Του Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Εφόσον η σημερινή αποκάλυψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή περί της επικείμενης επίσκεψης του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Αθήνα, για να έχει συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης, θα είναι η πρώτη στιγμή βαθέως… αναστεναγμού για την Κυβέρνηση.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, απερχόμενος, υπό την έννοια ότι στις εκλογές του 2012 θα παραχωρήσει τη θέση του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα γίνει ο πρώτος σημαντικός ηγέτης του κόσμου που έρχεται στην Αθήνα, μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επί της ουσίας, θα άρει ένα ιδιότυπο εμπάργκο που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα στην Αθήνα και την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αν συνυπολογίσει κανείς ότι κανένας μεγάλος ξένος ηγέτης δεν έχει συναινέσει στο να έρθει στην Ελλάδα, να φωτογραφηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο διάστημα η κρίση χρέους έχει κορυφωθεί, και η χώρα μας απειλείται ευθέως με χρεοκοπία.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωκε εδώ και αρκετό καιρό την άφιξη στην Αθήνα ενός σημαντικού ξένου ηγέτη, συνεκτιμώντας ότι θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, και κυρίως στις αγορές, περί της ολόθερμης στήριξης του αγώνα της Ελλάδας να αποφύγει την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, καθώς ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά ούτε και ο Νικολά Σαρκοζί, ή κάποιος από τους κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, δεν θέλησαν να κάνουν το χατίρι του Γιώργου Παπανδρέου.

Η επίσκεψη Μεντβέντεφ, γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο.