Στη μνήμη του Αυστρίας Μιχαήλ

Τέλειωσε το προσκύνημά του στο πολυσέβαστό του Άγιον Όρος, έλαβε στην Πόλη την ευχή του Πατριάρχη και επέστρεψε στην έδρα του στη Βιέννη με δυναμωμένη την ελπίδα, πως θα διαρκέσει για πολύ ακόμη η ανακωχή της επί μήνες άγριας πάλης του με το Χάροντα. Ωιμέ! Εντελώς απροσδόκητα, την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, η μάχη τέλειωσε.

19/10/2011

Η Πανήγυρις του Ι.Ν.Αγίου Γερασίμου στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η ανακομιδή του Άφθαρτου σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου στην Αργολίδα όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως ο Άγιος Γεράσιμος στο ομώνυμο και μοναδικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στο κατάστημα των αγροτικών φυλακών στην Τίρυνθα Αργολίδας . Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι που την φροντίδα του έχουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών .Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο βοηθός επίσκοπος της Μητροπόλεως Αργολίδας , ο Επιδαύρου Καλλίνικος, πλαισιωμένος κι από άλλους ιερείς.

19/10/2011

 

Εγκαίνια του νέου Αντιαιρετικού Γραφείου της Ι.Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

Τα εγκαίνια του νέου Αντιαιρετικού Γραφείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, ετέλεσε σήμερα 19-10-2011 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, παρουσία του Πρωτοσυγγέλου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, των Αρχιερατικών Επιτρόπων, των Δημάρχων, των Διευθυντών των Σχολείων και άλλων φορέων της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

19/10/2011

Η εορτή του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω και μνημόσυνο για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Αττικής, τελεί την προσεχή Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011, από ώραν 20.30 μ.μ. έως την 2 π.μ., Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου Πατρός ημών Χριστοδούλου του εν Πάτμω. Των ιερών ακολουθιών και της Θείας λειτουργίας θα προεξάρχη ο νεοεκλεγείς Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο του Ιερού Ναού!

19/10/2011

Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος και ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης 1945-1961 είχε πρωτοποριακές απόψεις, οι οποίες αποδείχτηκαν προφητικές αλλά και επίκαιρες. Ήταν Ιεράρχης που «έβλεπε μακριά». Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από της κοιμήσεως του, η Μητρόπολις Μεσσηνίας διοργανώνει τον Νοέμβριο 2011 εκδήλωση αφιερωμένη στον φιλάνθρωπο Ποιμενάρχη. Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες αποτελούν μικρή συμβολή στην μνήμη του αξιόλογου αυτού Ποιμένα της Μεσσηνιακής Εκκλησιαστικής κοινότητος.

19/10/2011

Σκέψεις για τον οραματιστή Αυστρίας κυρό Μιχαήλ

Έπεσεν η δρυς η υψικάρηνος της Μεσευρώπης! Εθραύσθη ο μέγας στύλος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου! Εκοιμήθη ο ευπατρίδης, ο οραματιστής και ευρυτάτων οριζόντων κληρικός, που ετίμησε το ράσο του, την κληρονομίαν του, τας παραδόσεις του, την ευγένειαν του Γένους μας όσον ολίγοι! Εκείνος, ο οποίος κατέστησε το ελληνικόν όνομα σεβαστόν εις το κέντρον της Ευρώπης, την Αυστρίαν, την Ουγγαρίαν και πολύ πέραν τούτων.

19/10/2011

Μηνύματα για την έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου

Να συμμετάσχουν στις κατηχητικές συναντήσεις προτρέπουν τους νέους ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος και οι Ιερείς του Καθεδρικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

19/10/2011

5ετής λειτουργία του επισήμου Ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Το παλαίφατο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες, τις οποίες προσφέρει το Διαδίκτυο ως μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πιστούς, προχώρησε το 2006 με προσωπική μέριμνα της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ , στην εκ θεμελίων οικοδόμηση επισήμου Ιστοχώρου στο Διαδίκτυο.

19/10/2011

Η «αλληλόδραση» του ΕΓΩ με το ΕΜΕΙΣ στο 3ο «Αληθώς» της Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου

Καίρια η εκδήλωση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ», στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου Ζακύνθου, το βράδυ της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου 2011. Όσοι αψήφησαν τις κακές καιρικές συνθήκες και προσήλθαν στην 3η δράση του Κέντρου, είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανίχνευσης της σχέσης και των ορίων του ΕΓΩ και του ΕΜΕΙΣ, όπως παρουσιάστηκε από τον έγκριτο Κοινωνιολόγο κ. ΤΙΜΟ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, Επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ζακύνθου «Η Στοργή».

