Νέα Υόρκη. Με Ιερό προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη και στα Ιεροσόλυμα τιμά το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα  την 20η επέτειο της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το προσκύνημα περιλαμβάνει δυο σταθμούς Κωνσταντινούπολη και Ιεροσόλυμα και  έχει προγραμματιστεί από τις 19 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Στην Κωνσταντινούπολη, πρώτος σταθμός της από τις 19 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου, η αποστολή θα παρευρεθεί σε δείπνο προς τιμή του Οικουμενικού πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έχουν οργανωθεί και  επισκέψεις σε  ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Μεγάλος  ιστορικός Ναός της Αγίας Σοφίας,  Ιεροί Ναοί  της Χώρας, αλλά και επισκέψεις στο Μεγάλο παζάρι της Πόλης, ιδρύματα της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλα σημεία όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ιδρύματα και άλλοι χώροι που αναβλύζουν ιστορικές μνήμες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Στο ίδια διάστημα, οι συμμετέχοντες Άρχοντες στο ιερό προσκύνημα θα παρακολουθήσουν το κονσέρτο στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης, ενώ θα παρευρεθούν στην επίσημη πατριαρχική δεξίωση που δίδεται προς τιμή του  για την 20η επέτειο της εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο το 1991 και της  ανάληψης καθηκόντων ως  πνευματικός ηγέτης και αρχηγός 320.000.000 Ορθοδόξων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι  Πρώτων των Πρώτων και Ίσος μεταξύ Ίσων στην  Ορθόδοξη  Ανατολική  Εκκλησία.

Ο δεύτερος σταθμός της αποστολής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα,  ξεκινά από τις 23 και ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου και είναι η Σιωνίτιδα Εκκλησία  στα Ιεροσόλυμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το πρόγραμμα τους  περιλαμβάνει δείπνο με το Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο τον Γ’, ενώ οι προσκυνητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Βηθλεέμ και την Ναζαρέτ, να βιώσουν την μυστηριακή ατμόσφαιρα των ιερών τόπων που  έζησε ο ιδρυτής και θεμελιωτής του Χριστιανισμού Ιησούς Χριστός, και να ζήσουν από κοντά το πάθος, τη σταύρωση και την ανάσταση Του Κυρίου.

 

Το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα αποτελούν επιφανείς (κυρίως) οικονομικά ισχυροί ΕλληνοΑμερικανοί και παράγοντες του δημόσιου βίου των ΗΠΑ οι οποίοι  ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αμερική πολιτικά και οικονομικά. Το συναποτελούν  ως επί το πλείστων Ορθόδοξοι ανεξαρτήτως Εθνικότητος και εισηγητής για τον τιμητικό τίτλο οφίκιο όπως έχει καθιερωθεί και αντλεί τις ρίζες του από το Βυζάντιο και τα παλάτια των Αυτοκρατόρων από τις τάξεις των Ευγενών και υπερασπιστών του εκάστοτε Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.  Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, που πλέον έχει και σημαντική  πολιτική επιρροή στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ   ιδρύθηκε τον Μάρτιο  του 1966 από τον μακαριστό Αρχ. Αμερικής  Κυρό Ιάκωβο και  σήμερα αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη που βρίσκονται κυρίως στην Αμερική. Ο Τίτλος του Άρχοντα είναι τιμητικός τίτλος και κάθε Άρχοντας  έργο και αποστολή του έχει κυρίως και πρωτίστως  να υποστηρίζει τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο.  Στην ηγεσία του τάγματος  αυτή την περίοδο  είναι ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος ΕλληνοΑμερικανός επιχειρηματίας Αντώνιος Λυμπεράκης και τον πλαισιώνουν γνωστά ονόματα του δημόσιου βίου της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ  και ισχυροί οικονομικοί και πολιτικοί  παράγοντες όπως οι John Catsimatidis, Nik Bouras, James Fountas,  Andrew Athens,  Christo Daphnides, Constantine G. Caras, και 10αδες άλλοι επιφανείς ισχυροί οικονομικά ΕλληνοΑμερικανοί τα ονόματα των οποίων σπανίως δημοσιοποιούνται. Συνήθως εδώ και 10ετιες κάθε ένας ΕλληνοΑμερικανός που λαμβάνει αυτόν τον καθαρά τιμητικό τίτλο έχει κάνει και κάποια οικονομική δωρεά προς το Πατριαρχείο  προκειμένου να καλυφθούν οι συνεχείς ανάγκες και τα έξοδα για την ιεραποστολή την ποιμαντική μέριμνα αλλά και το φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο.  Πνευματικός σύμβουλος και καθοδηγητής είναι ο γνωστός πανίσχυρος κληρικός σύνδεσμος του λευκού Οίκου με την ΕλληνοΑμερικάνικη κοινότητα εδώ και δυο 10ετιες Father Alex Karloutsos.  Το όνομα του οποίου πλέον αποτελεί για τους ΕλληνοΑμερικανούς αλλά και τους πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα ενώ όχι τυχαία είναι συνδεδεμένο με κάθε μεγάλη δραστηριότητα είτε του Οικουμενικού  Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο είτε στην Αμερική. Είναι δε  τοις πάση γνωστό πως   όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, από πρωθυπουργούς  υπουργούς εξωτερικών, οικονομικών, μέχρι απλοί βουλευτές  κτλ  από το 1990 και εντεύθεν αν δεν λάβουν «ευχή και ευλογία» από τον μυστηριώδη κληρικό δεν περνούν όχι μόνο από το κατώφλι του Λευκού Οίκου αλλά ούτε στην Ουάσιγκτον δεν φτάνουν.

Σχετικά Link:

http://www.archons.org/

http://www.goarch.org/

http://www.patriarchate.org/