιασμένος από το άρωμα απογοήτευσης, μελαγχολίας και υπονόμευσης του μέλλοντος του τόπου, που ήρθε στην Ελλάδα «αγκαζέ» με το Μνημόνιο, την άνοιξη του 2010.