19/10/2011

Να αναβαπτισθούμε στην ιερή παρακαταθήκη «του τιτάνιου αγώνα»

Μέσα σε μια δύσκολη στιγμή του κόσμου∙ σε μια οδυνηρά κρίσημη «περιπέτεια» της πατρίδος μας γιορτάζουμε το μεγάλο ιστορικό γεγονός της αντίστασης των Ελλήνων κατά των εισβολέων Ιταλών και Γερμανών. Με δοξολογίαις και άλλες εκδηλώσεις καλούμαστε να αναβαπτισθούμε στην ιερή παρακαταθήκη «του τιτάνιου αγώνα», όπως τον χαρακτηρίζει ο Λευκάδιος ποιητής Άγγελος Σικελιανός, του 1940. Ενός αγώνα, που τότε σημάδεψε την ιστορία και σημαδεύτηκε από την ιστορία. Έγινε μυστική δύναμη ιερής διδαχής και φωτεινός δείχτης πορείας.

19/10/2011

 H Ορθοδοξία θρηνεί για τον Αυστρίας Μιχαήλ

Πριν από λίγο εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, υπέρτιμος και έξαρχος Μεσευρώπης και Ουγγαρίας, ένας εκ των διαπρεπεστέρων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο μακαριστός Ιεράρχης εδώ και καιρό έπασχε από ανίατη ασθένεια, η οποία δυστυχώς κατέστη και η αιτία ώστε να καταλήξει σε νοσοκομείο της Βιέννης.

18/10/2011

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από τις 6 το πρωί της Τρίτης 18/10/2011 έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης 19/10/2011, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει η Διασωματειακή Επιτροπή των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων ΕΣΗΕΑ .

Το διάστημα αυτό το Amen.gr δεν θα μεταδίδει ειδήσεις.

18/10/2011

1η Σύναξη του Αντιαιρετικού Σεμιναρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, ξεκίνησε το μηνιαίο Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας για το νέο Εκκλησιαστικό έτος 2011-2012. Το Αντιαιρετικό Σεμινάριο λαμβάνει χώρα, στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γλυφάδας, την συμμετοχή όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου, από το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

18/10/2011

“Η ενότητα μας μπορεί να σταματήσει τη φωτιά πριν φθάσει στην καρδιά του Έθνους”

Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα με τις καθημερινές απεργίες δεν το ζήσαμε ποτέ μας. Γίναμε θύματα των λαθών μας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με την οικονομική κρίση του Έθνους αποκαλύφθησαν οι μεγάλες απάτες μερικών πολιτικών με την απεριόριστη διαφθορά τους που διέσυραν μαζί τους ακόμη και μοναστήρια και μοναχούς. Όλοι μας πληγωθήκαμε από τα πολιτικά μας κόμματα που επέτρεψαν το διασυρμό του Έθνους.

18/10/2011

Ο Αργολίδος ευλόγησε τη νέα Ραδιοφωνική χρονια του Ρ/Σ της Μητροπόλεως του

Για το ξεκίνημα της νέας ραδιοφωνικής χρονιάς του ραδιοφώνου της Μητροπόλεως Αργολίδας, έγινε σήμερα το απόγευμα, ο Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ Ιάκωβο και τον βοηθό του επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο, κατόπιν ο Διευθυντής του ραδιοφώνου κ. Καζάς Γεώργιος αφού ευχαρίστησε το προσωπικό τους συνεργάτες και τους φίλους του σταθμού, αναφέρθηκε για το τεράστιο έργο που πρόσφεραν στο σταθμό ο προκάτοχος του κ. Διογένης Μαλτέζος, τον οποίο τίμησαν με μία εικόνα και μία τιμητική πλακέτα , που του επιδόθηκε από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Ιάκωβο.

18/10/2011

Ανοίγει η Μονή Αστερίου στη Νεολαία

Με τις ευλογίες του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη Αρχιμ. Ιακώβου Μπιζαούρτη και την πρωτοβουλία των Νεανικών Συνάξεων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου και Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αστερίου για την πνευματική ενδυνάμωση της Νεολαίας μας.

