Ραγδαίες εξελίξεις ακολουθούν την αποκάλυψη ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει ετοιμάσει σχέδιο-βόμβα, το οποίο θα παρουσιάσει άμεσα επιχειρώντας να θέσει νέα δεδομένα στο τραπέζι και να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση μόνο ένα “απροσδόκητο-τυχαίο” γεγονός μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία θα έδινε στον πρωθυπουργό το άλλοθι για να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η γενική απεργία αποτελεί το πλέον κατάλληλο προκάλυμα για πρόκληση κάποιου περιστατικού, το οποίο θα οδηγήσει σε ξέσπασμα της κοινωνικής έντασης και θα αναγκάσει τον Γ. Παπανδρέου να λάβει μονομερείς αποφάσεις στο πλαίσιο κατευνασμού της κοινωνίας και επαναφοράς της τάξης.

Με αρκετά Δημόσια κτίρια να τελούν υπό κατάληψη, τα σκουπίδια στους δρόμους και τα σώματα ασφαλείας σε ένστολη διαμαρτυρία η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εύκολα εκτός ελέγχου.

Η Γερμανία έχει ήδη λάβει πρόνοια για κάτι τέτοιο και έχει αποστείλει μονάδες της ευρωπαϊκής δύναμης καταστολής και αποκατάστασης τάξης. Ταυτόχρονα όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αθήνα βρισκεται και η “ομάδα με τα μαύρα” γνωστή από τη δράση της στην Ισπανία και την Ιταλία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι οριακή και αρκεί μια σπίθα για να προκαλέσει έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες και διαστάσεις.

Τα διεθνή ΜΜΕ από την αρχή της εβδομάδας ασχολούνται έντονα με τη γενική απεργία που επηρεάζει άμεσα περί τους 4 εκατ. εργαζομένους.

Τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν κρατήσει διακριτική στάση προσπαθώντας να αποφύγουν φαινόμενα βίας αλλά η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.

Από το ΚΚΕ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Περισσός έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με ΜΜΕ και παράγοντες, ενώ ετοιμάζεται για την απεργία.

Προς το παρόν ο Γ. Παπανδρέου εστιάζει στο εσωτερικό μέτωπο, ζητάει συναίνεση και κατηγορεί την Ευρώπη για έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά μένει σε φραστικό επίπεδο και αποφεύγει να αναλάβει δράση.

Λίγο νωρίτερα η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει και μονιμοποίηση της τρόικας. Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να αποτραπεί μόνο το δημοψήφισμα. Χθες το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι συμωνήθηκε αύξηση των πόρων του EFSF στα €2 τρι., θέμα το οποίο διέψευδε το Dow Jones Newswires.
Παράλληλα ο Νικολά Σαρκοζί έθεσε θέμα διάλυσης της Ευρωζώνης και του ευρώ, αδυνατώντας πλέον να ελέγξει τις εξελίξεις και να παρεμβληθεί στο παιχνίδι της Αγκελας Μέρκελ.

Ο Σαρκοζί έχει πλέον πολύ στενό περιθώριο κινήσεων καθώς η Γαλλία είναι στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης και είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί.

Την κατάστση οξύνει η υποβάθμιση της Ισπανίας καθώς δείχνει ότι οι οίκοι δεν καταλαβαίνουν από πολιτικές πιέσεις και παίζουν και βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της ΕΕ. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει να ευνοεί τη Γερμανία η οποία θα επιβάλλει -όπως όλα δείχνουν- το δικό σχέδιο όταν πια οι αντιτιθέμενες δυνάμεις θα έχουν εξοντωθεί από τη μακρά περίοδο αναμονής και ιδιότυπου πολέμου.

Το σενάριοΟπως γράφτηκε από χθες τα ξημερώματα το σενάριο που μπορούσε να υλοποιεί ο πρωθυπουργός ήταν σαφές, καθαρό και ανέτρεπε τους συσχετισμούς δυνάμεων, βοηθώντας τη Γαλλία να αναπτύξει νέα ρητορική και να περιορίσει αισθητά τη Γαλλία και την Ιταλία να βρουν κοινές συνισταμένες και να πιέσουν για λύση στην κατεύθυνση της αύξησης των πόρων του EFSF.Αν στη Σύνοδο δεν υπάρξουν αποφάσεις-έκπληξη τότε η Ευρωζώνη θα βρεθεί μια ανάσα από το γκρεμό και θα αναγκαστεί σε ντε φάκτο αποδοχή του γερμανικού σχεδίου.Το παρασκήνιοΕνώ λοιπόν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έμοιαζαν να υποχωρούν και η τουρκική προκλητικά να περιορίζεται εμφανίζεται ένα έγγραφο εργασίας (working paper) του ΕΛΙΑΜΕΠ το οποίο αναλύει το σενάριο της έντασης στην περιοχή….Παράλληλα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα έχει στρατοπεδεύσει η Eurogendfor, δύναμη ταχείας επέμβασης και αποκατάστασης τάξης σε διαδηλώσεις, πορείες κλπ… Ολα αυτά ενώ μόλις προχθες άλλαξαν οι επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Πηγή