Το παράρτημα Ιζμίτ του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης υποδέχτηκε έναν σημαντικό καλεσμένο. Παρά το πέρασμα 88 ετών από την συνθήκη της Λοζάνης με την οποία οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης κέρδισαν το στάτους της μειονότητας, η καταπίεση τους συνεχίζεται. 

Το να είσαι ΤΟΥΡΚΟΣ στην Δυτική Θράκη ακόμη θεωρείται αδίκημα. Παρά το ότι η μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζει την εκπαίδευση της, στην Δυτική Θράκη οι Ελληνικές αρχές ξήλωσαν τις πινακίδες των Τουρκικών σχολείων. Τα βακούφια μας στην Δυτική Θράκη κάθε μέρα που περνά χάνονται, ενώ οι μουφτήδες που με βάση την συνθήκη των Αθηνών εκλέγονται από τον λαό, ονομάζονται ψευδομουφτήδες από τις Ελληνικές αρχές. Τερματίστηκε η δραστηριότητα συλλόγων που στην επωνυμία τους είχαν την λέξη ¨Τουρκικός¨. Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε φιλοξενήθηκε στο παράρτημα μας και μας περιέγραψε το πόσο δύσκολο είναι ακόμη και σήμερα να είσαι Τούρκος στην Δυτική Θράκη. Ανέφερε πως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης με επιμονή και αποφασιστικότητα χιλίων ετών θα εργαστούνε για να πάρουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες και στο σύντομο μέλλον θα αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών.


Σχόλιο : Μια και η σημαία δεξιά στην φωτογραφία του Αχμέτ Μέτε δεν φαίνεται καλά, είπαμε να την δείξουμε καλύτερα εμείς….