18/10/2011

 

 Επίσκεψη Επισκόπου Μεσαορίας στο Λονδίνο

Η θεοφιλής και φιλογενής Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Ηarrow και Περιχώρων (ΒΔ Λονδίνου) προσκάλεσε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο να επισκεφθεί την Κοινότητα, να λειτουργήσει στο νεόδμητο Ιερό Ναό της να συναντηθεί με τους μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου και να ομιλήσει σε Εκπαιδευτικό Συμπόσιο.

17/10/2011

Εκπαίδευση για Δημοκρατική Συνείδηση και ο ρόλος των Εκκλησιών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πανευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα: «Εκπαίδευση για Δημοκρατική Συνείδηση και ο ρόλος των Εκκλησιών» (Education for Democratic Citizenship – a role for the churches), το οποίο πραγματοποιήθηκε από 5-8 Οκτωβρίου 2011 στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Παιδεία της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

17/10/2011

Η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει την αγωνία της για την κρίση

Η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε στο Ηράκλειο σε Τακτική Συνεδρία, την 17η Οκτωβρίου 2011, υπό την Προεδρία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Ως Ιερά Σύνοδος εκφράζομε τον έντονο προβληματισμό και τη μεγάλη αγωνία μας για τα αυξανόμενα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποί μας, γνωρίζομε δε στον ευσεβή λαό μας, ότι το φιλανθρωπικό έργο, το οποίον ήδη υλοποιείται σε όλες τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Κρήτης και στις περισσότερες Ενορίες, με τη μέριμνα και την φροντίδα των κατά τόπους Σεβ. Αρχιερέων, εντείνεται και επαυξάνεται, προκειμένου να ανακουφισθούν, κατά το μέτρον του δυνατού, οι ανάγκες του δοκιμαζομένου λαού μας.

17/10/2011

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεράσιμο

Φέρεται εις γνώσιν του ευσεβούς λαού της Κεφαλληνίας ότι και κατά το παρόν έτος θα εορτασθή μετά πάσης μεγαλοπρεπείας η εορτή της ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ του Προστάτου της νήσου μας και Προστάτου των απανταχού της γης διαβιούντων Κεφαλλήνων , Οσίου Ασκητού και Θαυματουργού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, κατά το κάτωθι Πρόγραμμα…

17/10/2011

Ποιμαντική Διακονία της Ι.Μ.Χαλκίδος για τους κωφούς και βαρηκόους

Η Τοπική μας Εκκλησία, εδώ και εννέα χρόνια έχει παρουσιάσει μία ιδιαίτερη μέριμνα για τους αδελφούς μας εκείνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, δηλαδή τους Κωφούς και βαρηκόους. Έτσι, και εφέτος θα λειτουργήσουν οι παρακάτω δραστηριότητες, στις οποίες παρακαλώ καλούνται να συμμετάσχουν όσο περισσότεροι αδελφοί μας δύνανται…

17/10/2011

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μακαριστό Νεόφυτο Μεταξά

Διήμερο σπουδαίων εκκλησιαστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πόλη της Αταλάντης το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της επετείου συμπληρώσεως 250 ετών από της γεννήσεως και 150 ετών από της κοιμήσεως του από Ταλαντίου Μητροπολίτου Αθηνών κυρού Νεοφύτου Μεταξά.

17/10/2011

Iων και Δωριεύς – Ο Μακαριστός Χίου Διονύσιος

Με αυτά τα λόγια αυτά χαρακτήρισε τον προκάτοχό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσών κ. Μάρκος κατά το τρίμηνο Μνημόσυνο που τελέστηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειδήμου Κυρού Διονυσίου Μπαϊρακτάρη, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στον Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, με συμμετοχή Χίων και εκπροσώπων Χιακών Σωματείων της Αττικής και πνευματικών του τέκνων.

17/10/2011

Θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Στελεχών νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος

Επαναλειτουργεί για το νέο Εκκλ/κό έτος το Επιμορφωτικό Σεμινάριο στελεχών Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο οποίο συμμετέχουν νέοι και νέες, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, ιερείς, θεολόγοι, κατηχητές και γενικώς όσοι ασχολούνται με το έργο της νεότητας.

17/10/2011

Πρόγραμμα υπολογιστή ρίχνει φως στο ποιος έγραψε τη Βίβλο!

