«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα στο περιοδικό Σπίγκελ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χαρακτήρισε “σημαντικό το βήμα προς τα εμπρός” τις αποφάσεις που πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά προέβλεψε ότι “αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα συναντηθούν για το συγκεκριμένο θέμα”.

Για την Ελλάδα, ο κ.Σόιμπλε είπε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους από τις τράπεζες, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος». Εθεσε, δηλαδή, ένα ξεκάθαρο εκβιαστικό δίλημμα προς τις Τράπεζες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας την οποία θα πληρώσουν πολύ πιο ακριβά αν δεν συναινέσουν σε μια συναινετική συμμετοχή στο πρόγραμμα “κουρέματος” το οποίο αποφάσισε η Σύνοδος.

Στην ερώτηση αν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης αρκεί για μια ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είναι άσχετο επειδή η Ιταλία πρέπει απλώς να τηρήσει τις υποσχέσεις της. «Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε μεταρρυθμίσεις” δήλωσε. “Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσει. Η Ευρώπη λειτουργεί με πράξεις και όχι με τον έναν να καθησυχάζει τον άλλο ότι είναι καλός άνθρωπος», είπε, προειδοποιώντας ότι αν η Ρώμη δεν κάνει αυτά που πρέπει οι χρηματαγορές θα αντιδράσουν αναλόγως.