Το ποιος έγραψε τη Βίβλο είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη για αρκετούς αιώνες• τώρα έρχεται ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή που ισχυρίζεται ότι μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο!

17/10/2011

Εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διοργανώνει εκδήλωση στις 24 Οκτωβρίου, στις 7.00 μμ, στο κινηματοθέατρο “Αχίλλειον”, πεζόδρομος Κουμουνδούρου 1 και Ιάσονος.

17/10/2011

 

 

 

 

 

«Προσέφερε εαυτόν πάντοτε θυσιαστικώς»

«Προσεφερε εαυτόν πάντοτε θυσιαστικώς ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κώου Αιμιλιανός» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στον αείμνηστο ιεράρχη σε ομιλία του κατά την δεξίωση μετά το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο στην μνήμη του. Ο εκλιπών Ιεράραχης διετέλεσε Μ. Πρωτοσύγγελλος του Πατριαρχείου φέρων το τίτλο του Μητροπολίτου Σελευκείας, σε μια πολιτικά και κοινωνικά δύσκολη εποχή για το Πατριαρχείο και την Ομογένεια, επί Πατριαρχείας Αθηναγόρου κατά την δεκαετία του ’60.

16/10/2011

Ορθόδοξος «Εκκλησία» ή «Συνομοσπονδία» Τοπικών Εκκλησιών ;

Τι είναι επιτέλους το Σώμα στο οποίο ανήκουμε ως «μέλη εκ μέρους» (Α΄Κορ. 12, 27) και ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως; Η «Μία» και Αδιαίρετος Ορθόδοξος Ἐκκλησία; Ή μήπως μια εθνοφυλετικής υφής Συνομοσπονδία ανεξάρτητων απ’αλλήλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών; Το ερώτημα αυτό μου εγεννήθη πρόσφατα, όταν διάβασα σειρά συνεντεύξεων του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας, Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος σε γνωστά Ρωσικά ΜΜΕ, όπως η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Izvestia, και τα Πρακτορεία Interfax-Religion και RIA-Novosti.

16/10/2011

«Η δωρεά οργάνων σώματος και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπό το φως της πατερικής ανθρωπολογίας»

Το βασικό ερώτημα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων είναι οντολογικό, δηλαδή ύπαρξης και ζωής και όχι απλά ηθικής επιλογής. Η απάντηση στο ερώτημα εάν η δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος είναι επιτρεπτή, εξαρτάται από την απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα˙ Τι είναι αυτό το οποίο καθορίζει την έννοια και το περιεχόμενο άνθρωπος; Η απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη.Η σύσταση του ανθρώπου δεν είναι κατά τη σύγχρονη ανθρωπολογική επιστήμη, απλώς μια υλική κατάσταση στην οποία θα προστεθεί ύστερα η ψυχή και το πνεύμα.

16/10/2011

Άνθιμος: “Η Τρόικα διοικεί την Ελλάδα οικονομικά”

Στην οικονομική κρίση και τις ποικίλες προεκτάσεις της αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος ανέγνωσε και το σχετικό εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ.Άνθιμος μίλησε για τις διαστάσεις της κρίσης που έχει πλήξει την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ και δοκιμάζει σκληρά την ελληνική κοινωνία.

16/10/2011

Εγκαίνια Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Μαλάουι

Πέρασαν εννέα χρόνια από την εποχή που η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε τότε, εθεμελίωνε τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Καμπόντζι της πόλης Μπλαντάιαρ του Μαλάουι. Και χθες, 15η Οκτωβρίου ε.ε, ο Μακαριώτατος ετέλεσε τα εγκαίνια του ως άνω Ιερού Ναού μεσα σε κλίμα συγκινήσεως.

16/10/2011

Πάτρα: Ο παπάς… δεν συμφωνούσε για το νονό

Tο Μυστήριο σταμάτησε στη μέση, ο κόσμος απορούσε περιμένοντας την εξέλιξη, ενώ το… μωρό κοιτούσε χωρίς να μπορεί να καταλάβει όσα απίστευτα κι όμως αληθινά συνέβαιναν στην τελετή βάπτισής του! Όλα αυτά το προηγούμενο Σάββατο, σε ιερό ναό της Πάτρας και κατά τη διάρκεια βάπτισης του μικρού Νικόλα…

16/10/2011

Περί δηλώσεων Σιφουνάκη ο λόγος…

Βαρύγδουπες οι πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σιφουνάκη. Δεν θα σταθώ ιδιαιτέρως στις αναφορές του περί «ακροδεξιών φαντασμάτων» στο εσωτερικό της Ιεραρχίας αλλά ούτε και στις αναζητήσεις του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αρκούμαι στις απόψεις του για το ζήτημα της μισθοδοσίας του Ιερού κλήρου, έτσι όπως τις επαναδιατυπώνει στην σημερινή συνέντευξή του στην Κυριακάτική Ελευθεροτυπία.

16/10/2011

Η παλινόρθωση…

Η θέση του Ηγέτη στην σύγχρονη πολιτειολογία ορισμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών διατηρεί, με ορισμένες παραλλαγές «τεχνολογικού» χαρακτήρα, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία του προσέδιδαν μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι Εκκλησίες που ζούσαν σε απολυταρχικά και «κληρονομικά» καθεστώτα. Ο «πρώτος», έχοντας ήδη εξουδετερώσει όλους εκείνους που τον θεωρούσαν «πρώτο μεταξύ ίσων» (φεουδαρχία), απέκτησε μια σχεδόν θεϊκή υπόσταση, την οποία φρόντισε να ενισχύσει με τη δημιουργία μιας ειδικής «κάστας» ακολούθων του, των διαφόρων βαθμίδων αριστοκρατών, και όλοι μαζί έμοιαζαν να αιωρούνται πάνω από τον λαό παραμένοντας σχεδόν πάντα απολύτως αποξενωμένοι από αυτόν. Οι όποιες προσπάθειες προσεγγίσεως των υπηκόων αποκτούσαν τραγελαφικές διαστάσεις, όπως, π.χ., οι εμφανίσεις με το ρωσικό σαραφάνι ή την ελληνική φουστανέλα, χωρίς βεβαίως να επιτυγχάνουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

16/10/2011

“Οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι το διαχρονικό θεμέλιο μας”

Ο Χριστιανικός κόσμος σήμερα τιμά τους προμάχους της πίστεως και της Εκκλησίας, τους Πατέρες που συγκρότησαν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια.Και πρέπει να τους τιμούμε, διότι με τους αγώνες και τις θυσίες τους κατόρθωσαν να νικήσουν τους πολλούς και ποικίλους εχθρούς της Εκκλησίας.

16/10/2011

«Και η Εκκλησία να πληρώνει τους Ιερείς»

Τις γνωστές απόψεις του, για «ακροδεξιά φαντάσματα» στην Ιεραρχία, επαναλαμβάνει ο κ.Νίκος Σιφουνάκης, Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, σε συνέντευξή του προς την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». «Τα ακροδεξιά φαντάσματα κάνουν πως δεν ξέρουν ότι πουθενά στο κόσμο οι ιερωμένοι δεν είναι δημόσιοι υπαλληλοι» τονίζει ο κ.Σιφουνάκης για να προσθέσει ότι «οι ιερωμένοι συχνά λαμβάνουν δύο μισθών από το Δημόσιο, θέλουν να μην φορολογούνται και να πολιτεύονται».

16/10/2011

 

Επιτυχημένο το 16ο Ιερατικό Συνέδριο Ι.Μ.Χαλκίδος

Με μεγάλη επιτυχία, διεξήχθη το 16ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».

15/10/2011

Σαρανταήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Αιμιλιανού

Το Σάββατο όπως η Εκκλησιαστική Ορθόδοξη παράδοση αλλά και οι Ιεροί κανόνες επιβάλουν είναι αφιερωμένο στις ψυχές εκείνων που έφυγαν από κοντά μας για να βρεθούν στην αγκαλιά του Τριαδικού Θεού.Σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου με την πατρική αγάπη και ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τέλεσε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κω μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και αγάπης το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αρχιερέως κυρού Αιμιλιανού που διαποιμανε επί είκοσι έξι συναπτά έτη στην θεοφύλακτο παύλεια Εκκλησία της Κω και της Νισύρου.

15/10/2011

Η Τρίπολη υποδέχθηκε τμήμα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημήτριου, από τη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, η Τρίπολη υποδέχτηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια, τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, πολιούχου Θεσσαλονίκης. Στις 5:30 μ.μ. έγινε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στην πλατεία Αγίου Βασιλείου Τρίπολης. Το Πάντιμον Ιερόν Λείψανο του Αγίου παρέδωσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Θεσσαλονίκης, πατήρ Δαβίδ Τζιουμάκας, στο Σεβασμιότατο ΜητροπολίτηΜαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο.

15/10/2011

Η έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους στο Σαμπεζύ

Η επίσημος τελετή δια την έναρξιν του ακαδημαϊκού έτους (Dies Academicus) του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Σαμπεζύ Γενεύης επραγματοποιήθη το Σάββατον 15 Οκτωβρίου 2011, παρέστησαν δε εις αυτήν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, ως εκπρόσωπος της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α , και πολλαί άλλαι έγκριτοι προσωπικότητες.

15/10/2011

Πανηγυρικός εορτασμός της Συνάξεως των Αγίων Αναργύρων

Διά του παρόντος γνωστοποιείται ότι την 16ην Οκτωβρίου 2011 και ώρα 17.30 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός και για πρώτη φορά θα εορταστεί πανηγυρικά η σύναξις των Αγίων Αναργύρων στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Μονής Γεννεσίου Θεοτόκου Κατουσίου Ανθηρού.

15/10/2011

Εορταστικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Πειραιώς

Για 12η συνεχή χρονιά ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πειραιώς διοργανώνει σειρά λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Εορτής του προστάτου της Αγίου Δημητρίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

15/10/2011

Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ.Σταγών και Μετεώρων

Η πρώτη Ιερατική Σύναξη για το νέο Εκκλησιαστικό έτος πραγματοποιήθηκε για τους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων, το πρωί της Πέμπτης. Η Σύναξη πραγματοποιήθηκε, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ στον Ιερό Ναό των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων, στην έδρα της Μητροπόλεως, στην Καλαμπάκα με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Φίλια. Ο κ. Φίλιας ανέπτυξε το θέμα «Το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, ιστορικοθεολογική τελετουργική και ποιμαντική θεώρηση».

15/10/2011

«Παπά μου, είδες, που στα ‘λεγα;»

Όταν, το 1941, η Σοβιετική Ένωση δέχτηκε επίθεση από την μέχρι τότε σύμμαχό της Χιτλερική Γερμανία, ο ηγέτης της Στάλιν, διέβλεψε την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας του λαού, ως το σημαντικότερο όπλο άμυνας κατά των επιδρομέων. Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο από τους απηνέστερους διώκτες της Εκκλησίας του 20ού αιώνα, στράφηκε προς την καθημαγμένη Ρωσική Εκκλησία, αναγνώρισε το ρόλο της ως ενοποιού στοιχείου, ζήτησε τη βοήθειά της στον αγώνα για την υπεράσπιση της Πατρίδας, επέτρεψε να ανοίξουν οι από την επέλαση της κρατικής αθεῒας κλεισμένοι Ναοί και να επιστρέψουν από την εξορία ή να βγουν από τη φυλακή εκατοντάδες Κληρικοί.

15/10/2011

Θερμές εκδηλώσεις για τον Αλεξανδρείας στο Μαλάουι

Την ικανοποίησή του για το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στο Μαλάουι εξέφρασε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ επισκεπτόμενος ένα νεοανεγειρόμενο ναό και θεμελιώνοντας έναν ακόμη.

15/10/2011

Η 3η εκδήλωση του Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου «Αληθώς», από το «Εγώ» στο «Εμείς»

Μετά τις επιτυχημένες δύο πρώτες συνάξεις του «ΑΛΗΘΩΣ», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, η τρίτη παρουσία του θα έχει κοινωνιολογικό ενδιαφέρον.

15/10/2011

 

 

Συμφωνία για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο σημείο “μηδέν”

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του έρχεται το όνειρο για χιλιάδες Έλληνες – και όχι μόνο –  κατοίκους της Νέας Υόρκης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σταυρός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου να ρίχνει και πάλι τη σκιά του στο έδαφος του σημείου «μηδέν». Η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής  ανακοίνωσε την Παρασκευή τη συμφωνία με τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης σχετικά με την ανοικοδόμηση του ναού που καταστράφηκε από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

14/10/2011

Διεθνές συνέδριο Ελλάδας – Τουρκίας για τον Θρησκευτικό και Πολιτισμικό Τουρισμό

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Αιγαίου Πολιτεία” θα διοργανώσει μετά από σχετική πρόταση και πρωτοβουλία αφενός της Τουρκικής Κυβέρνησης, αφετέρου της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της γειτονικής χώρας διεθνές συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό, τον Μάρτιο του 2012 στην Καππαδοκία, ενώ τέλη Νοεμβρίου 2011 θα προηγηθεί η προπαρασκευαστική συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών, φορέων της τουριστικής βιομηχανίας, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Καππαδοκίας, της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων και δημοσιογράφων, κ.ά.

14/10/2011

Η ΔΙΣ ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τον Οκτωβριο

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011, στην τέταρτη Συνεδρία Της για το μήνα Οκτώβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

14/10/2011

Θυαρανοίξια Ναού στο Μαλάουι από τον Αλεξανδρείας

Την 13η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ ετέλεσε την Ακολουθία των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου, στην πόλη Μπλαντάιαρ του Μαλάουι. Το γεγονός εορτάσθηκε από τους χριστιανούς με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς και τραγούδια, ως μία σημαντική αλλαγή στην περιοχή όπου παλαιότερα χαρακτηριζόταν από φαινόμενα έκνομης συμπεριφοράς, όπως επεσήμανε και ο Εντιμ. Βουλευτής του Μαλάουι κ. Φελίξ Νʼτζαουάλα, ο οποίος εκπροσώπησε το Κοινοβούλιο της χώρας στην εκδήλωση αυτή. Ακόμη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας στην περιοχή κ.Μαζόνγκα που εκπροσώπησε τις Δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας υποστήριξε ότι μέσα σε αυτόν τον χώρο «υπάρχει σωτηρία», ενώ ο αρχηγός της τοπικής φυλής κ. Μαγκάσα τονίζοντας ότι η εν λόγω εκκλησία «είναι η ομορφότερη της περιοχής» και ευχαρίστησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για το μεγάλο δώρο που προσέφερε προς τον λαό του Μαλάουι.

14/10/2011

Παρέμβαση ΔΙΣ προς ΕΕ για την στήριξη της ελληνικής Κοινωνίας

Επιστολή προς στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρεμπέι και Τζέρσι Μπούζεκ, αντίστοιχα, παρέδωσε, νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στον Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνο Καρβουνή. «Θεωρήσαμε επάναγκες να απευθυνθούμε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άλλα θεσμικά όργανα και σαν Εκκλησία που έχουμε το δικαίωμα να έχουμε αυτόν διάλογο, σύμφωνα με το Σύμφωνο της Λισσαβώνος να πούμε τις απόψεις μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραδίδοντας την επιστολή προς τον κ.Καρβούνη, ενώπιον των μελών της ΔΙΣ, του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και τον Επισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη ήταν είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος», τόνισε, μεταξύ άλλων, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε.

14/10/2011

Η ΔΙΣ ενημερώνει την ΕΕ για το φιλανθρωπικό της έργο

Το ενημερωτικό κείμενο στο οποίο αναλύεται το προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραδώσει στις έντεκα και μισή το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΙΣ αποφάσισε την Τετάρτη τη σύνταξη και αποστολή του σχετικού κειμένου προς τα όργανα της ΕΕ με το σκεπτικό ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει καλλιεργηθεί μια λανθασμένη αντίληψη για την Εκκλησία της Ελλάδος πως κατέχει μια τεράστια περιουσία την οποία όμως νέμεται χωρίς να ανταποδίδει φιλανθρωπικό έργο.

14/10/2011

Μπαράζ διαρρήξεων σε Μονές της Ελευθερούπολης

Μπαράζ διαρρήξεων σε Μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής της Ελευθερουπόλεως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξημερώματα της Δευτέρας, άγνωστοι εισήλθαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Παγγαιωτίσσης, Ελευθερουπόλεως και αφού έσπασαν το τζάμι της προθήκης όπου φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας, αφαίρεσαν όλα τα τάματα. Λίγο αργότερα, το ίδιο έγινε και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου-Νικήσιανης, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Εισήλθαν στο Καθολικό της Μονής και αφού έσπασαν το τζάμι της εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας, αφαίρεσαν όλα τα τάματα των οποίων η αξία δεν μπορεί να υπολογισθεί μιας και ήταν πάρα πολλά.

14/10/2011